Blaga: „Pagubele inundațiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB. Am trimis ajutoare în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Tulcea și Bacău”

Blaga: Pagubele inundațiilor vor fi mai mari de 0,6% din PIB. Am trimis ajutoare în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Tulcea și Bacău
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 27/04/2012, 02:23

UPDATE1:Județele Suceava, Botoșani, Neamț, Tulcea și Bacău vorprimi ajutoare

Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a spus,marți, în videoconferința cu prefecții, că au fost deja trimiseajutoare către județele Suceava, Botoșani, Neamț, Tulcea și Bacău,afectate de inundațiile din ultimele zile.

Blaga a precizat că în județul Suceava au fost trimise 500 depături, 10.000 de litri de apă minerală, 750 de kilograme deconserve de carne, 500 de kilograme de pateu de ficat, la Botoșaniau fost trimise 20 de tone de motorină, 20.000 de litri de apăminerală, 4.800 de kilograme de conserve de carne și 1.800 dekilograme de pateu de ficat, la Neamț – 25 de tone de motorină, iarla Tulcea și Bacău, 20 și, respectiv, 50 de tone de motorină.

„Rog ca ajutoarele, care sunt deja pe drum, să ajungă la oameniicare au nevoie, nu în altă parte”, le-a cerut Blaga prefecților învideoconferința de la Ministerul Administrației și Internelor.

Totodată, Blaga le-a cerut prefecților o situație exactă apersoanelor decedate în urma inundațiilor și o evaluare exactă apagubelor.


UPDATE: 19persoane au decedat în urma inundațiilor

Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a anunțat,marți, la videoconferința cu prefecții, că 19 persoane din județeleSuceava, Botoșani, Cluj, Alba, Bacău, Iași și Vrancea au decedat înurma inundațiilor, din care 14 în ultimele 24 de ore.Blaga aprecizat că, în urma inundațiilor, în ultimele șapte zile audecedat 19 persoane, din care șapte din județul Suceava, șase dinBotoșani, două din Cluj și câte una din județele Alba, Bacău, Iașiși Vrancea, alte două persoane fiind date dispărute

Ministrul le-a atras atenția prefecților că unele decese au fostînregistrate în localități în care inundațiile nu mai puneauprobleme și le-a cerut acestora explicații. Vasile Blaga a cerutautorităților locale fermitate în evacuarea persoanelor din zoneleinundabile.

”Vă cer salvarea vieților omenești, în primul rând, chiarîmpotriva voinței lor. Mai târziu, probabil, ne vor mulțumi. Rogfermitatea în luarea măsurilor de evacuare și cer poliției să aibăgrijă de misiunea sa” a spus Blaga. El a precizat că situația esteîn evoluție și că prognozele meteo nu sunt foarte optimiste, cerândprefecților și subprefecților din județele afectate de inundații săaibă ca prioritate salvarea vieților omenești.

Ministrul Administrației și Internelor a mai spus că în ultimele24 de ore au fost afectate de inundații 136 de localități din 18județe, 1.768 de persoane fiind evacuate.


Pagubele inundațiilor, peste 730 de milioane deeuro

Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a spus,marți, la videoconferința cu prefecții, că pagubele inundațiilorvor fi mai mari de 0,6% din PIB, ceea ce înseamnă foarte mult,anunțând că se va apela la Fondul de Solidaritate al UE. Blaga aprecizat că instituția pe care o conduce a început demersurilepentru accesarea Fondului de Solidaritate pus la dispoziție deUniunea Europeană și le-a cerut prefecților și subprefecților săfacă o evaluare exactă a pagubelor produse de inundații, pentru căvor veni experți care vor verifica datele comunicate.

”Pagubele nu vor atinge în niciun caz suma de trei miliarde deeuro, dar vor fi mai mari decât 0,6% din PIB, ceea ce înseamnăfoarte mult. Rog o evaluare exactă a pagubelor, în maxim 10 zile dela stabilizarea situației, pentru că vor veni experți ai UniuniiEuropene și vor verifica”, a spus Blaga în videoconferința de laMinisterul Administrației și Internelor cu prefecții șireprezentanții Comitetelor pentru Situații de Urgență.

Premierul Emil Boc a declarat, marți, în localitatea suceveanăPătărăuți, afectată grav de inundații, că va fi făcută o evaluare apagubelor pentru a se stabili ce fonduri poate aloca Guvernulpentru ajutorarea oamenilor. Totodată, Boc a spus că va fi făcutapel și la Fondul de Solidaritate al Parlamentului European, pentrurefacerea infrastructurii distruse de apele revărsate.

Boc a spus că în ședința de miercuri a Guvernului vor fi alocatecâte 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauzaviiturilor și că, de la caz la caz, vor fi alocate fonduri și altorfamilii.

Premierul a precizat că prioritățile autorităților suntpersoanele care au rămas fără case sau au fost evacuate dinlocuințe, astfel că a dispus ca acestea să primească de la rezervade stat apă minerală, pături și conserve.

Inundațiile din ultima perioadă au afectat puternic numeroaselocalități din județele Botoșani, Bacău și Suceava, multe casefiind distruse, altele fiind avariate, sute de persoane fiindevacuate, iar altele izolate.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...