Băsescu, spre polițiști: „Se văd de la mare distanță județele unde Poliția e tolerantă cu grupările de crimă organizată. Oriunde pui degetul la MAI apar fapte de corupție”. LIVE

Băsescu, spre polițiști: Se văd de la mare distanță județele unde Poliția e tolerantă cu grupările de crimă organizată. Oriunde pui degetul la MAI apar fapte de corupție. LIVE
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 25/04/2012, 07:11

UPDATE 9. ora 13.14. „Eu închei acum,nu vreau să aplaude nimeni, că n-are dece”

„Vreau să pulverizați grupurile de crimă organizată dela nivel județean și național, dacă există. Vreau să pulverizațiaceste grupări ale ticăloșiei”. Băsescu le-a cerutpolițiștilor să meargă până la „susținătorii” politici ai acestorgrupări. „Se văd de la mare distanță județele unde Poliția estetolerantă cu grupurile de crimă organizată, fie că sunt de romi saude români”, a continuat Băsescu.

„Vreau ca 2011 nu numai să confirme a doua parte a lui 2010. Numă va impresiona dacă Igaș vine în CSAT cu un nou rând de pătrățelealtfel organizate. Știu că sunt mulți oameni din MAI care tolereazăconviețuirea dintre ei și crima organizată. Eu închei acum, nuvreau să aplaude nimeni, că n-are de ce”.

UPDATE 8. ora 13.07. Președintele spunecă nu mai înghite „păcăleala” cu reorganizareaMAI

Băsescu își începe discursul amintind de „o păcăleală” pe careMinisterul de Interne o servește, de 20 de ani, tuturor oamenilorpolitici: „Învârtim căsuțe în organigramă, deci ne restructurăm”.”Eu, cel puțin, nu voi mai fi putea fi păcălit. Vă cer o avaluareom cu om sau, dacă nu, reorganizarea este doar o poveste”.

Cele mai importante declarații ale lui Băsescu:

  • „Două ministere n-au putut fi reformate în 20 de ani:Ministerul de Finanțe și Ministerul de Interne. Rămân o mareproblemă cu aceste două ministere legată de conservatorismullor”.
  • „N-am venit aici să vă spun numai lucruri plăcute. Primul lucrucare trebuie făcut e calitatea oamenilor, de la București, până înultima comună. Dle ministru, domnilor chestori, generali, vă cer untip de restructurare cum n-ați făcut până acum. Suntem peste mediaeuropeană ca număr de polițiști, deci aveți de unde selecta”.
  • Cer să se treacă imediat la o evaluare a celor care deținfuncții de conducere”.

UPDATE 7. ora 13.00. Băsescu: „Oriundepui degetul la MAI apar fapte decorupție”

Băsescu începe prin a spune că sunt mulți oameni pe care îiapreciază în MAI. „Și totuși, ministerul nu e ceea ce ar trebui săfie. Oriunde pui degetul apar fapte de corupție”

UPDATE 6.ora 12.49

Emil Boc îl pomenește pe Vasile Blaga, căruia ține să-imulțumească, alături de Traian Igaș, de „eforturile făcute” laminister. „Voi demite orice demnitar al statului împotriva căruiaParchetul a declanșat urmărirea penală”, mai spune Boc, care anunță”toleranță zero” față de contrabandă și evaziune fiscală.

Premierul dă exemplu încasările bugetare din semestrul doi alanului 2010 care sunt „net superioare” încasărilor din semestruldoi al anului 2009, ca urmare a deciziei CSAT de luptă împotrivacontrabandei și a ordonanței guvernului de combatere a evaziuniifiscale.

Boc dă asigurări că operațiunile din ultimele zile „nu aulegătură cu aderarea la spațiul Schengen, e dovadă că statulfuncționează”.

UPDATE 5. ora 12.46. Maior (SRI):operațiunile contra contrabandei cu țigări, lucrate de multtimp

George Maior, directorul SRI: „În 2010 am trimis la MAI peste3000 de informații. Multe s-au transformat în acțiuni alePoliției”. Maior e primul care vorbește despre contrabanda cuțigări: sunt acțiuni care au fost lucrate de mult timp, în bazaunor decizii CSAT. „Am adus un ajutor major securității naționaleprin ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni”, subliniazăMaior.

UPDATE 4. ora 12.28. Premianțiiministerului: polițistul Marinovici și jandarmulTrăistaru

Igaș laudă, de la microfon, doi angajați ai ministerului, „douăexemple de curaj și cinste prezenți în sală”. E vorba de polițistulSilviu Petrișor Marinovici, care, în afara orelor de program, asalvat o tânără care era tâlhărită, și de jandarmul AurelTrăistaru, care a găsit 50.000 de euro și i-a returnatproprietarului. De asemenea, ministrul promite că activitateainstituției se va desfășura mai mult în stradă decât înbirouri.

