Băsescu regretă „enorm” tragedia de la maternitatea Giulești. Nu subfinanțarea ar fi de vină, ci „risipa” din sistemul medical

Băsescu regretă „enorm tragedia de la maternitatea Giulești.  Nu subfinanțarea ar fi de vină,  ci „risipa din sistemul medical
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 26/04/2012, 09:51

Întrebat, ieri, la Iași, care sunt soluțiile de redresare asistemului sanitar, președintele a făcut singur referire latragedia de la Giulești, pentru prima dată de la producerea ei:”Cred că întrebarea pornește de la dezastrul de la maternitateaGiulești. N-aș fi vrut să fac nicio declarație pe temă până laterminarea anchetei… Trebuie să încep prin a exprima regretulenorm pe care îl am pentru acest incident și să exprim publiccondoleanțe pentru familiile bebelușilor și, în același timp,speranța pentru cei care sunt în viață că vor fi salvați până laurmă. Dar este o speranță”.

El a susținut că a atras de multă vreme atenția asupra situațieisistemului medical și că a propus soluții în raportul din 2007 alcomisiei prezidențiale de resort. „Veți vedea în aceste zile,probabil, dacă n-ați văzut încă, ca primă opțiune a tuturor (pentrudezastrul de la Giulești – n.red.), ideea de subfinanțare, și eu nususțin că sistemul sanitar românesc este suficient finanțat, dar,înainte de a discuta de subfinanțare, trebuie să discutăm desprestoparea risipei din sistemul sanitar, un sistem care în 2001 aveao finanțare de un miliard de euro pe an, iar astăzi are o finanțarede peste patru miliarde de euro pe an. Ceva se întâmplă, dacă din2001 până acum creșterea de patru ori a bugetului nu a avut niciunimpact pentru sistemul de sănătate. Și acest lucru trebuie să-laflăm întâi”, a adăugat șeful statului.

El a pasat problema Guvernului Boc, pe care a spus că l-ainformat, și în 2008 și în 2009, despre soluțiile specialiștilormembri ai comisiei prezidențiale. Comisia a fost înființată îndecembrie 2007 și a fost condusă de profesorul Cristian Vlădescu.Raportul comisiei, prezentat în octombrie 2008, propunea, printrealtele, ca, în următorii 4 – 7 ani, sănătatea să primească 6 lasută din PIB și admitea că România se confruntă cu un deficitimportant de personal medical, cauzat în primul rând de lipsa uneipolitici coerente a resurselor medicale. În privința reorganizăriisistemului, comisia recomandă, ca și soluție, descentralizareaorganizațională și decizională. În raport se arăta că este necesarăschimbarea viziunii de funcționare a sistemului, „de la nevoilecelor care îl conduc, de la administrație până la personal, cătrenevoile cetățeanului”. Comisia găsise șase direcții în care trebuiasă se acționeze: finanțarea sistemului de sănătate, organizareaacestuia, politica privind medicamentele, asistența primară,serviciile spitalicești și resursele umane.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...