Beția de cuvinte: cum a devenit Păunescu, după moarte, Eminescu „zeu din Olimp”, „Dumnezeu al literaturii” și „geniu neînțeles”

Beția de cuvinte: cum a devenit Păunescu, după moarte, Eminescu „zeu din Olimp, „Dumnezeu al literaturii și „geniu neînțeles
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 01:28

Moartea lui Adrian Păunescu i-a făcut pe mulți dintrecontemporanii săi să se întreacă în declarații, unele dintre elefrizând penibilul. De la politicieni la istorici, la scriitori șiartiști, omagiile l-au transformat pe poet, în funcție deimaginația sau sensibilitatea celui care le-a rostit, într-un zeudin Olimp, un Dumnezeu al literaturii române, într-un privighetorpentru identitatea națională sau într-un geniu neînțeles.

• Adrian Năstase este cel care, pe blogul personal, sub titlul”Rugă pentru Adrian Păunescu”, îl numește pe poetmonument. „Am pierdut un prieten și un colegneprețuit. Un om de o valoare greu de restrâns în cuvinte. Unmonument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam”. TotNăstase, pe blogul personal, scrie „M-aș fi bucurat ca ziuaînmormântării lui Adrian Păunescu să fie zi de doliu național. Măgândeam de dimineață dacă zeii din Olimp puneau să trăiascăprintre oameni și geniile și probabil că fac acest lucru din cândîn când. Adrian Păunescu a venit să stea o vreme printrenoi, dar, din păcate, nu am știut să-l prețuim așa cum trebuie.Învățăm acum, se pare, să citim în sufletul lui din poeziile pecare le-a scris. Am pierdut un prieten, dar sunt convins că rămânealături de noi”.

• Deputatul Valeriu Zgonea pare că se reîntoarce la orele de limbaromână din școala generală cu un text intitulat „Grație Poetului,am descoperit infracțiunea de a fi și am înțeles că sunt liber săsufăr”. Zgonea cade în patima beției de cuvinte.„De laAdrian Păunescu am învățat să trăiesc ultrasentimentele și săînțeleg istoria unei secunde. Am semnat în gând, alăturide mulți alții, Manifestul pentru sănătatea pământului. Am purtatîn suflet repetabila povară. Mai târziu, după ’89, grație Poetului,am descoperit infracțiunea de a fi și am înțeles că sunt liber săsufăr, scrie deputatul. Îmi este foarte greu să vorbesc la trecutdespre Adrian Păunescu. A fost o personalitate complexă șicontroversată, a fost un luptător, un om care și-a depășit timpul.Pe lângă talentul său uriaș, a avut șansa de a fi martorul uneisocietăți aflate la răscruce de drumuri și de a trăi zbuciumulrenașterii unei lumi, căreia dorea să-i înțeleagă rosturile. Poetde geniu, gazetar talentat, om politic remarcabil, Adrian Păunescui-a apărat pe cei ce nu erau apărați de nimeni, i-a ajutat pe ceice nu erau ajutați de nimeni. Îl întrista suferința, îl înfurianedreptatea. Și-a iubit țara, și-a iubit poporul atât de mult încâtne-a făcut și pe noi să înțelegem că patriotismul nu e desuet, nu eo vorbă-n vânt, ci un sentiment adevărat, mai profund decât am fiputut crede”.

• „A fost una dintre personalitățile inconturnabile alecivilizației românești, mai mult decât, ale culturiiromânești din vremea noastră”, a declarat Răzvan Theodorescu despreAdrian Păunescu, pe care îl numește „un patriot în sensulcel mai adânc al cuvântul”, în vreme ce Fuego îlcaracterizează pe poet drept „un Dumnezeu în literaturaromână”.

• Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu este cel care l-acomparat pe Adrian Păunescu cu „un geniuneînțeles”: „Este o mare pierdere. Dincolo de comentariilecare au fost pe parcursul timpului, Adrian Păunescu e un geniu ecare mulți dintre noi nu l-am înțeles. Ca de obicei, în viațageniilor se întâmplă același lucru, doar atunci când se mută dintrenoi începem să-i plângem, să-i apreciem la adevărata lorvaloare”.

• „Generos ca un înger”, așa a fost AdrianPăunescu potrivit ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Într-uncomunicat, acesta transmite că poetul și-a trăit viața cu ointensitate maximă – „implicat, vulcanic, pasionat uneori până laextrem, cu greșeli omenești, dar și cu generozități de înger” – șică „a scris așa cum respira”. „Chiar dacă nu ar fi scris un rând,Adrian Păunescu tot ar fi rămas în cultura română; viața sa a fost,cu toate cele bune și mai puțin bune, închinată culturii, în sensulcel mai generos al acestui cuvânt. Dar Adrian Păunescu a scris. Ascris așa cum respira, a scris în ritmul bătăilor inimii, a scriscu învolburarea unui sfârșit de veac. Și a scris, mai ales, cudragoste. Iar dragostea e cea care mișcă soarele și celelaltestele”, mai spune Kelemen. „Istoria unei secunde s-a încheiat,urmează istoria eternității! Pe patul de spital, poetul și-a cerutiertare și și-a luat rămas bun. Este un semn al înțelepciunii și alîmpăcării. Poeții nu sunt sfinți. Poeții sunt doar zugraviiicoanelor sfinților”, se încheie omagiul ministrului.

