Cazul uciderii lui Marian Cozma – un proces complicat, finalizat de prima instanță după 9 luni

Redactor:
Vlad Mironescu
Cazul uciderii lui Marian Cozma – un proces complicat, finalizat de prima instanță după 9 luni
Principalii vinovați de moartea lui Marian Cozma au primit joi pedepse cu închisoarea pe viață sau 20 de ani de stat în spatele gratiilor, la finalul unui proces care a durat 9 luni și după 2 ani și 4 luni de la decesul fostului handbalist, însă sentința poate fi contestată la o instanță superioară.

Principalii vinovați de moartea lui Marian Cozma au primit joipedepse cu închisoarea pe viață sau 20 de ani de stat în spatelegratiilor, la finalul unui proces care a durat 9 luni și după 2 aniși 4 luni de la decesul fostului handbalist, însă sentința poate ficontestată la o instanță superioară.

Componentul naționalei României și al formației ungare MKBVeszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, în dimineațazilei de 8 februarie 2009, într-o discotecă din orașul unde juca,în altercație fiind implicați alți doi coechipieri, sârbul ZarkoSesum și croatul Ivan Pesic. Handbalistul român în vârstă de 26 deani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei careși-a pierdut viața. Marian Cozma făcuse parte din lotul Românieicare a participat la Campionatul Mondial din Croația, din 2009, șidebutase în prima reprezentativă în anul 2002.

Din cercetările efectuate la Veszprem, reiese faptul căhandbalistul sărbătorea, alături de alți componenți ai echipeiungare MKB Veszprem, ziua de naștere a copilului unuia dintrecolegi, la o discotecă din localitate, iar în jurul orei 03.00,între sportivi și unii dintre clienții localului, de etnie rromă, aavut loc un conflict verbal care a degenerat. În urma altercației,sportivul român Marian Cozma a decedat, după ce a fost înjunghiatîn inimă, iar doi colegi ai săi au fost răniți grav, fiindinternați în spital.

La mai puțin de 24 de ore după uciderea lui Marian Cozma,autoritățile au anunțat și numele primilor doi suspecți, aceștiafiind Raffael Șandor și Ivan Sztojka. După numai câteva ore, primulsuspect, Raffael Șandor, a fost prins în Austria, iar în dimineațazilei de 9 februarie 2009, un al treilea suspect, Nemeth Gyozo,care făcea parte din grupul ce a provocat incidentul în urma căruiași-a pierdut viața sportivul român, a fost și el arestat.

Poliția din Ungaria a fixat o recompensă pentru persoana careajută la prinderea celui de-al treilea suspect, Ivan Sztojka, învaloare de un milion de forinți (3.500 de euro), însă aceasta afost la scurt timp dublată. În data de 13 februarie, Ivan Sztojkas-a predat poliției din Veszprem, după ce îi trimisese o scrisoaremamei sale, în care i-a explicat că nu este vinovat de moartea luiMarian Cozma.

Poliția maghiară a continuat ancheta, iar în zilele de 17 și 18februarie 2009 au mai fost arestate două persoane suspecte că ar fifost implicate în uciderea lui Cozma, acestea fiind Pal Gabor șiBihari Csaba. Câteva zile mai târziu, polițiștii maghiari auînceput audierea principalilor suspecți, dar și a altorpersoane.

Anchetatorii au dezvăluit și câteva detalii ale modului în careau decurs evenimentele în dimineața zilei de 8 februarie, cândMarian Cozma a fost ucis. Ei au afirmat că ucigașul a lovit cu oforță extraordinară: „Lama cuțitului a pătruns 20 de centrimetriîntre două coaste. În plus, atacatorul a răsucit cuțitul înrană”.

De asemenea, anchetatorii au mai anunțat că în altercația care aavut loc între handbaliștii de la Veszprem și cetățenii de etnierromă au fost implicate 25 de persoane. Ioan Bentze, atașatul românpentru afaceri interne la Budapesta, a prezentat presei concluziilela care au ajuns anchetatorii maghiari: „Problema e că au fost 25de persoane implicate, dintre care cinci, care sunt în prezentarestați, apar pe înregistrarea camerelor de supraveghere într-osecvență de circa 12 secunde, jos, în bar, în timpul conflictului.Părerea e că sunt 95 la sută șanse ca atunci să se fi produs primaînjunghiere, în rinichi, a lui Marian Cozma. Sus, la disco-bar,erau ceilalți 20. Ei au auzit că este bătaie și au coborât. Neavândloc, au ieșit afară unde se bănuiește că Marian (n.r.- Cozma) afost înjunghiat în inimă”.

