Carmen Dan, la investirea noului inspector-șef IGPR: „Am transmis asumarea unei misiuni care privește reforma profundă”

Redactor:
Andreea Traicu
Carmen Dan, la investirea noului inspector-șef IGPR: „Am transmis asumarea unei misiuni care privește reforma profundă”
Detalii pe gândul.info

„A fost o discuție prin care am transmis, mai degraba, asumare unei misiuni care privește reforma profundă pe care și-au asumat-o împreuna și cu susținerea MAI să o înfăptuiască în Poliția Română. Ce s-a întâmplat este o situație dificilă, însă își are izvoarele în Poliția Română, nu în altă parte. Ne-am asumat ca într-o primă instanță să avem o analiză profundă a sistemului și în termen de cel mult o lună de la analiză să avem un plan de măsuri cu termene asumate pentru a începe să facem ceea ce ne-am propus, reformarea sistemului. Înseamna identificarea în totalitate a tuturor vulnerabilităților din sistem, asumare problemelor pe care le identifică și rezolvarea acestora”, a declarat Carmen Dan.

Întrebată de motivele pentru care a fost demis Bogdan Despescu, Dan a spus: „O să fie mult mai evidente când vom finaliza raportul corpului de control, (..) însă motivul pentru care i-am solicitat retragerea este comunicarea și gestionarea situației care a stârnit interes public. Domnul Despecu este pus la dispoziție, vom identifica un pot pe care îl va ocupa. (..) Avem un raport preliminar care privește o analiză a raportului prezentat prim-ministrului și sunt o serie de lucuri care nu sunt susținute”.

Întrebată dacă va rămâna în funcția de ministru, Carmen Dan a răspuns : „Nici nu mă gândesc la lucrul acesta. Va exista un CEx în care se vor stabili persoanele și portofoliile”.

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor a semnat, miercuri, decizia de eliberare a lui Bogdan Despescu din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului remis MEDIAFAX.

Totodată, Fifor a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a lui Alexandru-Cătălin Ioniță.

Ambele decizii au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, și vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Pe 9 ianuarie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, anunța că i-a trimis premierului de la acea vreme, Mihai Tudose, propunerea de schimbare din funcție a șefului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Bogdan Despescu.

Carmen Dan a propus atunci înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniță. Mihai Tudose a anunțat însă ulterior că Ioniță a refuzat numirea și că el i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport, fără însă a lua o decizie privind demiterea.

Tags:
Inchide