Băsescu: Pensii micșorate doar până la sfârșitul anului. Boc nu trebuie să demisioneze. Există politicieni care încearcă acte de violență

Băsescu: Pensii micșorate doar până la sfârșitul anului. Boc nu trebuie să demisioneze. Există politicieni care încearcă acte de violență
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 02:56

Traian Băsescu a venit, aseară, în fața poporului, într-oconferință de presă extinsă, pentru a-și explica măsurile „deausteritate” negociate cu FMI. Mesajele lui Băsescu au fosturmătoarele:

1. Boc nu trebuie să demisioneze. Președintele a argumentat căultimul lucru de care are nevoie România în acest moment e o crizăpolitică. Întrebat dacă Boc a încercat să-și ceară demisia, Băsescua răspuns: „Lucrurile astea se discută o singură dată, dupăexperiența mea”. Cine își va asuma răspunderea dacă programulconvenit cu FMI va eșua? Deși a spus că „nu are vocația lașului”,Băsescu a fost categoric: „Guvernul!”

2. E nevoie de alte măsuri de austeritate, în afară de celeconvenite cu FMI. „În niciun caz aceste măsuri nu vor fi eficientedacă Guvernul nu le va acompania de alte câteva măsuri de susținerea economiei”.

3. Pensiile ar putea fi tăiate doar până la sfârșitul anului.Băsescu le-a dat o speranță pensionarilor furioși, adăugând că”tăierea” se va ridica doar dacă situația economică se vaîmbunătăți.

4. Următoarea tranșă de la FMI s-ar putea să nu ajungă la timp.Băsescu a sugerat că măsurile legislative necesare implementăriiprogramului său s-ar putea să nu fie luate la timp și să întârziediscutarea scrisorii de intenție în boardul FMI.

CITEȘTE MAI DEPARTETOATE MESAJELE LUI TRAIAN BĂSESCU DE LA COTROCENI – LIVE TEXTGÂNDUL


• Aș începe cu oafirmație legată de spaime, care sunt transmise de oameni mai multsau mai puțin avizați despre situația din România. Românianu este în situația Greciei. Poate ajunge, dar în niciuncaz nu este în situația Greciei. România are la îndemânătoate instrumentele să evite această situație, depindedoar dacă vrem și dacă putem să folosim aceste instrumente.
• N-aș vrea săse înțeleagă că suntem într-o situație roz. Suntem într-o situațiedificilă, care ne permite aplicarea de corecții pentru a evitadificultăți mai mari.
• După 20 de anide la Revoluție, după 20 de ani de democrație, toate partidele,întreaga clasa politică, am acceptat dezvoltarea unui statclientelar în paralel cu dezvoltarea sistemului democratic atât câteste el. Este de discutat cât de democratic este un astfel de statclientelar. Sistemul politic dar și cel social care l-am dezvoltatîn România este un sistem bolnav, care trebuie tratatîntr-un proces de modernizare a instituțiilorstatului.

• Singuranoastră soluție este reforma statului. Statul român nu-șipoate permite să-și mai finanțeze propriile sisteme pecare le-a dezvoltat strâmb.

Citește șiCristian Tudor Popescu, despremăsurile de restructurare a sistemului bugetar anunțate de TraianBăsescu

Vlădescu nu crede în”renegocierea” de care a vorbit Băsescu: Ar fi o eroare orenegociere a măsurilor luate cu FMI

Despre sistemul depensii

• Se pare căfoarte multe dintre ajutoare, în baza aprobărilor sau a anchetelorsociale, sunt nejustificate. Sau sunt multiplicate. Până lasfârșitul anului trebuie să punem la punct sistemul de asistențăsocială în așa fel încât el să nu mai fie o zona a risipei fărălimite.Sunt și explicații de ordin financiar, lipsa banilor, dar șiexplicații care vizează interiorul sistemului de pensii. Exemplu:pentru anul acesta, bugetul de stat transferă către bugetul depensii 1,7 mld euro. Pentru a plăti pensiile așa cum sunt ele acumar trebui să putem transfera min. 2 miliarde de euro. Diferența nuo avem.
• Aș face totușireferire puțin la sistemului de pensii. În momentul de față avem1,9 milioane pensionari cu stadiu complet și 1,3 milioane depensionari fără stadiu complet. Mai avem 906.000 pensionari pe cazde boală. O simplă adunare de arată că numărul pensionarilor fărăstadiu complet este de 2,2 milioane. Avem mai mulțipensionari fără stadiu complet decât cu stadiu completîndeplinit.
• Sigur, cred căorice om s-ar întreba de ce în ultimii 2,3 ani s-a produs ocreștere explozivă a numărul pensionarilor pe caz de boală. Aș vreasă vă dau 2 exemple: În Bihor sunt 52.000 pensionari deinvaliditate, reprezentând 32,9% din numărul pensionarilordin județ. Dacă acest procent ar fi fost uniform la nivelul țăriiam fi ajuns la concluzia că este o chestiune sistemică. Dar înjudețul Covasna constatăm că sunt doar 5.403 pensionari deinvaliditate, reprezentand 12,2% din procentul de pensionari. ÎnMehedinți, cifra este 13,6% din pensionari. În Sectorul 1, 13,1%,Tulcea 17,2%. Acest procentaj 32% ne arată ceva în neregulă înBihor.

• Până lasfârșitul anului, Ministerul Muncii trebuie să determine în modcorect cine este în pensie de invaliditate și câți dintre invalizisunt la muncă în Spania sau în Italia.

• Aș mai face oobservație cu privire la sistemul de pensii. Întrebarea depe buzele tuturor este „Până când va dura?”. Vă pot spune doarintenția, pe care am discutat-o cu Guvernul: va dura pânăla sfârșitul acestui an, în speranța că pe anul 2012 vom avea săacoperim integral de la bugetul de stat fondurile pentru necesarulde pensii. Vreau să înțelegeți foarte bine. Dacă ar fi existatbani, s-ar fi plătit pensiile întregi până la sfârșitul anului. Șimasurile s-ar fi luat plătindu-se pensii.

Citește în paginaurmătoare opiniile lui Băsescu despre sistemul de protecțiesocială

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Muzica românească, în doliu! Un mare artist a murit la doar 48 de ani: Cu...
Nicolae Ciucă face ravagii. Lovitură pentru Klaus Iohannis. Informația a venit astăzi, 24 ianuarie
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...