La un an de la incidentul de la Veszprem, s-a anunțat numeleprimei persoane acuzate oficial de crimă. Astfel, după o anchetăextrem de dificilă, Poliția din Veszprem a anunțat că cel care l-aînjunghiat mortal pe Marian Cozma, în noaptea zilei de 7 spre 8februarie 2009, este Raffael Șandor. De asemenea, în cazul ucideriifostului handbalist al naționalei României au mai fost acuzațiGyozo Nemeth și Ivan Sztojka pentru complicitate la omor șilovituri cauzatoare de moarte.

Reprezentanții Poliției de Veszprem au anunțat că dosaruluciderii handbalistului a adunat peste 17.000 de pagini împărțiteîn 69 de dosare, costurile anchetei fiind estimate la peste 73 demilioane de forinți, adică aproximativ 275.000 de euro. Conformdeclarației colonelului Derzsy Peter, șeful Criminalisticii dincadrul Poliției Veszprem, în dosarul întocmit după ucidereahandbalistului român au fost audiați 700 de martori, au avut loc 57de interogatorii directe și 416 persoane au fost supuserecunoașterii. Au fost adunate 347 dovezi, 60 de specialiștianalizându-le și exprimându-și opiniile. Cercul de suspecți aadunat 27 de persoane, care au fost implicate anterior și în alte53 de tipuri de infracțiuni.

Procesul în cazul uciderii handbalistului român a început la 13septembrie 2010 la Tribunalul din Veszprem, din cei 27 de suspecți,doar 7 fiind trimiși în judecată, capetele de acuzare fiindtentativa de omor, lovituri care ar fi putut pune viața în pericol,ultraj și complicitate la omor. Conform judecătorului BalazsNemeth, principalul acuzat, Șandor Raffael, a pledat inițialnevinovat. „Acuzatul susține în continuare că nu a înjunghiat penimeni, nici în barul Patriota, nici pe stradă, și că nu aveacuțit”, a spus atunci Nemeth.

Însă, în timpul procesului, Șandor Raffael a recunoscut că l-aînjunghiat de două ori pe Cozma, într-una dintre depozițiisusținând că s-a simțit în „pericol critic”, după ce fusese lovitîn cap cu o sticlă de bere în interiorul clubului. Ulterior,capetele de acuzare au fost schimbate de către procuror, care acerut, la 27 mai, în pledoaria finală a procesului, pedepse cuînchisoarea pe viață pentru Raffael Sandor și Nemeth Gyozo,considerați principalii vinovați, și 20 de ani de închisoare pentrucel de-al treilea suspect în acest caz, Ivan Sztojka.

Tribunalul din Veszprem a decis, joi, să accepte cerereaprocurorului în ceea ce-i privește pe cei trei inculpațiprincipali, astfel că Sandor Raffael și Gyozo Nemeth au primitcondamnarea pe viață, pentru rolul lor în incidentul petrecut înclubul de noapte din Vezsprem, iar Sztojka a fost condamnat la 20de ani de închisoare.

Toți cei trei inculpați au fost găsiți vinovați de omucidere șide provocarea de răni care ar fi pus în pericol viața.

Judecătorul Nemeth Balazs a anunțat, în momentul anunțăriisentinței, că Gyozo Nemeth și Raffael Sandor nu vor putea fieliberați înainte de a ispăși 30 de ani din pedeapsă, iar IvanSztojka nu va putea fi eliberat mai devreme de 15 ani.

Tot joi, Tribunalul din Veszprem a dictat sentințele și pentruceilalți patru inculpați în acest proces. Astfel, Pal Gabor a fostcondamnat la 5 ani de închisoare (procuratura ceruse 8 ani), întimp ce Bihari Csaba la 4 ani (procuratura ceruse 8 ani), pentrucomplicitate la omor. Pentru aceeași încadrare, Antalik Laszlo afost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare (procuratura ceruse7), în timp ce fosta concubină a lui Sandor, cea care conduceamașina în momentul arestării la Graz, a primit 4 ani de închisoare(procuratura ceruse 7 ani).

Toate sentințele dictate de Tribunalul din Veszprem pot fi însăatacate la o instanță superioară.

Uciderea lui Marian Cozma a avut urmări importante în justițiadin Ungaria, prin inițierea unui proiect de modificare a CoduluiPenal, care prevede pedepse mai aspre, în condițiile agravăriisituației infracționale din țară.

Adrian Petculescu,Paula Rusanu,[email protected],[email protected]

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
Se DAU BANI pentru românii care au centrală în locuinţă! Sumele sunt destul de mari
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
„Ciuperca neagră”, care desfigurează pacienții Covid din India, confirmată și în Rusia. Avertismentul specialiștilor
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Dacia senzațională care se va lansa la Mioveni: vine mai repede decât crezi și schimbă...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Celebrul cântăreț A MURIT! Șoc în showbiz
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide