Boc a pus un sac în calea Siretului. Cum a luat-o Guvernul pe firul viiturii

Boc a pus un sac în calea Siretului. Cum a luat-o Guvernul pe firul viiturii
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 27/04/2012, 02:26

UPDATE:Premierul Boc va vizita și vineri zonele inundate dinMoldova

Primul-ministru Emil Boc se va deplasa astăzi în mai multe zoneinundate sau care sunt suspuse riscului unor inundații din Moldova,pentru a se asigura că autoritățile dispun de mijloacele necesaresă intervină în sprijinul persoanelor afectate, au declaratagenției Mediafax surse oficiale.

Guvernul a anunțat ulterior că premierul se va afla, la ora 13.30,în județul Bacău, în localitățile Săucești și Schineni.

Pentru vineri, au programate, de asemenea, deplasări în zoneleinundate ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la Bacău, șiministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, la Iași, după ce joi s-auaflat în zone afectate de inundații ministrul Transporturilor, RaduBerceanu, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ministrul DezvoltăriiRegionale și Turismului, Elena Udrea, și ministrul Administrațieiși Internelor, Vasile Blaga.


Conform planului stabilit în ședința de Guvern de miercuri, maimulți miniștri s-au aflat ieri în zonele inundate. Premierul,împreună cu Vasile Blaga (Interne) și Laszlo Borbely (Mediu), amers în Brăila și Galați, apoi a urcat în Neamț. Elena Udrea(Dezvoltare) s-a dus la Dorohoi-Botoșani, Radu Berceanu(Transporturi) – în Suceava, Gabriel Oprea (Apărare) – în Bacău șiIași.

Udrea: „Multe case s-au topit, fiind făcute dinchirpici”

După Galați, unde a fost huiduit de un grup de pensionariadunați în fața Prefecturii și a întărit personal digul de laȘendreni, premierul s-a deplasat la Brăila, pentru a stabilistrategia: „În ordinea aceasta trebuie să fie prioritățile delucru: întâi omul, după aceea casele cu bunurile pe care le au șidacă putem după aceea să evităm inundarea terenurilor, pășunilor șipădurilor”, a trasat premierul ordinea de bătaie. Elena Udrea aajuns joi după-amiază în municipiul Dorohoi, a vizitat câtevadintre casele afectate de ape – inclusiv una care a fost inundatăde șase ori până în prezent. „Este păcat de ajutorul pe care-l dămla fiecare inundație, de la Guvern, banii se irosesc în caseleacelea, dar și drama oamenilor, pentru că trebuie să treacă prinnenorocirea unor inundații de fiecare dată”, a spus Elena Udrea.Întrebată, însă, dacă bugetul de stat are fonduri prevăzute pentruinundații, aceasta a recunoscut că nu, dar a spus că există legeacare „permite ministerului să intervină în situații de criză cubani de la Guvern, pentru drumuri sau poduri”. În Dorohoi, apa nus-a retras încă din locuințe, există peste o mie de sinistrați șipeste 250 de case afectate de ape. „Primăria trebuie rapid săevalueze toate urmările inundațiilor și unde am putea interveni dela Guvern. Trebuie evaluat și văzut câte dintre locuințe sunt însituația de a putea fi refăcute, cele care pot fi refăcute, pentrucă multe s-au topit, fiind făcute din chirpici”, a spus Udrea.

Aflat la Suceava, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, aspus că are în vedere trei soluții de finanțare care trebuieanalizate pentru refacerea infrastructurii feroviare și rutiere,dar așteaptă și propunerile de soluții ale Finanțelor. La Dornești,o sinistrată i-a întrebat pe vizitatori – ministrul Berceanu șipreședintele Consiliului Județean – cum poate trăi o familie cu optcopii numai cu biscuiți și apă. Gheorghe Flutur a spus căautoritățile vor trimite ajutoare familiilor sinistrate și că pânăacum s-au trimis atât cât s-a putut. La Pătrăuți, primarul apovestit că miercuri sinistrații au primit pachete cu mâncare de laBiserica Adventistă, iar ieri – o masă caldă oferită de PSD(aproximativ o sută de porții).

Mii de oameni așteaptă viitura, pe dealuri

Aproximativ 5.000 de persoane din două sate aparținând comuneinemțene Doljești au fost evacuate ieri, după ce hidrologii auanunțat că pe Siret se va produce o nouă viitură. Iulian Jugan,purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de UrgențăNeamț, a spus că oamenii au fost trimiși temporar la rude sau pedealuri după ce s-a anunțat că apa va lovi în noaptea de joi sprevineri. Câteva comune din Neamț și Bacău sunt inundate de apeleSiretului, care în zona Hălăucești au depășit digul. Prognozaspecialiștilor arată că Siretul va depăși, vineri dimineață, cuaproape doi metri cota de pericol, în zona localități NicolaeBălcescu. Peste o sută de case, alte câteva sute de gospodării șisute de hectare de terenuri agricole cultivate au fost inundate,joi, în opt localități din județul Harghita, în urma revărsăriirâului Olt, potrivit Mediafax. Potrivit reprezentanțilorInspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, în noaptea demiercuri spre joi a plouat abundent, iar pe Hășmașul Mare, de undeizvorăște Oltul, s-au format torenți care au umflat râul.

Ieri dimineață, viitura a traversat localitățile harghiteneBălan, Sândominic, Tomești, Ineu, Cârța, Dănești, Mădăraș șiRacu.

Foștii sinistrați din Rast donează grâu

Primarul comunei doljene Rast, grav afectată de revărsareaDunării, în 2006, a declarat ieri că în zilele următoare localniciile vor trimite sinistraților din județele Moldovei un transport degrâu. Primarul a spus că va ajuta cu utilaje și oameni pentru aridica baraje și diguri în calea apelor revărsate, dar căautoritățile din Rast pot pune la dispoziția sinistraților dinMoldova și locuințele modulare primite de la Guvern în timpulinundațiilor din 2006. (A.C.)

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...