Ce a lăsat cu „limbă de moarte” Johnny Răducanu

Redactor:
Vlad Mironescu
Ce a lăsat cu „limbă de moarte” Johnny Răducanu
Familia lui Johnny Răducanu dorește discreție în privința ceremoniilor de înmormântare a muzicianului, întrucât artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).

Familia lui Johnny Răducanu dorește discreție în privința ceremoniilor de înmormântare a muzicianului, întrucât artistul a cerut acest lucru pe patul de moarte, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR).

„Johnny Răducanu a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Am primit în cursul dimineții la secretariatul uniunii o informare din partea familiei lui Johnny Răducanu potrivit căreia acesta a cerut cu „limbă de moarte” să nu se organizeze niciun fel de ceremonie la moartea lui. Familia dorește cât mai puțină publicitate”, a spus Adrian Iorgulescu.

Adrian Iorgulescu a mai spus că, deși a iubit publicul, Johnny Răducanu nu a dorit să iasă în evidență și a fost foarte discret. „Notorietatea lui Johnny Răducanu a venit din muzica lui și din talentul lui”, a mai spus președintele UCRM.

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, Johnny Răducanu a fost unul dintre cei mai titrați artiști ai jazz-ului din România. „L-am apreciat pentru talentul lui de jazz-man, a fost unul dintre cei mai titrați artiști ai acestui gen muzical. A fost de multe ori un one man show, care a iubit nu doar spectatrorii, ci a avut o plăcere de a cânta pe scenă. A fost un om de spirit, care a creat importante melodii de jazz, motiv pentru care a fost primit în UCMR nu doar ca interpret, ci și pentru cariera lui de compozitor”, a spus Adrian Iorgulescu, precizând că își va aminti de Johnny Răducanu mereu și datorită „pozițiilor lui foarte directe, documentate și explicitate”.

Muzicianul Johnny Răducanu a murit luni dimineața, la vârsta de 79 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București (TNB). Ion Caramitru, aflat în străinătate, a spus că Johnny Răducanu „era foarte bolnav”, însă se afla acasă când a survenit decesul.

Totodată, coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița, a declarat că un echipaj medical a fost solicitat luni, în jurul orei 10.00, la locuința din Capitală a lui Johnny Răducanu. Echipajul SMURD a constatat că Johnny Răducanu a suferit un stop cardio-respirator și a început manevrele de resuscitare, însă fără rezultat, la ora 11.00 fiind declarat decesul.

Cu o carieră muzicală ce se întinde pe mai bine de jumătate de secol, Johnny Răducanu – „Mr. Jazz of Romania”, după cum l-a numit jurnalistul și muzicianul Leonard Feather – a fost un veteran al muzicii românești.

Johnny Răducanu s-a născut pe 1 decembrie 1931, la Brăila. Pe numele său real Răducanu Crețu, Johnny Răducanu s-a născut într-o familie de romi cu o tradiție muzicală de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petre Crețu Solcanu.

Johnny Răducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj-Napoca, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii românești de jazz.

Johnny Răducanu a cântat cu nume importante ale muzicii și a lansat albume precum „Jazz trio – Seria jazz nr. 4” (1966), „Jazz în țara mea (Jazz in my country)” (1967), „Confesiuni” (1979), „Confesiuni II” (1982), „Confesiuni III – Seria jazz nr. 21” (1986) și „Jazz Made in Romania” (1987).

În ultimii ani, Johnny Răducanu a susținut nenumărate recitaluri, alături de nume cunoscute ale muzicii românești precum Anca Parghel și Teodora Enache.

Totodată, el este cunoscut și pentru spectacolul de teatru poetic „Dialoguri și fantezii în jazz”, susținut împreună cu Ion Caramitru atât pe scena Teatrului Național București, cât și pe scene internaționale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.

Mădălina Cerban, [email protected]

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Cât de înalt era Nicolae Ceaușescu. Detalii neștiute despre fostul dictator
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Cum au mutat chinezii o clădire veche de 85 de ani și grea de 7.600...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac...
Scandalul incredibil între patriarhul Daniel și fratele său. De ce acesta din urmă a spus...
Alertă meteo în România. Atenție, vin ninsorile în țară din această noapte
Klaus Iohannis, DECIZIA BOMBĂ a momentului: De astăzi E GRATUIT!
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Alex Velea și Antonia, al treilea băiețel e pe drum?! Detaliul care i-au dat de...
Inchide