Cât costă ideea lui Traian Băsescu de a da 11.600 de euro de la buget pentru candidații la parlamentare și locale

Cât costă ideea lui Traian Băsescu de a da 11.600 de euro de la buget pentru candidații la parlamentare și locale
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 19:29

Băsescu a venit cu această propunere, marți, la o dezbatereorganizată de Institutul de Studii Populare. „Trebuie săavem forță să întrerupem mita electorală și să curățăm alegerile,asumându-ne standarde de cost pe fiecare stat și dându-i bani de labugetul de stat sau de la cel local”, a afirmat Băsescu,avansând și o limită a cheltuielilor – 50.000 de lei (aproximativ11.600 de euro) per candidat, per colegiu. „Când ai doar 50.000 delei, tare ușor îi numeri candidatului afișele și șepcuțele. Știi deunde are banii – de la buget – și îi justifică cu facturi. Dacă nu,plătește. Plătește dacă i-a băut la cârciumă”, a spuspreședintele.

El a afirmat că o astfel de modificare a legii de finanțare apartidelor „va curăța clasa politică” și va face partidele să cauteîn primul rând candidați competenți din interiorul lor și nu oamenicapabili să-și finanțeze propria campanie. „Ar fi extrem de sănătospentru clasa politică. Trebuie să avem forța să ne asumăm să spunemromânilor de ce facem acest lucru, explicându-le că pierd mult maimult altfel, cu finanțarea netransparentă de acum”, a adăugatpreședintele.

Costuri cu 10 la sută mai mari

El a precizat, la solicitarea gândul, că șicampania candidaților la alegerile locale ar trebui suportată debugetele locale: „Cred că peste tot ar trebui făcută, dinbugetul local – la locale și din bugetul de stat laparlamentare”.

Întrebat dacă acest tip de finanțare s-ar putea aplica începândcu viitoarele alegeri, președintele a spus că „e o chestiune dealocare de resurse” care trebuie făcută. „Decât să mai ai căldărileși uleiul peste tot, mai bine stabilești un buget de 50.000 de leipentru un candidat și pe urmă să-i deconteze”. Băsescu nu a pututsă estimeze ce sumă va trebui alocată de la buget pentru finanțareaalegerilor, dar a susținut că ea va fi puțin mai mare decât ceacheltuită în prezent: „Dacă luăm la parlamentari e simplu săînmulțim numărul de locuri cu 5 – 6 partide parlamentare, nu va fimai mare de 10 la sută decât sunt costurile în sistemul actual,deși aparent acum nu sunt”.

• Dincalculele gândul, doarcampania pentru candidații la alegerile parlamentare va costa peste20 de milioane de euro. Din datele Biroului ElectoralCentral, la legislativele din 2008 au fost 1.822 de candidați aiactualelor partide parlamentare. La 50.000 de lei per candidat,campania va ajunge la 91,1 milioane de lei, adică aproximativ 21,2milioane de euro. Situația se complică la alegerile locale, pentrucă există foarte mulți aleși locali din partide neparlamentare sauindependenți. La localele din 2008 au participat 362.000 decandidați de la 44 de partide, alianțe și independenți.Președintele nu a precizat dacă ar trebui suportată și campaniaelectorală a candidaților independenți sau din formațiuni aflateacum în afara Parlamentului.

OPINIICele mai importante anunțuri ale lui Băsescu

Despre uninominalul pur: „Ori vot uninominalîntr-un singur tur și câștigătorul devine reprezentantul colegiuluiîn Parlament, ori uninominal în două tururi, o variantă maicomplicată și mai costisitoare. Este singura formulă care poate daRomâniei stabilitate politică pe termen lung, pentru că votuluninominal generează majorități. România are nevoie, pentruurmătorii 10 ani, de guverne stabile care să-și asume modernizareastatului”.

Despre mogulii care și-ar fi dorit ca statul să intre înParlament: „Dincolo de inamicul general – criza -, destatul nefuncțional și cheltuielile bugetare extraordinar de mari,atmosfera creată a fost una prin care s-a dorit un colaps. E, uitecă nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla! Au fost interese aleunor oameni de afaceri, să vină să ne spună cum e cu România luatăde ei în mâini până în 2004, că au avut-o pe mână până atunci”.

Despre un guvern de tehnocrați: „Este exclus caun ministru neagajat politic să poată să facă față într-un an decriză. Știu de câte ori a fost necesară intervenția mea lagrupurile parlamentare ale PDL pentru a-i convinge să votezelegile. Vă imaginați cum e un ministru fără legătură cu partidulsau un premier tehnocrat?! Nu ai ce căuta în guvern cu tehnocrațiîn perioadă de criză, ci numai cu oameni politici care-și potconvinge colegii”.

Parlamentare 2008:1822 de candidați de la partide parlamentare

• PSD/PC – 452
• PNL- 452
• PDL – 451
• UDMR – 449
• minorități – 18

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...