Ce înseamnă „SANDVIȘ”, „GÂLGÂIALĂ” și „PALMĂ” pentru vameșii din Constanța

Redactor:
Mihai Schiau
Ce înseamnă „SANDVIȘ”, „GÂLGÂIALĂ” și „PALMĂ” pentru vameșii din Constanța
Într-o interceptare, un inspector întreabă dacă unul dintre contrabandiști și-a plătit "amenda", adică mita pentru trecerea unui container, spun anchetatorii.

Procurorii DNA au strâns 80 de volume de interceptări în dosarulcorupției din porturile Constanța și Agigea, în care referirea lașpagă se făcea codat. Astfel, într-una dintre discuții, vameșii șiconducătorii portului vorbesc despre „sandvișuri”, care, conformprocurorilor, ar fi „traducerea” pentru o mie de euro.

Iată discuția:
– Să-mi aduci și mie 3″sandvișuri”.
– Bine, mai târziu.

Într-o altă interceptare, un inspector întreabă dacă unul dintrecontrabandiști și-a plătit „amenda”, adică mita pentru trecereaunui container, spun anchetatorii.

Iată discuția:
– Și-a plătit ăla „amenda”?
– Nu știu, o să-l întreb și te anunț.

Alte două cuvinte folosite frecvent ca sinonime pentru mită erau”gâlgâială” și „palmă”.

Transporturile legaleerau și ele „vămuite” cu 1.000 de euro

O persoană care beneficia de traficul de influență din portulConstanța a susținut în fața anchetatorilor că a făcut plângere lapoliție în 2008 și a descris tot mecanismul mafiot care sedesfășura acolo. Când a văzut că situația nu se schimbă și nimeninu-l întreabă nimic, s-a gândit că șpaga este cu acordulautorităților, a povestit el.

În plus, aceeași persoană a declarat că absolut oricine trebuiasă dea mită pentru a-și trece marfa prin portul Constanța, chiardacă încărcătura era legală. Sumele cuprinse erau între 1.000 deeuro (pentru marfă legală) și 3.000 de euro (în cazul în caretransportul nu avea acte).

28 de persoane, printre care fostul secretar general al MAILaurențiu Mironescu, au fost arestate preventiv miercuri, după maibine de 16 ore de audieri și pledoarii ale avocaților. O altăpersoană a primit mandat de arestare în lipsă, în timp ce senatorulPDL Mircea Banias este cercetat în libertate.

Laurențiu Mironescu a fost reținut pentru „inițierea sauaderarea la un grup infracțional organizat” și pentru „trafic deinfluență”. Fostul director al Direcției Domenii Portuare dincadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor MaritimeConstanța, Eugen Bogatu, a fost reținut pentru „inițierea sauaderarea la un grup infracțional organizat, cumpărare de influență,instigare la dare de mită și instigare la delapidare”. În dreptulcelorlalți acuzați este trecută infracțiunea de „corupție înlegătură cu activitățile de import-export de mărfuri provenite dinafara granițelor UE”.

Inchide