Cât mai valorează locuința ta. Harta prețurilor din marile orașe în 2011. PLUS: Garsonierele de 20 mii euro, acum puțin peste 8 mii

Redactor:
Ionuț Morariu
Cât mai valorează locuința ta.  Harta prețurilor din marile orașe în 2011. PLUS: Garsonierele de 20 mii euro, acum puțin peste 8 mii
O casă cumpărată ieftin în 2010 este deja o afacere proastă. Proprietarii de imobile au început anul cu superoferte

O casă cumpărată ieftin în 2010 este deja o afacere proastă.Proprietarii de imobile au început anul cu superoferte. Spreexemplu, „Cenușăreasa” pieței de profil din București, o garsonierăde 16 metri pătrați din Pieptănari, a fost vândută anul trecutpentru 25.000 de euro și a reprezentat cea mai ieftină proprietaterezidențială tranzacționată în Capitală, potrivit portaluluimagazinuldecase.ro.

În prezent însă, proprietarul unei garsoniere similare ca zonăși suprafață vrea să o dea pentru numai 8.700 de euro. Iaranunțurile de vânzare pentru apartamente monocamerale mai ieftinede 20.000 de euro sunt tot mai numeroase: Rahova (10.800 de euro),Pantelimon (17.300 de euro), 1 Decembrie (20.000 de euro), DrumulTaberei (20.000 de euro), conform anuntul.ro. Tendința descendentăeste vizibilă la nivel național.

De prețuri în scădere și un număr mic de case cumpărate vorbescși agenții din marile orașe din țară. „În cel mai fericit caz,piața imobiliară din Baia Mare va stagna la nivelul din 2010, atâtca volum de apartamente vândute, cât și ca prețuri”, a declaratpentru gândul Virginia Herța, managerul agenției imobiliare GMGImo. Ea precizează că cea mai ieftină proprietate intermediată anultrecut este o garsonieră de 22 de metri pătrați, pentru careproprietarul a reușit să obțină 15.000 de euro. Și pe segmentulapartamentelor cu două camere s-au consemnat minime localeistorice, de 23.000 de euro pentru o astfel de proprietate.

CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI

13.000 de euro pentru o garsonieră dinConstanța

„De-a lungul lui 2010 putem vorbi de o scădere de 15-20% aprețurilor imobilelor de pe segmentul vechi din Constanța”, spunepentru gândul Leonard Budeșcan, managerul agenției Euroclas Invest,care precizează că aceasta este marja de depreciere aproprietăților vandabile, adică cele care se încadrează, de regulă,în programul Prima Casă. Cel mai mic comision l-a obținut în urmăvânzării unei garsoniere de 20 de metri pătrați din zona Far pentrucare proprietarul a acceptat o ofertă de 13.000 de euro.

La polul opus, cea mai scumpă proprietate intermediată anultrecut a fost o vilă de 180 de metri pătrați din apropiereaInstitutului de Marină, care a fost vândută pentru 270.000 de euro.Budeșcan privește 2011 cu un optimism moderat. „Foarte puțini aufăcut pași spre cumpărare anul acesta, de aceea mă aștept cavolumul tranzacțiilor să crească, nu însă și prețurile”, susținereprezentantul agenției.
„Schimbări semnificative pe piața imobiliară se vor observa cândeconomia în ansamblu va performa mai bine. Și mă îndoiesc că acestlucru se va întâmpla rapid”, afirmă pentru gândul și Doru Lupeanu,partner al firmei clujene de consultanță Fix Up Marketing.Consultantul apreciază că 2010 a fost anul stagnării complete pepiața imobiliară clujeană, prețul mediu al unui metru pătrat deapartament situându-se la 800-1.000 de euro.

Declin de 12,2% al prețurilor în marileorașe

În lipsa unei statistici oficiale, singurele repere la nivelnațional sunt raportările marilor portaluri imobiliare. Iar conformacestora, pretențiile vânzătorilor din marile orașe ale țării auscăzut la finele lui decembrie cu 12,2% față de sfârșitul lui 2009.Bucureștiul a înregistrat, pe segmentul rezidențialului vechi, undeclin de 14%, potrivit unui studiu al imobiliare.ro. Astfel,apartamentele cu una și două camere s-au ieftinit, numai îndecembrie, cu 0,8%, respectiv 1,5%, iar apartamentele cu treicamere au înregistrat o scădere de 1,7%, în timp ce prețulapartamentelor cu patru camere a scăzut cu 0,3%, în decembrie. Încomparație cu luna decembrie a anului precedent, prețurileapartamentelor vechi au scăzut cu valori cuprinse între 9,6%, încazul apartamentelor cu patru camere, și 16,5%, în cazulgarsonierelor.

O veritabilă cădere a prețului proprietăților a avut loc înTimișoara și Ploiești. Cel mai mare oraș al Banatului este șimunicipiul în care proprietarii au renunțat în cea mai mare măsurăla pretențiile financiare. Un metru pătrat util de apartament dinTimișoara este estimat la o medie de 787 de euro. Și în Ploieștiimobilele destinate locuitului s-au depreciat cu circa 17% de-alungul anului trecut, până la nivelul mediu de aproximativ 870 deeuro pentru un metru pătrat. „În lipsa unor semnale concretedinspre economia națională, în primele luni ale acestui an nu neașteptăm la evoluții spectaculoase ale prețurilor.

În 2011, scăderile de preț, acolo unde vor exista, vor fi maipuțin importante decât în ultimii doi ani”, apreciază AdrianErimescu, directorul general imobiliare.ro. Cel mai puțin afectatede criză au fost garsonierele din Cluj-Napoca. Acestea sunt maiieftine doar cu 3% față de începutul anului. Pentru o locuințămonocamerală din cartierul Mănăștur, de 26 de metri pătrați,proprietarul cere 28.000 de euro.

Case tot mai ieftine și în Bulgaria

Valul deprecierii valorii proprietăților continuă anul acesta șiîn Bulgaria. Supraoferta de locuințe va conduce la o scădere aprețurilor, potrivit analiștilor citați de Novinite. De ostabilitate relativă se va bucura Sofia, cel mai mare oraș alvecinilor de peste Dunăre. Datele cu privire la trimestrul altreilea din 2010 arătau că prețul mediu al unui metru pătrat delocuință coborâse până la aproximativ 480 de euro, nivel apropiatde cel consemnat în 2007, când tranzacțiile se încheiau pentrucirca 494 de euro/mp. Maximul istoric al imobiliarului bulgăresc afost atins în 2008, când valoarea medie a unui metru pătrat adepășit cu puțin pragul de 700 de euro.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide