Carcasele unui REACTOR NUCLEAR din Bulgaria sunt fisurate. AUTORITĂȚILE ROMÂNE: sistemele de securitate ale centralei au semnalizat depășirea radioactivității permise

Carcasele unui REACTOR NUCLEAR din Bulgaria sunt fisurate. AUTORITĂȚILE ROMÂNE: sistemele de securitate ale centralei au semnalizat depășirea radioactivității permise
Publicat: 23/04/2012, 19:29

Bulgaria nu a notificat României evenimentul de la centralanucleară din Kozlodui, unde joi s-a descoperit că jumătate dintrecarcasele de protecție din interiorul reactorului 5 de la Kozloduisunt fisurate, iar săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere anivelului radioactivității.

„Bulgaria are obligația, ca orice stat care deține centralenucleare, să notifice rapid statele vecine, în cazul unui incident.Dar evenimentul petrecut la Kozlodui nu a fost catalogat caincident, așa că nu am fost notificați. Suntem în legătură cu ei șiștim că sistemele de securitate ale centralei au semnalizatdepășirea radioactivității permise. S-a procedat la evacuareapersonalului, iar după 5-6 ore gazul emanat s-a diluat șiradioactivitatea a revenit sub limita maximă permisă”, a declaratpentru gândul VajdaBorbala, președintele Comisiei Naționale de Control al ActivitățiiNucleare (CNCAN).

La stația de monitorizare a poluării radioactive de la Bechet nuau fost semnalate depășiri ale valorilor normale aleradioactivității, fapt care pare să confirme susținerile conduceriicentralei bulgare, conform căreia, în pofida fisurilor din carcasă,nu au avut loc scurgeri de material radioactiv din incintareactorului.

Un eveniment similar celui de la reactorul 5 a avut loc lareactorul numărul șase de la Kozlodui, în luna octombrie a anuluitrecut. Atunci, directorul centralei și-a dat demisia. Autoritățilebulgare asigură că toate carcasele de protecție ale reactoarelor dela Kozlodui vor fi înlocuite.

Săptămână „radioactivă” pentru energia nuclearăeuropeană

În următoarele 6 luni, atât centrala de la Kozlodui, cât și ceade la Cernavodă, la fel ca toate centralele nucleare europene, vorfi supuse unor „teste de stres”.

Săptămâna viitoare, responsabilii europeni la nivel înalt dindomeniul energiei nucleare se vor întâlni, din nou, la Bruxelles,pentru a stabili, concret, criteriile de testare a centralelornucleare, conform protocolului convenit după accidentul nuclear dela Fukushima. „Este evident că nu va avea sens să testăm rezistențacentralei de la Cernavodă la un val tsunami, pentru că așa ceva nuse va întâlni în zonă, în viitorul previzibil. Dar poate vom faceteste pentru rezistența la grindină”, spune Vajda Borbala, adaugândcă vor fi teste ce vor viza structura centralei nucleare, dar șireacția personalului în cazul unui incident.

De asemenea, va fi testat și depozitul de combustibil uzat de laCernavodă. Acesta este proiectat modular, cu un număr maxim de 28de module. În acest moment sunt pline primele două module, altreilea este în curs de umplere, iar al patrulea este înconstrucție.

Combustibilul uzat de la o centrală nucleară urmează un procesde răcire în două trepte: în prima etapă, care durează 5-7 ani,combustibilul este răcit într-un bazin cu apă. Ulterior, răcireacontinuă circa 50 de ani, într-un depozit uscat. Pentru etapafinală, a depozitării permanente se caută încă soluții pe planglobal.

Tot săptămâna viitoare, înainte de întâlnirea de la Bruxelles cucomisarul pentru energie Gunther Oettinger și omologii săi dințările europene, președintele CNCAN va participa la o altăreuniune, la Viena, unde se va discuta despre situația constituiriifondului pentru dezafectarea finală a combustibilului și deșeurilornucleare.

Depozit pentru deșeuri nucleare la Saligni

România nu are, încă, un depozit pentru deșeurile nucleare slabsau mediu radioactive, dar Agenția Nucleară și pentru DeșeuriRadioactive a demarat procedurile pentru construirea unui asemeneadepozit la periferia localității Anghel Saligni (apropiată deCernavodă).

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Anunţ cutremurător de la Guvern! 9.000 de români vor fi daí afară
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...