Cardul de sănătate, obligatoriu din 2015

Cardul de sănătate, obligatoriu din 2015
Publicat: 04/02/2014, 16:07
Actualizat: 18/05/2015, 16:09

Pacienții vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015, producția și distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârșitul lunii septembrie 2014, a anunțat, marți, președintele CNAS, Cristian Bușoi.

„Imprimeria Națională și Serviciu de Distribuție Pașapoarte care se ocupă cu personalizarea datelor au atins recordul de 55.000 de carduri pe zi, lucrând în trei schimburi, șapte zile din șapte. În acest context, ritmul de un milion de carduri pe lună va crește la 1,5 milioane, astfel încât, până la sfârșitul lunii septembrie, să fie terminată atât producția cât și distribuția tuturor cardurilor”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cristian Buștoi a precizat că până la 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele șase-șapte luni, fiind estimat ca termen sfârșitul lunii august. El a adăugat că în acest fel distribuția celor 15 milioane de carduri poate fi încheiată la sfârșitul lunii septembrie, pentru ca în ultimul trimestru să fie implementat sistemul.

„De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic”, a mai spus Bușoi.

Președintele CNAS a adăugat că, în opinia lui, distribuirea cardurilor ar trebui făcută în două etape, prima la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, pentru 10 milioane de persoane, iar ultima în septembrie, dacă producția se va încheia în august.

„Fac apel către toți furnizorii de servicii, atât publici cât și privați, care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate, să-și achiziționeze cititoare pentru aceste carduri. Intenționăm să facem un proiect-pilot pentru toți cei 10.000 de pacienți aflați în serviciile de dializă, astfel că vom selecta 10.000 de pacienți și vom produce în februarie cardurile pentru ei. Este o fază pilot amplă, mai amplă decât aceea din Arad anul trecut, făcută pentru hemodializă. Vorbim de un eșantion de 10.000 de oameni, din centre din toată țara, cu persoane din toate categoriile sociale”, a mai spus Bușoi.

Președintele CNAS a precizat că cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 și 50 de euro.

Cristian Bușoi a mai spus că dosarul electronic va fi testat o lună, până în 21 martie, iar din 21 aprilie va fi disponibil ca infrastructură IT.

„Dosarul electronic, la fel ca și prescripția electornică, sunt realizate din fonduri europene. Producția pentru dosarul electronic va putea să înceapă, descărcarea datelor este mai anevoioasă decât aceea pe cardul de sănătate. Pacienții care nu doresc să-și treacă datele în dosarul electronic, nu vor fi obligați, dar eu sunt convins că datele personale vor fi respectate cu sfințenie”, a precizat președintele CNAS, estimând că cel puțin 20 de milioane de români vor avea dosar electronic.

Bușoi a mai spus că, în perioada 21 martie – 21 aprilie, va face o sesiune de testare și una demonstrativă pentru proiectul privind dosarul electronic, astfel încât să poată fi aduse îmbunătățiri și modificări.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
CEA MAI BUNĂ veste a momentului! Anunțul venit astăzi, 29 noiembrie: Nu avem motive de...
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...