Bonul la păstrare: Boc le promite românilor că le dă bani înapoi la cumpărăturile „corecte”

Bonul la păstrare: Boc le promite românilor că le dă bani înapoi la cumpărăturile „corecte
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 05:39

Românii vor primi înapoi de la stat o parte din banii cheltuițipe diferite bunuri și pe servicii, pe baza bonurilor fiscale. Estecea mai recentă propunere a Guvernului Boc prin care se încearcăreducerea evaziunii fiscale și care ar putea fi aplicată începândde la toamnă, odată cu modificările aduse Codului Fiscal. Cât vorprimi înapoi cetățenii nu se știe deocamdată, pentru că premierulEmil Boc nu a dat detalii. „O măsură avută în vedere este ca toțicei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafonsă beneficieze de o primă din acea sumă de bani, pentru a-iîncuraja să ceară bonuri fiscale pentru produse care se cumpără înRomânia, de la pâine până la lucruri foarte scumpe și de folosințămedie sau îndelungată ori de lucrări”, a declarat premierul EmilBoc. De asemenea, cei care își fac lucrări de reabilitare înlocuință vor putea să-și deducă o parte din cheltuielile făcute, înlimita unor plafoane anuale.

Cum poți să primești bani de la stat

Un model de urmat ar putea fi cel al Greciei, unde cetățeniisunt scutiți de plata impozitului în cazul veniturilor declarate depână în 12.000 de euro pe an. În schimb, ei trebuie să aducăfacturi din care să reiasă că au cheltuit cel puțin 30% din sumadeclarată ca venit. În urma aplicării măsurii, veniturile din TVAla bugetul statului elen au crescut cu 7,8% în aprilie 2010 față deaceeași lună din 2009. Indiferent de plafonul stabilit, măsura estegreu de administrat în România, crede Gabriel Biriș, partener alcasei de avocatură Biriș Goran. „Este greu de pus în practică. Câtemilioane de declarații ar trebui să proceseze Fiscul?”, spune elpentru Gândul. Încondițiile în care veniturile declarate la impozitare sunt destulde mici, și sumele returnate vor fi pe măsură. Ca să aibăeficiență, ar trebui ca facilitățile să fie consistente, credeIulian Gropoșilă, vicepreședinte al Consiliului Național alÎntreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).”Nu cred că măsura va avea efectele scontate pe termen scurt, darpoate crea un comportament fiscal bun, pe termen lung”, a declaratGropoșilă pentru Gândul.

Dispar magazinele de cartier

Asta înseamnă că oamenii vor fi încurajați să ceară facturifiscale și să cumpere din marile magazine, unde se elibereazăbonuri. Măsura îi va lovi pe patronii magazinelor de cartier, darnu va rezolva decât cel mult 10% din problema evaziunii, ne explicăDragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din IndustriaAlimentară. „Rămâne marea evaziune din industria alimentară, iaraici mă refer și la ce se întâmplă la marginea tarlalei, de unde secumpără direct grâu fără facturi care mai departe se transformă înpâine”, spune el. În prima jumătate de an, Garda Financiară asuspendat activitatea a peste 3.500 de fime pentru că nu aveau casede marcat electronice ori pentru că nu au emis bonuri fiscale,potrivit datelor Fiscului. Pentru a gestiona mai bine situația,Sorin Blejnar, președintele Agenției Naționale de AdministrareFiscală, spune pentru Gândul că seintenționează implementarea unui sistem care să conecteze toatecasele de marcat la un server central administrat deinstituție.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
UN FOTOGRAF caută MINORE, pe Olx, care să APARĂ în FILME PORNO!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
El va fi noul președinte al României! Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis?...
Adio, centrale de apartament! Coșmarul devine realitate. Primarul și-a pus planul în aplicare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...