BOR: Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului roman, adventiștii au apărut abia la începutul secolului al XX-lea

Redactor:
Mihaela Stoica
BOR: Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului roman, adventiștii au apărut abia la începutul secolului al XX-lea
Reprezentanții Patriarhiei Române consideră că menționarea în Constituție la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe "în constituirea și modernizarea statului român" nu este discriminatorie în niciun fel față de celelate culte din România.

Reprezentanții Patriarhiei Române consideră că menționarea în Constituție la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe „în constituirea și modernizarea statului român” nu este discriminatorie în niciun fel față de celelate culte din România. Precizarea a venit după ce Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România și-a exprimat dezacordul față de propunerea menționării distincte în art. 1 din Constituția României a rolului istoric al BOR.

„Articolul propus în Constituția României referitor la rolul Bisericii Ortodoxe și al celorlalte culte în constituirea și modernizarea statului român respectă atât adevărul istoric privind cultul majoritar, cât și principiul egalității cultelor recunoscute din România, așa cum este stipulat în Legea Cultelor, art. 9, alin. 2”, se precizează în comunicatul Patriarhiei Române.

Prin evidențierea distinctă, dar nu exclusivă, a rolului istoric al Bisericii Ortodoxe Române în constituirea și modernizarea statului român „se recunoaște adevărul că primul dintre cultele din România, cel mai vechi, mai numeros și mai extins geografic, a avut o contribuție majoră în constituirea și modernizarea statului roman”, potrivit sursei citate mai sus.

Reprezentanții Patriarhiei amintesc că cele optsprezece culte recunoscute în România sunt egale în fața legii, dar în context istoric „primul dintre ele a avut o contribuție spirituală și materială majoră sau distinctă în constituirea și modernizarea statului român prin contribuția lui la Unirea Principatelor (1859), Războiul de Independență (1877) și Unirea cea Mare (1918)”.

Potrivit sursei citate, Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu formarea poporului român, în urma predicării Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în părțile Dobrogei (parte a provinciei romane Scythia Minor), însă Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a apărut în istoria poporului român abia la începutul secolului al XX-lea.

„Deoarece Biserica Ortodoxă Română se distinge net de celelalte culte ca extindere în timp, spațiu și număr de membri (principiul distincției contribuției aduse în istorie), în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat prin hotărâre de Guvern, se menționează specificul ei de Biserică națională și majoritară potrivit vechimii apostolice, tradiției, numărului de credincioși și contribuției sale deosebite la viața și cultura poporului român. Biserica Ortodoxă Română este Biserica neamului românesc (art. 5, alin. 2)”, se mai spune în comunicat.

Patriarhia mai spune că o astfel de distincție a rolului istoric important al unui cult în istoria statelor europene se regăsește și în Constituțiile altor state, în care Bisericile majoritare sunt menționate în mod explicit, fără ca Bisericile sau cultele minoritare să fie excluse (de exemplu: în Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Italia, Portugalia, Grecia, Cipru etc.).

Reprezentanții BOR fac și o paralelă cu situația de de plan politic din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), unde toate statele membre sunt egale, însă doar câteva sunt membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, motivul fiind „rolul sau importanța lor în relațiile internaționale”.

În încheiere, Patriarhia Română consideră că articolul propus în preambulul Constituției României privind rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Române și al celorlalte culte religioase în constituirea și modernizarea statului român respectă atât principiul egalității cultelor, cât și  principiul contribuției istorice distincte al unuia dintre aceste culte.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea vrea ca în Constituție, la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe și al Casei Regale „în constituirea și modernizarea statului român”, să nu fie nominalalizată exclusiv BOR, considerând această menționare exclusivă „o adăugire inutilă, discriminatorie și jignitoare pentru celelalte 17 culte religioase” recunoscute în România.
 

ŞOCANT! O fostă campioană a ajuns la 64 de ani să doarmă într-un cimitir: ”Sistemul...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Dieta cu goji și ghimbir. Tot ce trebuie să știi despre această cură
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide