Cât de departe e România de Grecia. Povestea unui faliment

Cât de departe e România de Grecia. Povestea unui faliment
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 23/04/2012, 20:50

Dacă Grecia și-ar fi controlat mai bine corupția – nu dupăstandardele Suediei, ci măcar la nivelul Spaniei – ar fi avut undeficit mai mic cu 4%”, iar aceasta pe fiecare din ultimii cinciani. Astfel explica un expert de la Brookings Institution (BI – dinWashington D.C.) cum ar fi reușit Republica Elenă să evite statutulde „oaie neagră” a UE și să fie la originea unei noi crizefinanciare globale.

Posibila soluție a fost prezentată în The Wall Street Journal(WSJ), care citează un studiu al BI asupra corelației dintrenivelul corupției și nivelul deficitelor în 40 de state. Potrivitunui clasament pe această temă, cele mai puține cazuri de corupțiear exista în Finlanda și Olanda (state cu excedent bugetar), întimp ce Italia și Grecia au și corupție, și deficiteconsiderabile.

Practic, Guvernul de la Atena pierde cel puțin 20 miliarde euro(circa 8% din PIB) în fiecare an, din cauza corupției, potrivitevaluărilor BI, bazate pe date de la Transparency International(TI). În alte clasamente, aparținând Băncii Mondiale (BM), Greciaeste, an de an, cel mai corupt dintre cele 16 state euro.

Nivelul corupției este apropiat de cel al României și Bulgariei(mereu „fruntașe” la acest capitol în evaluările TI), dar Guvernulgrec se confruntă cu un deficit mai mare decât cel român.Corupțieexistă și în Spania, Portugalia și Italia, celelalte „verigi slabeale Zonei Euro”, dar nu la un nivel atât de mare, astfel încât săafecteze serios finanțele publice.

Corupția a sufocat o economie promițătoare

Potrivit analizei BI, dacă Grecia ar fi avut un nivel detransparență și de corectitudine fiscală comparativ cu al Suedieiși Olandei, în ultimii zece ani ar fi înregistrat excedentebugetare! Deși reprezintă doar 2% din întreaga economie a ZoneiEuro, economia Greciei s-ar fi aflat astăzi într-o stare mult maibună, dacă nu ar fi fost afectată de corupție și evaziunefiscală.

Fără a fi vreo putere industrială precum Germania, Franța sauItalia și având o agricultură care aduce numai 3,4% din PIB, Greciaare un sector al serviciilor foarte dezvoltat. În 2008, țara aprimit 16 milioane de turiști și deține cea mai mare flotă devapoare comerciale (18% din totalul mondial).

Grație ponderii de 75% din PIB a serviciilor și a bunei „cărțide vizită” câștigate în urma Jocurilor Olimpice de la Atena (2004),Grecia avea bune premise pentru o dezvoltare economică de durată.Din păcate, corupția a crescut de câteva ori mai repede decât acrescut economia.

Mită la școală, la primărie, la poliție, laspital

„Problema noastră de bază este corupția sistemică”, afirmapremierul George Papandreou la preluarea puterii (noiembrie 2009)și, după cum s-a văzut de la începutul acestui an, creditorii țăriiau avut tot mai puțină încredere că actualul guvern socialist vaputea schimba ceva.

Grecii sunt obișnuiți să dea șpagă peste tot. De la paciențiicare vin la spitale până la micii vânzători din piețe, toți trebuiesă umple cu „fakelaki” (mici plicuri cu mită) la ei, pentru a-șirezolva problemele. Notele la școală, scutirile de taxe,autorizațiile de construcții de la primării, consultațile la medic,permisele de conducere etc – toate se cumpără în Grecia cu”fakelaki”.

Citește mai departeîn pagina următoare

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...