• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Bucureștenii ar putea decide, printr-un referendum, soarta primarilor de sector: varianta Udrea-Oprescu pentru apariția SUPERPRIMARULUI CAPITALEI

Aflată în fază de proiect, Legea Capitalei a stârnit deja protestele primarilor Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone și Daniel Marian Vanghelie.

Aflată în fază de proiect, LegeaCapitalei a stârnit deja protestele primarilor Andrei Chiliman,Cristian Popescu Piedone și Daniel Marian Vanghelie. Aceștia cer calegea să fie aprobată în urma unui referendum. Ideea organizăriiunui referendum este susținută și de primarulgeneral al Capitalei, Sorin Oprescu, dar și șefa PDL București,Elena Udrea. Dacă acesta va fi organizat sau nu se va decide înConsiliul General al Municipiului București, cel mai probabil laședința din luna februarie. Proiectul LegiiCapitalei este încă în fază de lucru și va fi supus dezateriiopiniei publice la jumătatea lunii februarie.

Trei primari de sector vor referendum

  • Primulprimar care a cerut organizarea unui referendum a fost cel alsectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Acesta i-acerut oficial, printr-o adresă, primarului general Sorin Oprescuorganizarea „în cel mai scurt timp posibil a unui referendum lanivelul municipiului București prin care locuitorii să aibăposibilitatea de a-și exprima opinia în legătură cu desfințareasectoarelor”.
  • A doua zi,adică miercuri, primarul sectorului1, AndreiChiliman i-a cerut tot în scris lui Oprescu demarareaprocedurilor pentru organizarea referendumului. „Dacă acesta varefuza să răspundă, voi iniția aceste proceduri împreună cubucureștenii. Vom strânge noi numărul de semnături necesaredeclanșării referendumului”.
  • Din SUA,primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a declaratpentru gândulcă „această lege este cea mai mare escrocheriepolitică de după 1990. Din disperare că nu mai câștigă nici oprimărie, că au primari cu dosare penale, PD-L încercă să schimberegula în timpul jocului. Nu numai că sunt pentru referendum, darîmpreună cu PNL și PC vom organiza și alte acțiuni”.

Oprescu și Udrea vor și ei referendum

La rândul său, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescususține că un referendum pentru menținerea sau desființareasectoarelor ar fi util, el precizând că bugetul consolidat alPrimăriei „trebuie să fie unul, nu șapte”, fără ca acest lucru săîmpiedice primarii de sector să funcționeze. „Rămâne încă la latitudinea politicului, ca ei să fie sau sănu fie de acord cu această problema” a declarat Oprescu. La rândulei, șefa organizației PD-L București, Elena Udrea s-a declarat deacord cu organizarea unui referendum pe tema LegiiCapitalei. Propunreferendum pentru adoptarea Legii Capitalei. Pentru că nu vreau săfie privit ca un act politic discreționar și pentrucă bucureștenii merită să fie informați despre problemele reale aleCapitalei și despre ce putem schimba în bine”.

  • Despre cei care se opun Legii Capitalei, Udrea a scris peblog: „Cei care se opun acestuiproiect o fac pentru că și-au intrat în rolul de «baroni deBucurești», care au propriile lor «curți» și cred că nimic nu-i maipoate mișca din loc. Sunt oameni care s-au dedulcit la banii foartemulți pe care-i au pe mână. Spre exemplu, s-a ajuns în situația caSectorul 1 să aibă un buget de 1,8 miliarde de lei, în timp ceSectorul 5 are doar 300 de milioane”.

Referendumul la mâna consilierilormunicipali

Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaie a explicat pentrupentru gândul înce condiții poate fi organizat referendumul. „Este nevoie capropunerea să vină din partea primarului general sau din parteaconsilierilor municipali. Proiectul este introdus pe ordinea de ziși supus aprobării. Dacă nu este aprobat de consilierii municipali,referendumul nu se ține. Dacă se aprobă, în termen de 20 de zile seorganizează referendumul. Este obligatoriu ca el să se ținăduminica. Povestea cu strânsul semnăturilor pentru organizareareferendumului este o prostie. Legea prevede strângerea desemnături doar în cazul demiterii primarului”. Liderulconsilierilor municipali PD-L, Mircea Raicu a declarat pentrugândul că „legeaaparține și este susținută de PD-L. Vrem să existe unsingur oraș, nu șapte în unul singur, vrem un singur bugetconsolidate ca să putem continua marile proiecte de infrastructurăale Bucureștiului. În privința votului din CGMB la nivel departid nu s-a luat încă o hotărâre”.

De ce vor primarii referendum

Proiectul Legii Capitalei prevede ca din 2012, bucureștenii săaleagă doar primarul general și consilierii municipali. Majoritateapolitică, va numi din rândul consilierilor municipali primarii desector și doi viceprimarii generali. Proiectul Legii Capitalei esteîn faza de lucră.

Părintele legii, deputatul PD-L Vasile Gherasim a declaratpentru gândul:”Marți seară am avut o discuție cu doamna Udrea și s-a hotărât canumărul consilierilor generali să rămână la 55, și nu la 90 așa cuma fost propunerea inițială. Consilierii municipali vorfi aleși uninominal și din rândul lor vor fi desemnați cei șaseprimari de sector, care se vor numi viceprimari, deși eu țin ca eisă fie încontinuare denumiți primari. Vor fi înființate douăcomisii care prin lege vor fi aceleași timp de patru ani. E vorbade comisia de validare și cea de regulamente. Pe 15 februarie legeava fi supusă dezbaterii opiniei publice”. Întrebat dacă susțineideea unui referendum, Vasile Gherasim a răspuns: „Nu nederanjează. Nu ne vom opune, dar sunt bani cheltuiți degeaba.Consilierii municipali să aprobe referendumul dacă pot să justificebanii. E vorba de mulți bani și aceștia se iau de la bugetulmunicipalității”.

×
Inchide