Maria Manoliu
23.04.2012
Știri

Borbely: Din 2013 sau 2015 UE va impune o taxă pe centralele de apartament. Soluția: „Centralele pe combustibili tradiționali”

Borbely: Din 2013 sau 2015 UE va impune o taxă pe centralele de apartament. Soluția: „Centralele pe combustibili tradiționali”
Din 2013 sau cel mai târziu din 2015 românii vor fi obligați să plătescă o taxă de poluare pentru căldura din apartamente.

Din 2013 sau cel mai târziu din 2015 românii vor fi obligați să plătescă o taxă de poluare pentru căldura din apartamente.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat luni, la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice, că „Uniunea Europeană va impune o taxă pentru centralele de apartament, centralele individuale, pentru că și ele poluează. Și din acel moment nu știu dacă ele vor rămâne o soluție atât de atractivă”.

La rândul său, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, a declarat pentru gândul, că de taxa de poluare nu vor scăpa nici cei care primesc căldură în sistem centralizat. „Marii poluatori sunt CET-urile. Se aplică principiul . CET-urile ori vor trebui să achite taxa de poluare ori să se retehnologizeze. Indiferent care va fi soluția, tot consumatorul final va plăti. Că e vorba de investiții pentru a elimina poluarea sau că e taxă de poluare consumatorul de energie termică va fi cel care va suporta. Atât taxa de poluare cât și investițiile se vor reflecta în prețul gigacaloriei. Din 2013 toată lumea va plăti pentru poluare direct sau indirect. Așa a fost și pentru gropile de gunoi. Uniunea Europeană ne-a iertat, a dat termene peste termene și acum ne obligă să plătim”, ne-a declarat Mereuță. Nici ministrul Mediului și nici președintele Ligii Asociațiilor de proprietari Habitat n-au putut să precizeze cât va fi viitoarea taxa de poluare.

Soluția Borbely : „Centrala de bloc pe combustibili tradiționali”

Ministrul Mediului a dat exemplu secuii, „care au insistat să introducă gazul metan în zona lor și acum luptă să se debranșeze pentru că au găsit alternative ecologice cum ar fi rumegușul sau paiele”. În opinia sa, pentru cei debranșați de la sistemul de termoficare soluția o reprezintă montarea de centrale de bloc care să funcționeze „pe combustibil tradițional sau cu tehnologii care folosesc energii regenerabile. Este, Slavă Domnului, destul lemn în zonă”.

Potrivit statisticilor, în anii 90, la nivel național existau 2.283.110 apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. La începutul acestei toamne doar 1,5 milioane de apartamente mai foloseau pentru încălzire agentul termic distribuit de regiile de termoficare.

Inchide