• Gelu Voican Voiculescu a declarat despre Adrian Păunescu că, dupămoartea acestuia, „nu se va mai regăsi un alt priveghetorpentru identitatea națională și pentru valorileautohtone„.”A fost consecvent axat pe această opțiune. Pede altă parte, el va rămâne o conștiință a neamului nostru și oanumită generație din anii ’70 a dobândit o identitate proprie. Afost un tineret în derivă căruia el i-a dat o conștiință de sine șio rațiune de a fi tocmai axată pe reîntoarcerea la valorilenaționale. Și asta a contat enorm în epoca aceea, până larevoluție, chiar și după, pentru că știm bine că cenaclul său aveasucces și în anii ’90”, a mai spus acesta.

• „«Enigmatic și cuminte», Adrian Păunescu s-a stins. Poetnațional, poet al națiunii române în momente în care nu mulți aureușit să țină fruntea sus, dragostea sa de țară a marcat mareparte din opera sa literară, dar și din activitatea sapolitică”, spune senatorul PSD Cosmin Nicula, cel careavea să propună și înmormântarea lui Adrian Păunescu „alături deAvram Iancu, înconjurat de pajiștile înverzite ale Ardealului pecare l-a iubit atât de mult”.

• Mircea Geoană face un comentariu literar : „MaestrulAdrian Păunescu va rămâne mereu în amintirea românilor drept unmare poet, care a reușit prin creația sa, să fie un promotor alculturii românești. Activitatea sa literară a fost o realăînspirație pentru multe generații de poeți și artiști, căroraAdrian Păunescu a reușit să le transmită dragostea sa pentrupoezie, cultură și pentru valorile naționale. România a pierdut unpoet genial, un măreț om de cultură și un artist profund angajat înmersul cetățenii „, scrie Geoană într-un comunicat.

• La rândul lui, muzicianul Victor Socaciu, care afost lansat ca artist și datorită Cenaclului Flacăra, îl transformăpe Păunescu într-un paznic ori într-un far călăuzitor. ” Dincolo decalitatea extraordinară a poetului și scriitorului Adrian Păunescu,personalitatea sa înseamnă și parte a conștiinței naționale,înseamnă și apărarea și vegherea calității culturii neamuluiromânesc”, a spus Socaciu.

• „Ce se va întîmpla de-acum înainte, ce urmează după AdrianPăunescu?”, s-a întrebat și fostul comentator sportiv DumitruPelican care nu s-a sfiit să-l compare pe poet cu Eminescu, asemenilui Dumitru Dragomir: „Adrian Păunescu a fost un om degeniu. Eu nu l-am cunoscut pe Mihai Eminescu, dar cred că a fost lafel de mare ca poetul național. Cînd vorbesc de Păunescu,am emoții mari, a fost un om extraordinar”.

Vezi mai multeinformații despre decesul poetului în știrea„Adrian Păunescu amurit”

Citește aicimai multe despre viața poetuluiAdrian Păunescu

Citeșteaici poezia scrisă de Adrian Păunescu pe patul despital

Citeșteși

Cristian Tudor Popescu: Testamentul lui AdrianPăunescu

Reportaj video. Traian Băsescu amers la Uniunea Scriitorilor unde este depus trupul lui AdrianPăunescu GALERIE FOTO – SPECIAL

Jucătorii împreună cu cei 22.000de suporteri ai Universității Craiova l-au omagiat pe poetul AdrianPăunescu. Au aprins lumânări și au cântat minute în șir imnulcompus de Adrian Păunescu VIDEOINEDIT

Zecide persoane depun flori și aprind lumânări în memoria lui AdrianPăunescu, la casa acestuia – VIDEO

AdrianPăunescu, omul cu peste un milion de cărți vândute, se gândea, cucâteva zile înainte să moară, la isteria vânzărilor de poezie dedupă dispariția lui

Lumini șiumbre. La Cenaclul Flacăra, Păunescu era zeul care putea aduce apacaldă mulțimii. Plus: scrisoare către Ceaușescu: „Să trăiți, MăriaVoastră!”

AdrianPăunescu la Cenaclul Flacăra: „Te salut, generație în blugi”. VEZIAICI FILMUL

AdrianPăunescu și Florian Pitiș la Cenaclul Flacăra: „Blowing in thewind”. VIDEO

IonIliescu: „A fost pe nedrept considerat un cântăreț de curte, el afost o voce critică”. Vezi aici reacțiile celor care l-aucunoscut

ADRIAN PĂUNESCU AMURIT

ADRIAN PAUNESCU – GALERIE FOTO. Vezi aiciimagini din tinerețea poetului

Ultimele cuvinte ale lui Adrian Paunescu- VIDEO

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...