Liliana Ruse
23.04.2012
Știri

BREAKING NEWS – FMI cere Guvernului să crească TVA la 24% și cota unică la 20%. Variante de lucru: TVA de 21% de la 1 iulie sau TVA de 21-22% în 2011

BREAKING NEWS – FMI cere Guvernului să crească TVA la 24% și cota unică la 20%. Variante de lucru: TVA de 21% de la 1 iulie sau TVA de 21-22% în 2011
FMI a cerut guvernului să crească cu 4 procente cota unică și cu 5 procente TVA, astfel încât România să ajungă la ținta de deficit bugetar convenită în acordul cu Fondul. Surse guvernamentale au declarat pentru Gândul că Fondul propune o cotă unică de 20 la sută și o TVA de 24 la sută.

FMI a cerut guvernului să crească cu 4 procente cota unică și cu5 procente TVA, astfel încât România să ajungă la ținta de deficitbugetar convenită în acordul cu Fondul. Surse guvernamentale audeclarat pentru Gândul că Fondulpropune o cotă unică de 20 la sută și o TVA de 24 la sută.

„Reprezentanții FMI sunt foarte inflexibili și nu vor să acceptenicio altă soluție pentru scăderea deficitului. Nu mai au încredereîn nicio altă măsură care le-a fost propusă la negocieri. Vor săcrească și cota unică și TVA începând de mâine, nu de anul viitor”,au spus sursele citate. Deși miniștrii care au negociat cu Fondulau prezentat din nou scheme de reducere în sectorul bugetar șisoluții de genul concediul fără plată pentru angajații la stat,reprezentanții FMI nu au fost convinși că ele vor fi chiar puse înpractică sau că vor duce la reducerea deficitului din acest an.

Deocamdată, guvernanții s-au opus, în negocierile de până acum,creșterii acestor taxe și încearcă să convingă Fondul să acceptealte soluții. Sursele citate au spus însă că experții FMI susțin cătrebuie luate măsuri urgente și că planurile de restructurarepropuse de Guvern cer timp și nu vor face ca România să seîncadreze în ținta de deficit pe care și-a asumat-o.

UPDATE1 – Vlădescu: Se discută mai multevariante. Nu s-a propus creșterea TVA de la 19% la 25%

Guvernul și misiunea FMI discută mai multe variante, inclusivposibile majorări de taxe, dar nu există o propunere privindcreșterea TVA de la 19% la 25%, a declarat ministrul FinanțelorPublice, Sebastian Vlădescu.

„Se discută mai multe variante. S-au discutat și ieri șialaltăieri”, a afirmat Vlădescu întrebat dacă FMI a cerut majorareacotei unice la 20% și a TVA la 25%.

El a negat însă că ar fi fost propusă creșterea TVA de la 19% la25%.

UPDATE2 – Două variante de creștere a TVA: 22% la1 iulie sau 21-22% anul viitor

Surse guvernamentale susțin că printre scenariile de majorare ataxelor și impozitelor se numără și creșterea TVA până la doar 22%,cu două variante. Prima variantă prevede creșterea taxei pe valoareadăugată de la 19% la 22% începând cu 1 iulie anul acesta.Majorarea TVA cu un punct procentual ar putea aduce la bugetulstatului circa 420 de milioane de euro, pe an, în cazul în careîncasările se menține la nivelul anului trecut. Cum măsura ar fiaplicată numai cinci luni, încasările din TVA ar putea crește cucirca 525 de milioane de euro. A doua variantă prevede amânareamajorării TVA, până la 21-22%, pentru începutul anului viitor.

Inchide