Bugetarii săraci ar putea primi, în 2011, 10-15% la salariu. Dumitru Costin, BNS:„ Abia în 4 ani, celor de la stat li se va reîntregi salariul cu 25%”

Bugetarii săraci ar putea primi, în 2011, 10-15% la salariu. Dumitru Costin, BNS:„ Abia în 4 ani, celor de la stat li se va reîntregi salariul cu 25%
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 16:47

Salariile reduse, de la 1 iulie, cu 25 de procente ar putea fimajorate cu 10- 15% din 2011, au declarat, vineri, la finaluldiscuțiilor de la Guvern, mai mulți lideri sindicali.

„Din câte ne-au prezentat există resurse să se majoreze(salariile- n.r.) cu 10%, ținând cont că au fost reduse cu 25%.(…) Creșterea să fie făcută la cei care au salarii mai mici și săfie înghețate salariile pentru unii din diverse domenii deactivitate. Am cerut ca prioritatea numărul unu să fie Sănătatea,Învățământul, Cercetarea și Cultura”, a explicat Iacob Baciu,președintele Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania(CSDR).

Și liderul BNS, Dumitru Costin a admis că este posibilă omajorare cu maximum 15 procente, dar doar pentru anumiți salariațidin sistemul bugetar.

„În ceea ce privește posibilitățile de creștere a salariiloranul viitor ele trebuie să se subscrie pe 2 obiective certe: fondulde salarii de 39 miliarde de lei și numărul de salariați de1.290.000. Pe cale de consecință se vor putea face câteva corecțiipentru salariații care se află foarte jos pe grila salarială”, aspus Costin, adăugând că, din punct de vedere personal crede căabia în 4 ani toți bugetarii ar putea reveni la salariile ce le-aufost „amputate” cu 25 de procente de la 1 iulie.

Boc vrea salariu minim de 640 lei, sindicaliștii cer 750lei

În cadrul aceleiași întâlniri de la Palatul Victoria,sindicatele au cerut, în discuțiile cu premierul Emil Boc,creșterea salariului minim pe economie la 750 lei, în timp cepropunerea Guvernului a vizat o majorare mai mică, respectiv de la600 la 640 lei.

Potrivit liderilor sindicali, care au participat vineri la oîntâlnire cu șeful guvernului, discuțiile pe marginea acestuisubiect, dar și a legii de salarizare, vor continua lunidupă-amiază, la sediul Ministerului Muncii după o consultareprealabilă a premierului cu partidele din coaliția deguvernământ.

Președintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că menținereasalariului minim la un nivel scăzut reprezintă o formă mascată demenținere a evaziunii fiscale.

„Faimoasa Lege 330 va deveni istorie, amintire, pentru că încursul lunii septembrie va fi înlocuită cu alta. Salariile din 2009nu vor fi salarii de referință pentru 2011, ci vor fi actualelesalarii diminuate. (…). Ni s-a propus un indice de referințăpentru 2011 în loc de 600 unul de 640. Am spus că menținerea lanivel scăzut a salariului minim reprezintă o formă mascată demenținere a evaziunii”, a explicat Costin.

Acesta a subliniat că circa o treime dintre cei care lucreazălegal în România sunt plătiți la un nivel salarial foarte scăzut,”e un fel de zonă gri, pentru că primesc restul de bani în plic”.El a mai spus că la Ministerul Finanțelor există mai multe modelede calcul, care vor fi prezentate luni sindicatelor, și atunci seva putea vedea până unde se poate merge pe grila de salarii.

Și liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că salariul mediuar trebui să fie stabilit, conform noii legi speciale desalarizare, la 750 de lei pentru eliminarea muncii la negru.”Salariul minim la nivelul economiei naționale trebuie să ajungăundeva la 750 – 800 de lei pentru a putea combate munca la negrusau munca gri. Am sugerat premierului să se gândească la un salariuminim de 750 de lei, ceea ce ar reconfirma acodul încheiat deguvern și sindicate în 2008″, a declarat Hossu.

El a explicat că dacă se va stabili un salariu minim de 750 -800 lei, sindicatele doresc ca în legea salarizării unice pe 2011să fie înghețate salariile actuale pentru cei cu salarii mari, șisă fie majorate substanțial salariile mici. (Maria Toader)

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...