Câte sute de milioane de dolari vor investi americanii în sistemul antirachetă de la Deveselu – Olt

Câte sute de milioane de dolari vor investi americanii în sistemul antirachetă de la Deveselu - Olt
Publicat: 23/04/2012, 19:29

Costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fostabază aeriană de la Deveselu (Olt) se ridică la 400 de milioane dedolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentrufuncționarea sistemului, banii fiind suportați de SUA, a anunțat,marți, la Slatina, un oficial american.

Un oficial american care face parte din delegația ce negociazăAcordul privind amplasarea, în România, a unor elemente alesistemului american antirachetă a anunțat, într-o conferință depresă susținută la sediul Consiliului Județean Olt, că amplasareasistemului antirachetă costă 400 de milioane de dolari, la care seadaugă 20 de milioane de dolari anual funcționarea sistemului, fărăa include rachetele.

Potrivit sursei citate, pentru România nu implică niciun fel decosturi amplasarea acestui sistem, țării nostre revenindu-i doarpunerea la dispoziție a fostei baze militare și asigurarea pazeisistemului.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, marți, laSlatina, că SUA vor instala în orizontul anului 2015 la Deveselu unsistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun felde efecte negative asupra populației, mediului și culturiloragricole.

El a spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea înfosta bază aeriană a unui număr redus de persoane, respectiv150-200, număr care va putea crește în anumite situații.

Secretarul de stat în MAE a mai afirmat că sistemul a fostconstruit astfel încât să nu aibă niciun fel de efecte negativeasupra populației și să nu îi afecteze pe oameni, care „vor puteasă muncească și să trăiască normal” în acea zonă.

„În relația cu SUA această participare a României va contribuila consolidarea relațiilor bilaterale”, a spus secretarul de statîn MAE, care a precizat că acest sistem este unul „strictdefensiv”.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu și subsecretarul destat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegațiile României și SUAce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unorelemente ale sistemului american antirachetă se află, marți, marți,în Olt, pentru a discuta cu autoritățile locale implicațiiledeciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de laDeveselu.

Pe aerodromul Deveselu și-a început activitatea, în 19 martie1952, Regimentul 206 Aviație Vânătoare Tactică, acesta fiindsubordonat Diviziei 66 Aviație Tactică din zona de operații deSud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat peaerodromul Ianca, unde și-a desfășurat activitatea până la 1 mai1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operațională, fiinddesființată în 2002, însă este în stare bună.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă săfie în fosta bază aeriană de la Deveselu din județul Olt, șefulstatului menționând că baza ramâne sub comandă românească.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că sistemulantirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, elsubliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptateîmpotriva Federației Ruse.

Potrivit MAE și MApN, procesul a fost început în contextulnegocierilor cadrului juridic aferent participării României laproiectul american și s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. Ela constat în analiza în format interinstituțional, de cătreinstituțiile românești și americane cu expertiză relevantă, a celeimai bune opțiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnicefixate de cele două părți.

Decizia CSAT privind locația este o decizie de etapă, importantăîn procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentrudesfășurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărareantirachetă, iar consimțământul final privind locația și regimuljuridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României,care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratificeAcordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elementeale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urmadefinitivării procesului de negociere.

Radu Vințeanu, [email protected]

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Horoscop sâmbătă, 19 iunie. Zodia care nu trebuie să-și facă griji: Viitorul este favorabil
Șoc! A murit starul din Seinfeld, dar s-a ținut secret decesul său
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...