Cazul deratizării de la Timișoara | Medic, despre substanța folosită: Una ieftină și extrem de toxică, afectează toate organele

Cazul deratizării de la Timișoara | Medic, despre substanța folosită: Una ieftină și extrem de toxică, afectează toate organele
Publicat: 19/11/2019, 12:28

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat, marți, pentru Mediafax, că fosfura de aluminiu (AIP), substanța folosită pentru deratizare în blocul unde au murit trei persoane este o substanță ieftină, dar eficientă, utilizată în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor. În cazul ingestiei, inhalării sau simplului contact cu pielea omului, substanța este extrem de toxică.

„Dacă este ingerată/sau în contact cu umiditate eliberează gaz de fosfină – cu miros asemănător celui de carbid sau usturoi – extrem de toxic pentru om și animale – cu efecte iritative la nivel respirator și digestiv dar și toxicitate sistemică – ce afectează plămânii, inima, ficatul și rinichii -mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii și insuficiență cardiacă, acidoză. Intoxicația cu fosfat de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%) iar supraviețuirea este puțin probabilă după ingestia a 1,5 grame, iar pe cale inhalatorie sunt periculoase pentru viață niveluri mai mari de 50 de părți per milion. La 400-600 ppm este letală în jumătate de oră. (limita de expunere permisă pentru fosfină este

Potrivit doctorului, în privința expunerii prin inhalare, domină iritația căilor respiratorii și dificultăți la respirație, la care se pot asocia amețeli, oboseală, senzație de strângere la nivelul pieptului, durere de cap, greață, vărsături, diaree, tulburare neuro-vegetativă, amorțeală, parestezii, tremur, slăbiciune musculară, diplopie și icter.

„Pacientul poate dezvolta insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, convulsii și comă și pot apărea și manifestări tardive de hepatotoxicitate și nefrotoxicitate. După ingerare simptomele apar în câteva minute și sunt dominate de greață, vărsături repetate, diaree, dureri de cap, disconfort abdominal sau durere și tahicardie în intoxicația ingerată moderată până la severă apar semnele și simptomele sistemului gastrointestinal, cardiovascular, respirator și nervos inițial și, ulterior, pot apărea și caracteristici ale insuficienței hepatice și renale și coagularea intravasculară diseminată”, a mai spus medicul.

Ciuhodaru afirmă că pacienții care au luat contact cu această substanță extrem de toxică pot să rămână conștienți până la stadiul final, dar pot avea manifestări precum dureri de cap, amețeli, convulsii și comă.

„Diagnosticul se bazează pe suspiciunea clinică sau de istoric. Diagnosticul poate fi realizat cu ușurință prin simpla încercare a hârtiei impregnate cu nitrat de argint pe conținut gastric sau pe respirație”, afirmă doctorul.

Cel mai grav este că nu există antidot specific. Medicul Tudor Ciuhodaru afirmă că adresarea rapidă la medic, resuscitarea, diagnosticul, monitorizarea intensivă și terapia de susținere sunt doar câteva repere care se iau în calcul în acest proces de restabilizare a pacientului.

„Primul ajutor constă în decontaminare, scoaterea din mediu și suport. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii și a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil. După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbția, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri și este utilă dacă se face în 1-2 ore”, a mai spus conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist primar urgențe – toxicologie.

Procurorii din TImișoara au informații că pentru deratizare, în blocul din Timișoara, unde doi copii și mama unuia dintre ei au murit, s-a folosit un insecticid denumit „Delicia – GASTOXIN”. „Are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanță foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?