Cât costă carnetul de București. LA ARGEȘ, DIN 3.500 DE ȘOFERI FĂCUȚI PE ȘPAGĂ, DOAR UNUL ȘI-A PIERDUT CARNETUL

Cât costă carnetul de București.  LA ARGEȘ, DIN 3.500 DE ȘOFERI FĂCUȚI PE ȘPAGĂ, DOAR UNUL ȘI-A PIERDUT CARNETUL
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 22:26

Un nou scandal privind eliberarea permiselor de conducere peșpagă a izbucnit de această dată în Capitală. În urma informațiilorDGA, cinci lucrători ai Serviciului Regim Permise de Conducere șiÎnmatriculare Vehicule București au fost puși sub învinuire.Procurorii bucureșteni au reținut 14 persoane implicate înobținerea frauduloasă a zeci, poate sute de permise de conducere.Rețeaua agenților corupți ar fi câștigat, potrivit anchetatorilor,zeci de mii de euro din promovarea probei practice în schimbulmitei oferite de către candidați.

Surse judiciare au declarat pentru gândul că sumamedie plătită pentru fiecare permis era cuprinsă între 200 și 300de euro. Pentru a proba activitatea infracțională a agențilorșpăgari, DGA a folosit investigatori acoperiți. „Am avut oameniinfiltrați printre elevi, care să asigure probele necesare trageriila răspundere a agenților corupți. Cei mai mulți erau tineri, care,prin intermediul instructorilor, ofereau examinatorilor de la probapractică bani în schimbul promovării examenului”, au mai declaratsursele citate, care au ținut să menționeze sprijinul PrefectuluiCapitalei și al DRPCIV.

Cinci agenți și nouă instructori reținuți

Cei 14 învinuiți sunt acuzați de dare și luare de mită și traficde influență în legătură cu obținerea și emiterea de permise auto.Procurorii au stabilit că faptele ar fi fost săvârșite în perioadaiunie – decembrie 2010.

Potrivit anchetatorilor, în dosarul permiselor din Bucureștisunt învinuiți cinci polițiști, acuzați că au primit bani de lainstructori auto chiar în locuințele personale sau se întâlneau cuaceștia în benzinării sau în alte locuri pentru a primi informațiidespre candidații care urmau să fie favorizați.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București,Bogdan Staicu, a declarat, miercuri, că, alături de cei cinciagenți de poliție, în dosar mai sunt învinuiți nouă instructoriauto. Suspecții au fost reținuți și audiați la sediul DirecțieiGenerale Anticorupție.

Peste 30 de mii de euro găsiți lapercheziții

Surse judiciare au declarat pentru gândul că, în urmaperchezițiilor domiciliare declanșate miercuri dimineața, ladomiciliile suspecților ar fi fost găsiți aproximativ 30.000 deeuro. Perchezițiile au vizat și sediul Serviciului Public ComunitarRegim Permise de Conducere și Înmatriculare a VehiculelorBucurești, acțiunea fiind organizată de procurori ai ParchetuluiTribunalului București și ofițeri ai DGA.

Fabrica de permise Argeș: 3.500 de dosare suspecte, unsingur permis anulat

Începută cu o mare mobilizare instituțională și mediatică,operațiunea de la SRPCIV Argeș, unde se vorbea inițial de peste3.500 de permise obținute fraudulos, nu a reușit să lase fărăpermis decât un singur șofer. Cum a fost posibil, am aflat de lapurtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului din Argeș, CătălinCîrstea. Acesta a explicat, pentru gândul, că în baza Ordonanței deGuvern care abilita prefectul să ceară anularea unui permis pemotiv de fraudă, dintre cele 3.500 de dosare suspecte de fraudă 415au fost trimise în instanță, la începutul anului 2009.

„În aceste situații, prefectul emitea și un ordin de suspendarea dreptului de conducere, până la soluționarea cauzei. Jumătatedintre cei vizați au atacat în contencios ordinul prefectului. Aucâștigat toți, pe motiv că Prefectura nu are dreptul de a suspendadreptul de a conduce până la soluționarea cauzei”, a declaratCîrstea.

A urmat plimbarea dosarelor între Judecătoria Pitești, care și-adeclinat competența și le-a trimis la Tribunal. De la Tribunal,acestea au ajuns la Curtea de Apel, care le-a întors la secțiaContencios a Tribunalului.

