Când începe ANUL ȘCOLAR 2015-2016. Structura noului an școlar. Când va fi prima vacanță

Când începe ANUL ȘCOLAR 2015-2016. Structura noului an școlar. Când va fi prima vacanță
Publicat: 04/08/2015, 17:08

Potrivit Ordinului ministrului Educației, anul școlar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, cu excepția claselor terminale din învățământul liceal, care încheie cursurile în 27 mai 2016 și au patru săptămâni pentru examenul de bacalaureat.

Și pentru elevii clasei a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care 35 de săptămâni de cursuri și o săptămână pentru testele de la Evaluarea Națională. Cursurile pentru clasa a VIII-a se încheie în 10 iunie 2016.

Pentru învățământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfășoară în perioada propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul școlar, cu respectarea vacanțelor.

Anul școlar începe în 1 septembrie 2015 și se încheie în 31 august 2016, fiind structurat pe două semestre. În semestrul întâi, cursurile încep luni 14 septembrie 2015, iar prima vacanță va fi în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, pentru clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar.

Vacanța de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 3 ianuarie 2016. Din 4 ianuarie până în 29 ianuarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanța intersemestrială va începe sâmbătă 30 ianuarie și se va încheia duminică 7 februarie.

Semestrul al doilea începe în 8 februarie și se încheie vineri 17 iunie, în perioada 23 aprilie – 3 mai 2016 fiind programată vacanța de primăvară.

Înainte de vacanța de primăvară, săptămâna 18-22 aprilie 2016 este dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Clasele de învățământ preșcolar și primar pot planifica activitățile din programul „Școala altfel” în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de 27 mai 2016. Decizia de schimbare a datei de desfășurare a programului va fi luată de consiliul de administrație al unității de învățământ, după consultarea cadrelor didactice

Tezele din semestrul întâi vor fi susținute, de regulă, până în 11 decembrie 2015, iar cele din semestrul al II-lea, până la data de 20 mai 2016.

Din 18 iunie până în 4 septembrie, elevii vor fi în vacanța de vară, anul școlar 2016-2017 urmând să înceapă din 5 septembrie.

Elevii nu vor avea cursuri nici în zilele libere stabilite pentru sărbători publice sau religioase.

În 5 octombrie, de Ziua internațională a educației și 5 iunie, Ziua învățătorului, în unitățile de învățământ vor fi manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, conform planificărilor făcute de fiecare unitate de învățământ preuniversitar.

„În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climaterice locale speciale și de specificul școlii, inspectoratele școlare pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar stabilite prin prezentul ordin. Solicitarea de modificare a structurii anului școlar se face după consultarea consiliului reprezentativ al părinților din unitatea/unitățile de învățământ respectivă/respective. Aprobarea modificării structurii anului școlar, menționată la alin. (1), se acordă în condițiile asigurării unui număr de zile de cursuri cel puțin egal cu cel stabilit la art. 1, precum și a posibilității ca toți elevii să participe, fără restricții, la examenele și evaluările naționale: evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, examenul de bacalaureat, examenele de certificare a calificării profesionale, examenele de atestare a competențelor, examenele de absolvire”, potrivit ordinului ministrului Educației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?