Băsescu vrea să adopte, lunar, 10.000 de basarabeni. Gândul a fost azi la botezul a 300 dintre ei: de ce rămân studenții moldoveni în România

Redactor:
Raul Florea
Băsescu vrea să adopte, lunar, 10.000 de basarabeni. Gândul a fost azi la botezul a 300 dintre ei: de ce rămân studenții moldoveni în România
Încăperea e plină ochi. Toată lumea a luat poziția drepți și ascultă „Deșteaptă-te române". În total sunt 309, majoritatea tineri, cu toții basarabeni.

Încăperea e plină ochi. Toată lumea a luat poziția drepți șiascultă „Deșteaptă-te române”. În total sunt 309, majoritateatineri, cu toții basarabeni. Unii gânguresc câtevaversuri, altora le e suficient să afișeze un zâmbet. S-au strâns cutoții în aula Institutului Național al Magistraturii din Bucureștipentru a depune jurământul și a primi certificatul ce atestă că audevenit cetățeni români. O formalitate care le vaaduce în primul rând garanția că vor putea învăța și munci înRomânia, fără a mai apela la consulate sau ambasadă.

• Tatiana are 23 de ani și estedin Dondușeni, localitate aflată la 74 de kilometri de Bălți. Și-aluat certificatul și părăsește grăbită sala pentru că a întârziatla unul dintre examenele pe care le are de susținut la masterat. Avenit în România în urmă cu patru ani pentru a studiacontabilitatea și de atunci a decis că nu mai vrea să se întoarcăîn Basarabia: „Vreau să mă stabilesc aici, în România și pentru amă angaja cu contract de muncă am nevoie de cetățenie. Mă simt bineși în Moldova, dar acolo sunt salarii mai mici. Termini facultateaacolo și când vrei să te angajezi ai un salariu care nu îți permitesă te descurci. Părinții m-au încurajat, chiar dacă lor le va fimai greu”.

• La fel ca Tatiana, Vadim adepus dosarul pentru obținerea cetățeniei în iunie, anul trecut.Dorința de a primi cetățenia o are, însă, de multă vreme. A plecatdin localitatea transnistreană Râbnița, pe când era licean. A venitla Oradea, unde îl aștepta unchiul său și și-a continuat studiile.Acum are 29 de ani, stă cu chirie și se pregătește să-și susținălicența în Drept. „Sunt avantaje să primești cetățenia. Aici e maipuțină sărăcie, te angajezi mai ușor, salariile sunt mai mari.Facultatea e mai bună. Atât am așteptat și eu: să se simplificeprocedura pentru acordarea cetățeniei. Cinci ani am așteptat. Acumvoi mai merge în Moldova doar în vacanțe”. Vadim nu are planuri deviitor, dar primul lucru pe care îl va face când se va întoarce înOradea va fi să petreacă împreună cu prietenii pe care și i-a făcutîn noua sa țară.

Băsescu vrea să rezolve 10000 de cereri într-olună

Migrarea tinerilor basarabeni către România este deja unfenomen. Dacă, în 2009, Bucureștiul a acordat cetățenie pentru36000 de moldoveni, doar în primele trei luni ale acestui an statulromân a dat undă verde pentru alte 12000 de cereri. Și cât serezolvă acum într-un trimestru, se va face în viitor într-o singurălună. Este promisiunea lui Traian Băsescu, care l-a asigurat peomologul său moldovean că susține dreptul la liberă circulație alocuitorilor de peste Prut: „Mă uitam pe ce se-ntâmplă laMinisterul Justiției în evoluția de la modificarea legii și lunatrecută s-a ajuns la acordarea de 5.300 de cetățenii.

Aparatul nou pus în funcțiune nu este încă suficient de eficientpentru că obiectivul nostru este să satisfacem 10.000 de cereri pelună. Vă asigur că până la sfârșitul anului vom ajunge la acestecifre pentru că avem toate resursele să o facem”, a spus șefulstatului, miercuri seară, la Iași, precizând că înlesnireaprocedurilor de acordare a cetățeniei române pentru basarebeni nu-iva deranja cu nimic pe oficialii de la Bruxelles: „Oamenii dinRepublica Moldova sunt la fel de îndreptățiți ca și oamenii dinRomânia să circule liber în Europa, în România, să circule liberacolo unde poate circula un european. Sigur, acest drept pe carestatul român încearcă să-l transfere către cetățenii RepubliciiMoldova este un lucru acceptat în toată Uniunea Europeană”.

Citește și NicuCovaci, după ce a redevenit cetățean român: „Nu mai puteam să totvin în propria țară ca turist”

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide