Câte protocoale cu SRI a găsit Parchetul General. „Este în curs de derulare o procedură de centralizare și actualizare”

Redactor:
Andreea Traicu
Câte protocoale cu SRI a găsit Parchetul General. „Este în curs de derulare o procedură de centralizare și actualizare”
La Parchetul General este în curs de derulare o procedură de centralizare și actualizare a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituții publice. Până în prezent au fost identificate acorduri cu mai multe instituții, printre care MAI, Ministerul Justiției, ÎCCJ și CSM, potrivit instituției.

„La nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este în curs de derulare o procedură de centralizare și actualizare a acordurilor de colaborare și a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituții ale statului și organizații publice”, precizează Parchetul General, într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

„Până în prezent au fost identificate protocoale și acorduri de colaborare cu următoarele entități: Ministerul Afacerilor Interne și structuri ale acestuia, Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Educației Naționale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul de Mediere, Ministerul Apelor și Pădurilor, Academia Română, Ministerul Mediului, Biblioteca Națională a României, Centrul de resurse juridice, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Greenpeace România”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) precizează că „inițiativa încheierii acestor protocoale sau acorduri de colaborare a fost comună, având în vedere că necesitatea încheierii a fost dată în egală măsură de realizarea atribuțiilor legale proprii ale fiecărei părți”.

„În ceea ce privește protocoalele clasificate, menționăm că potrivit art. 2 alin. 2 din Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, „accesul la informațiile clasificate este permis numai în cazurile, în condițiile și prin respectarea procedurilor prevăzute de lege””, mai menționează instituția.

Protocoalele încheiate între instituții ale statului au ajuns în atenția opiniei publice odată cu apariția informațiilor referitoare la acordul încheiat în anul 2009 între Parchetul General și Serviciul Român de Informații, existând suspiciuni cu privire la implicarea ofițerilor Serviciului în anchetele penale. Mai mult, există plângeri penale privind efectele protocolului, acesta fiind invocat și în procesele penale, mai mulți inculpați considerând că probele din dosare au fost obținute ilegal, în baza acestui document.

Protocolul dintre SRI și Parchetul General a fost făcut public recent, după ce a fost în vigoare timp de 7 ani. Documentul a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”. Articolul 2 prevede ca părțile, respectiv SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cooperează, potrivit competentelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistență în domeniul protecției informațiilor clasificate detinute și utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date și informații cu acest caracter, colectarea, transportul și distribuirea în tară a corespondenței oficiale”.

Inchide