Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor

Când ar putea veni Papa Benedict al XVI-lea în România. Culisele negocierilor
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 22:24

O invitație primită din partea capului Bisericii OrtodoxeRomâne, Patriarhul Daniel, l-ar putea aduce pe Papa Benedict alXVI-lea în România, poate chiar în 2011, potrivit lui TeodorBaconschi, ministrul român de Externe. Șeful diplomației speră caSinodul BOR să-l autorizeze pe Patriarhul Daniel să-l invite peSuveranul Pontif la București. „Există demersuripolitico-diplomatice în acest sens, cunoaștem procedura”, aafirmat, săptămâna trecută, șeful de la Externe.

„Sperăm ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să îlautorizeze pe capul bisericii în lansarea unei invitații”. Un acordde principiu al Sinodului pentru o invitație adresată PapeiBenedict al XVI-lea de a vizita România există, încă de laînceputul lunii iulie, explică pentru gândul purtătorul de cuvântal Patriarhiei, Constantin Stoica. El spu-ne că detaliile uneiastfel de vizite „se stabilesc pe cale diplomatică între ce-le douăstate, România și Vatican, și bisericească, între Patriarhia Românăși Biserica Romano-Catolică”.

„Ca să fie o reușită, vizita trebuie pregătită cumi-nuțiozitate, pentru că nu este doar o simplă vizităprotocolară”. Minuțiozitate și pregătire – acestea au fostcuvintele de ordine și ale precedentei vizite efectuate în Româniade către un Suveran Pontif. În mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea aajuns în România, dar pregătirea acestei vizite a durat mai bine deopt ani, după cum ne-a declarat Victor Opaschi, fostul consilierprezidențial al lui Ion Iliescu. „A fost o pregătire temeinică,făcută pas cu pas”, spune Opaschi amintind de vizita din ianuarie1989, fără aprobarea conducerii de stat, pe care PatriarhulTeoctist i-a făcut-o la Vatican Papei Ioan Paul al II-lea, dar șide corespondența de după 1990 dintre Suveranul Pontif șipreședintele de atunci al României, Ion Iliescu. De altfel, Iliescua fost cel care l-a invitat într-o scrisoare oficială pe Ioan Paulal II-lea să viziteze România și câteva săptămâni mai târziu i-areînnoit acestuia invitația în cadrul vizitei pe care a făcut-o laVatican.

Potrivit lui Opaschi, Suveranul Pontif i-a trimis o scrisoare demulțumire lui Ion Iliescu, precizând că – pentru a putea onorainvitația – trebuie să primească o scrisoare și din partea capuluibisericii majoritare din România, respectiv din partea PatriarhuluiTeoctist. Victor Opaschi amintește de cele șase vizite la Vaticanefectuate de președintele Iliescu, dar și de „aplanareaconflictului real care a existat între bisericile ortodoxă șiromano-catolică din motive de patrimoniu”.

Culisele negocierilor

• septembrie 2008 -președintele României, Traian Băsescu, i-a adresat SuveranuluiPontif invitația de a vizita România.

• aprilie 2010 – încadrul unei vizite la Vatican, ministrul Teodor Baconschireiterează Papei Benedict al XVI-lea invitația de a vizita România.La în-toarcere, ministrul a vorbit despre o vizită a Papei „celtârziu anul viitor”, precizând că, „după invitația adresată deșeful statului, ar mai fi nevoie și de o invitație din parteaPatriarhului”.

• mai 2010 – „O astfelde invitație este posibilă la nivelul relațiilor bilaterale dintrecele două state, România și Vati-can”, explica, la acel moment,pentru gândul, ConstantinStoica.

Părintele Stoica spune, pentru gândul, căPatriarhia și Biserica Romano-Catolică evaluează timpul potrivitpentru o astfel de vizită, care „se cuvine să aibă loc într-un ancu semnificații spirituale deosebite pentru cele două Biserici”.Mai mult, reluarea dialogului cu Biserica Română Unită cu Romapentru rezolvarea neînțelegerilor patrimoniale „constituie un semnîncurajator în pregătirea vizitei Papei în România.” Stoica maispune și că, în tratativele purtate, se discută despre o vizităcanonică a Patriarhului Daniel în Episcopia Ortodoxă Română aItaliei și de una ecumenică la Vatican.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Se schimbă Codul Rutier în 2022. Pe ce drumuri se va merge cu o viteză...
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu în presa din România! A murit un personaj celebru, răpus de COVID. Avea doar...
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...