„Până acum, un singur permis a fost anulat definitiv șiirevocabil. Inițial, au fost vreo 30 de permise anulate pe fond,dar soluțiile au fost la rândul lor anulate la Curtea de Apel.Majoritatea dosarelor sunt acum în curs de soluționare. Au fosttermene lungi de câteva luni, din cauza declinărilor de competență.Unele complete au anulat permise, dar, la aceeași instanță, cuspețe asemănătoare, alte complete nu au dispus anularea permiselor.Nu a fost practică unitară, judecătorii au interpretat diferitdosarele”, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Argeș.
La declanșarea anchetei de la Argeș, în urmă cu mai bine de doiani, două sute de dosare de reședință dintre cele ale șoferilorbănuiți că și-au obținut fraudulos permisele de conduceredispăruseră deja din fișetele Serviciului Informatizat de Evidențăa Populației Argeș.

Documentele conțineau datele personale și de reședință alepersoanelor suspectate că și-au stabilit temporar domiciliul înlocalitățile argeșene Topoloveni și Costești pentru a trece apoi deexamenul de obținere a dreptului de a conduce, examen organizat înacest județ.

Șeful permiselor de la Argeș – avere nejustificată de 2milioane de lei

Fostul șef al SRPCIV Argeș, Gheorghe Vlăsceanu, unul dintreofițerii anchetați în dosarul fabricii de permise, a rămas fărăavere, după ce Curtea de Apel Pitești – Secția de ContenciosAdministrativ și Fiscal a pronunțat, pe 4 noiembrie 2009, hotărâreadefinitivă prin care a dispus confiscarea sumelor de 458.805 deeuro, 1.580 de dolari și 29.345 de lei. Ancheta derulată de AgențiaNațională de Integritate a arătat că, în perioada 2000-2008,valoarea averii lui Vlăsceanu, împreunî cu familia sa, era de3.097.596 de lei, iar veniturile realizate de aceștia – de doar737.407 de lei, rezultând o diferență de peste două milioane delei.
Peste 20 de persoane, printre care și lucrători ai Serviciuluijudețean de Regim Permise și Înmatriculări Vehicule Argeș, au fostcercetate de procurorii anticorupție în urma unor investigațiideclanșate de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție.

Unu din trei candidați pică la probapractică

Proba practică s-a dovedit a fi deosebit de dificilă pentrucandidați, cel puțin în ultimele luni. Datele statistice puse ladispoziție de către Direcția Regim Permise de Conducere șiÎnmatriculare Vehicule arată că, în perioada 1 iulie-30 septembrie2010, dintre cei peste o sută de mii de candidați care s-auprezentat pentru proba practică, o treime au fost respinși. Astfel,la nivel național, 32 la sută dintre cei 106.126 examinați la probapractică au căzut testul, în timp ce 68 la sută au fost declarațiadmiși.
Situația este și mai dramatică în București, unde aproape jumătatedintre cei examinați la traseu s-au dovedit a fi apți pentru a facefață traficului. Mult mai bine stau lucrurile în județul Argeșunde, din 2.450 de candidați 70 la sută au fost admiși, potrivitDRPCIV.

Computere și camere video, la examenul auto

După scandalul generat de permisele eliberate pe șpagă la Argeș,autoritățile au înăsprit condițiile de examinare. Astfel, a fostinformatizată susținerea probei teoretice, implementarea fiindtestată în 13 județe și apoi extinsă în întreaga țară. Procentul depromovabilitate la proba teoretică a înregistrat o scădereconsiderabilă. Cum posibilitățile de fraudare la această examinareerau din ce în ce mai reduse, cele mai vulnerabile zone la corupțieau rămas cele din etapa traseului. Cu puțin timp înainte de a fipromovat secretar de stat în cadrul MAI, chestorul Marian Tutilescuplănuia să instaleze camera de supraveghere pe fiecare mașinăfolosită la traseu. În acest fel se putea elimina atât suspiciuneade corupție, cât și potențiale abuzuri ale examinatorilor față deevaluarea candidatului.

Șpaga, negociată la telefon

Odată cu banii, agenții primeau de la instructorii auto șibilețele cu date despre candidați, precum numele acestora, ore sautermene când trebuiau să fie examinați. În timpul perchezițiilors-au găsit diverse bilețele cu astfel de date ale unor candidați.Reprezentantul Parchetului a mai spus că ancheta a vizat doar probapractică, deoarece până la acest moment nu s-au descoperit falsuriprivind proba teoretică în acest caz. Potrivit probelor existentela dosar, instructorii discutau cu polițiștii codificat, petelefon, în legătură cu banii și datele candidaților.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...