Câți bani alocă MEN pentru școlile cu grupuri sanitare din evul mediu

Redactor:
Firuta Flutur
Câți bani alocă MEN pentru școlile cu grupuri sanitare din evul mediu
Ministerul Educației (MEN) anunță, că a alocat în 2019 suma de 65 de milioane de lei pentru cele 1.180 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme, precizând că în 2017 funcționau 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare.

„În anul 2019, în bugetul Ministerului Educației Naționale (MEN) la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unități ale administrației publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătățirea condițiilor în cele 1.180 de unități de învățământ care funcționează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ”, arată Ministerul Educației Naționale (MEN), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Reprezentanții instituției conduse de Ecaterina Andronescu susțin că este în curs de promovare și o hotărâre de Guvern care reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităților-administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, în anul 2019.

În anul 2017, în rețeaua de învățământ preuniversitar de stat funcționau 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare. Dintre acestea, arată Ministerul Educației, 730 de unități de învățământ au fost cuprinse în finanțare prin diferite programe gestionate de către Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanțe și Ministerul Educației.

Drept urmare, în anul 2018 au rămas 1.489 de unități de învățământ cu grupuri sanitare în exteriorul construcțiilor.

Pentru 309 dintre aceste unități de învățământ, situația neconformă a fost remediată, susține instituția.

„De asemenea, în anul 2019 vor continua lucrările începute în anii trecuți la circa 5.095 de unități de învățământ preuniversitar cuprinse în programele derulate prin MDRAP (PNDL I, PNDL II, AFIR și prin POR).Prin coordonarea Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare si Universitare (UMPMRSU), Ministerul Educației Naționale derulează Proiectul privind Reforma Educației Timpurii în România (PRET), ale cărui obiective sunt reabilitarea și construcția de grădinițe. De asemenea, este în derulare și Proiectul privind Reabilitarea Infrastructurii Școlare (PRIS), prin intermediul căruia sunt realizate reabilitarea și construcția de unități din învățământul preuniversitar”, potrivit sursei citate.

În perioada 2017 – 2019, au fost finalizate lucrările pentru 64 de grădinițe, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Școlare, pentru 32 de școli.

În anul 2019, sunt în curs de execuție 96 de grădinițe și două școli, mai arată Ministerul Educației.

 

Inchide