Președintele Traian Băsescu a cerut astăzi public premierului Emil Boc retragerea proiectului noii legi a sănătății. Șeful guvernului a dat curs solicitării președintelui și i-a cerut ministrului Sănătății, Ritli Ladislau, retragerea actului normativ din dezbatere publică.
„Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Sau foarte puțini o vor, probabil medicii tineri sau medicii la mijloc de carieră. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgență nu vrea schimbarea. Înțeleg prin toate semnalele publice că și o mare parte a publicului nu vrea schimbarea sistemului de sănătate. În aceste condiții vă pot spune că cer public primului ministru retragerea proiectului care viza reforma în sănătate. Am discutat, de altfel, cu primul ministru intenția de a face acest lucru, și o fac eu pentru că aici a fost Comisia Prezidențială, aici s-a făcut propunerea de proiect de lege, aici au fost oamenii specialiști care s-au dedicat încercării de a pune un diagnostic”, și-a motivat președintele solicitarea.
Potrivit acestuia, concurența între spitale, medici de familie, primării ar fi fost, în viziunea celor care au gândit proiectul și în viziunea șefului statului, soluții de îmbunătățire a sistemului de sănătate românesc.
„Eu vreau să le mulțumesc public acelor specialiști care au lucrat atât la raport, cât și la propunerea de proiect de lege a sănătății. Au făcut un efort care ține din 2007 până săptămânile trecute. Eu le mulțumesc mult. Îmi pare rău că, datorită condițiilor publice, ei pot sau puteau deveni, după mine, următorii inamici publici. Nu avem dreptul să batjocorim niște specialiști care, în mod real, au muncit fără bani, dar dedicați sistemului de sănătate și în încercarea de a da o soluție alternativă, care în dezbatere publică civilizată, ar fi putut fi îmbunătățit. Cam aceasta este decizia pe care am luat-o: să cer prim-ministrului retragerea proiectului de pe site-ul Ministerului Sănătății și, cu asta, încheierea dezbaterii. Înțeleg că foarte mulți sunt mulțumiți cu actualul sistem de sănătate„, a spus Băsescu.
Cele mai importante declarații ale șefului statului:
• În aceste zile s-a folosit masiv dezinformarea. Cea mai mare minciună este legată de SMURD.
• O altă poveste puternic susținută este că se vor înfrupta privații din fondurile sănătății. Asta se întâmplă acum. Ați subliniat exagerările la cheltuielile materiale. Indiferent cum analiștii etichetează ce s-ar putea întâmpla, acești privați se înfruptă din banii publici sub umbrela statului.
• Mai aflu că, dacă se aprobă legea, vor avea prioritate cei cu bani. Aș vrea să fim responsabili. În momentul de față se întâmplă același lucru. Corupția în sistemul de stat funcționează din plin și românii nu sunt egali ca șanse. Nu spun că proiectul de lege în dezbatere este mult mai echitabil din acest punct de vedere pentru că mulți probabil nu vor putea să-și facă asigurări suplimentare.
• Proiectul de lege vizează lărgirea bazei de impozitare și promovează ideea asigurărilor suplimentare care vor aduce mai multe resurse în bugetul de stat. Va exista o a treia sursă, a atragerii de credite pentru echiparea spitalelor.
• Am văzut o îngrijorare, dacă fuge cu banii sau dă faliment firma de asigurări. Nu cred că cineva ar concepe să pună la dispoziție bani publici unor firme fără să fie reasigurate sau să formeze un depozit de garantare.
• Dincolo de a comenta față de ceea ce se dezbate fals în spațiul public, vă mai dau o cifră, în 2005, cheltuielile României cu sănătatea au fost de 10,9 miliarde de lei. În 2011, cheltuielile au fost de 24,3 miliarde de lei.
• Avem o creștere accelerată a susținerii financiare a bugetului de stat acordate sistemului de sănătate. Se prefigurează două mari probleme ale bugetelor în bugetul consolidat: deficitul de la pensii și cel de la sistemul de sănătate. Sistemul de sănătate este încă suportabil, privind însă la creșterea an de an a acestei contribuții lucrurile trebuie să ne îngrijoreze. De aceea, introducerea sistemului privat reprezintă o necesitate. La fondul de pensii nu ne rămâne decât să ne împrumutăm, dar aici avem ce face, avem soluții.
• Nici eu nu sunt liniștit știind unele apucături românești, ceea ce nu înseamnă că de frica acestui fenomen al corupției să nu mergem mai departe.
• Sistemul sanitar s-a adaptat rapid la o creștere a finanțării, fără o creștere a calității. Pacienții sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor medicale. Medicii sunt nemulțumiți de condițiile de lucru și veniturile pe care le au. Sistemul este lipsit de performanță, sunt excepții pe care le salut, sistemul e lipsit de proceduri și este subfinanțat. De asemenea, sistemul este beneficiarul al unui monopol de stat, a CNAS, este politizat, este ineficient în administrarea fondurilor și sistemul e afectat de corupție.
• Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Înțeleg prin toate semnalele publice că o mare parte din public nu vrea schimbarea. Cer public premierului retragerea proiectului.
Citește și Raed Arafat le cere oamenilor să nu mai iasă în stradă. „Mulțumesc pentru susținere, dar îi rog pe toți să nu se lase manipulați politic”
Citește și Băsescu: SMURD nu a fost creat de un om. Acest sistem a fost creat din banii românilor. Nu a venit niciun personaj din țara asta cu banii în buzunar LIVE TEXT
Citește și 1.500 de oameni au ieșit în stradă la Târgu Mureș pentru a-l susține pe Raed Arafat. Ei au scandat „Murim, luptăm, SMURD-ul îl apărăm”
Citește și Arafat-Duță, dezbatere pe noua lege a sănătății. Arafat: Am cerut o întâlnire cu Emil Boc, dar am fost refuzat. VIDEO
Citește și Cristian Vlădescu, unul dintre inițiatorii proiectului Legii Sănătății : „Sistemul 112 va rămâne sub controlul statului. Argumentele lui Raed Arafat sunt false”
Citește și RAED ARAFAT A DEMISIONAT. Cine i-a dat telefon lui Băsescu să-i spună că Arafat este împotriva reformei?
Citește și Băsescu, ATAC DUR la Arafat: Dacă nu e de acord, PLEACĂ. Cine credeți că pleacă? Ghici, ghicitoarea mea
Citește și Raed Arafat, despre noua lege a Sănătății: Misiunea salvării de vieți, înlocuită de competiția comercială