UPDATE 3. ora12.21

În sală, comandanți de secții de poliție. Unul încearcă o glumăcu un coleg de-al său, în timp ce Igaș citește școlărește bilanțul.”Ăsta-i președinte judecător, nu jucător”, zice cu voce joasă,privind spre Băsescu. „Ba-i jucător, dar nu și-a adus babaroasele”,îi prinde gluma colegul său. La prezidiu, Traian Băsescu priveșteîntr-un punct fix, frământând distrat un pix între degete.

UPDATE2. ora12.10

Traian Igaș, ministrul de Interne, citește un raport plin decifre prin care încearcă să transmită că România și-a făcut toatetemele („condiționalitățile tehnice”) pentru aderarea la Schengen.Printre succese, Igaș menționează și vizita unor jurnaliști străinila granițele României, pe care ministrul le consideră „sigure”.

UPDATE 1. ora11.56

La ceremonia a cărei gazdă este ministrul Traian Igaș suntașteptați să participe, pe lângă președintele Băsescu, premierulEmil Boc, șeful SRI George Maior, ministrul Justiției CătălinPredoiu și procurorul general Codruța Kovesi.

Un an de convulsii la Ministerul deInterne

Președintele Traian Băsescu va participa, marți, ședința debilanț pe anul 2010 a Ministerului Administrației și Internelor,potrivit unui anunț publicat, luni, de AdministrațiaPrezidențială.

Participarea șefului statului la eveniment este programată de laora 12.00.

Ministerul Administrației și Internelor a trecut, în 2010, princea mai dură perioadă a sa, având parte de un an marcat descandaluri de corupție, angajați scăpați de sub control, demisiaministrului Vasile Blaga în plin proces de aderare la Schengen șinumeroase disponibilizări.

În septembrie 2010 a avut loc un miting al polițiștilor, care aadunat aproximativ 6.000 de polițiști și alți sindicaliști dinstructurile de ordine publică și fusese programat să se desfășoareîn Piața Victoriei, conform autorizației emise de Primărie.

Planurile sindicaliștilor s-au schimbat brusc în timpulprotestului și aceștia au pornit în marș spre Palatul Cotroceni,unde vroiau să discute cu președintele Traian Băsescu. Jandarmiicare asigurau ordinea publică la protest au părut depășiți desituație și, fie din dorința de a nu genera o amplă bătaie încentrul Bucureștiului, fie dintr-o solidaritate tacită, au permismarșul spontan și i-au însoțit pe protestatari până la Cotroceni,însă președintele s-a dovedit a fi indisponibil.

Lucrurile au părut a fi scăpate de sub control, în contextul încare polițiștii au dat peste cap traficul în Capitală, au strigatinjurii la adresa președintelui și și-au aruncat caschete, cuînsemnele instituției pe care o reprezintă, în curtea PalatuluiCotroceni. Totodată, mai mulți polițiști aveau tocurile pistoalelorla vedere, iar autoritățile au stabilit că unii aveau armele laei.

Astfel, Traian Băsescu și Emil Boc au renunțat, o perioadă, laserviciile structurilor MAI, generând controverse privind însășilegalitatea acestei decizii.

Mitingul polițiștilor a condus, de asemenea, la demisia deonoare a lui Vasile Blaga din funcția de ministru al Internelor, în27 septembrie. Demisia lui Blaga, susceptibilă și de motivațiipolitice, a fost considerată însă de mulți mai puțin necesară decâtar fi fost cele ale șefilor de arme, serviciului secret alministerului și secretarului de stat responsabil de ordineapublică, Dan Valentin Fătuloiu.

Fătuloiu, implicat ulterior în cel mai mare scandal de corupțieîn legătură cu MAI, a fost singurul care nu s-a oferit să-șiprezinte demisia de onoare alături de Blaga, așa cum au făcutceilalți secretari de stat și șefi de arme.

Președintele Traian Băsescu a menționat, la preluarea șefiei MAIde către Traian Igaș, că demisia lui Vasile Blaga, demers politic,substituie gesturile similare ale celor responsabili pentru ce s-aîntâmplat pe 24 septembrie. El a subliniat, atunci, că vrea unraport privind mitingul polițiștilor, pe care l-a primit dupăaproximativ o săptămână. Despre acest raport se știe că este”destul de stufos”, „profesionist”, „complet” și cam atât, pentrucă principalele concluzii nu au fost făcute publice.

Ceea ce se mai știe este că cinci polițiști care aveau arme laei în timpul mitingului sunt cercetați de Parchet și că fostul șefJandarmeriei Capitalei a fost demis.

Ședința de bilanț a MAI pe 2010 are loc și în contextulconturării tot mai clare a unei decizii privind amânarea intrăriiRomâniei în Spațiul Schengen la data asumată de autorități, martie2011. (Mediafax)

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Directorul Pfizer aruncă bomba! Compania a luat decizia. Se va întâmpla anul viitor
Dumnezeu protejează România! Semnul divin din cartierul Zorilor, o raritate într-o mie de ani. FOTO
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...