Cartofi dulci gigantici, la stațiunea de cercetare Dăbuleni. Cultură bună, în ciuda secetei puternice din această vară

Publicat: 05/10/2022, 16:21
Actualizat: 05/10/2022, 16:22

Cultura de cartof dulce câștigă teren la stațiunea de cercetare Dăbuleni din județul Dolj, chiar dacă a fost un an secetos. Azi a început recoltarea acestor legume care cântăresc și 3 kilograme. Este cultivat de 10 ani aici la această stațiune, însă niciodată nu a fost atât de mare ca acum.

Cultura este una destul de productivă și cercetătorii chiar nu s- au așteptat să obțină legume atât de mari.

„În cadrul speciei cartof dulce avem 12 varietăți care difera ca și folia și al culorii. Avem varietăți cu pulpa portocalie”, spune Alina Paraschiv, șef laborator.

Chiar și angajații care au ajutat azi la recoltarea culturii de cartof dulce recunosc că nu au mai văzut legume atât de mari.

Cartofi care cântăresc peste 3 kilograme

De 10 de ani de când se cultivă cartoful dulce la stațiunea de cercetare din Dăbuleni niciodată legumele nu au fost atât de mari ca anul acesta. Sunt Cartofi care cântăresc mai bine de 3 kg.

Conducerea Stațiunii de Cercetare Dăbuleni recomandă aceste legume tuturor fermierilor din țară mai ales că de la an la an vorbim tot mai mult de secetă puternică.

„Anul acesta cartoful dulce a găsit condiții prielnice pentru că am avut căldură din plin ceea ce el preferă. Nu e pretențios la apă dar trebuie sa ii dăm prin picurare. Și facem studii determinări și dacă la 42 de grade unele plante se blochează la Cartoful dulce fotosinteza are loc”, spune Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii.

Cartoful dulce este foarte bogat în vitamine și este folosit de gospodine pentru prăjituri dar și pentru hrana bebelușilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase