• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Ce se va întâmpla cu REFERENDUMUL din CAPITALĂ, după ce TRAIAN BĂSESCU a spus că NU ESTE NEVOIE DE EL

Ce se va întâmpla cu REFERENDUMUL din CAPITALĂ, după ce TRAIAN BĂSESCU a spus că NU ESTE NEVOIE DE EL
După ce președintele României, Traian Băsescu, a spus că în Capitală nu este nevoie de referendum, consilierii municipali ai PDL îl așteaptă pe primarul Sorin Oprescu să promoveze un proiect de hotărâre care să anuleze consultarea publică.

După ce președintele României, Traian Băsescu, a spus că înCapitală nu este nevoie de referendum, consilierii municipali aiPDL îl așteaptă pe primarul Sorin Oprescu să promoveze un proiectde hotărâre care să anuleze consultarea publică. La rândul lor,primarii USL susțin că vor continua să se bată pentru organizareareferendumului „în numele a 120.000 de oameni”. Potrivit primaruluigeneral, organizarea referendumului ar costă 5 milioane delei.

PDL vrea doar două întrebări lareferendum

Mircea Raicu, viceprimarul general al Capitalei și liderulconsilierilor municipali PDL, a declarat pentru gândul că, dacăse va ține, la referendum vor fi doar două întrebări. „Luni, cândse va ține ședința convocată de primarul general, dacă domnulOprescu va veni cu un proiect de hotărâre prin care să cearăanularea referendumului, noi îl vom vota. Nu noi am propusorganizarea referendumului, ci primarul general și USL. L-am votatca să nu se spună că ne este frică să consultăm bucureștenii.Cheltuielile pentru referendum sunt inutile și trebuie asumate deprimarul general și USL. Referendumul ar fi fost util dacă exista odezbatere publică adevărată în urma unei campanii de informare,lucru care nu s-a întâmplat” a declarat viceprimarul Mircea Raicu.Acesta ne-a mai precizat că la ședința „de îndată” convocată deprimarul general pentru luni, PDL și aliații (PNG și PRM – n.r.)vor vota schimbarea datei referendumului pentru 26 iunie și voraduce amendamente astfel încât bucureștenii să răspundă la doardouă întrebări. Deocamdată este în vigoare o hotărâre a ConsiliuluiGeneral în care data referendumului e fixată pentru 19 iunie, iarnumărul de întrebări la care ar trebui să răspundă bucureștenii estabilit la șapte.

Primarul Chiliman îl cheamă pe președintele Băsescu înPiața Universității

Primarul sectorului 1 și lider al Organizației București a PNL,Andrei Chiliman, a declarat că se va bate în continuare pentruorganizarea referendumului. „Ne-o cer cei 120.000 de oameni care ausemnat pentru organizarea referendumului. Îl invit pe președinteleTraian Băsescu să vină în Piața Universității, așa cum promiteaacum patru ani, după un alt referendum, și să decreteze în fațabucureștenilor că ei nu sunt în stare să decidă asupra viitoruluiorașului lor”, a declarat Andrei Chiliman. Primarul de la sectorul1 n-a uitat să amintească nici că „Elena Udrea și clica din CGMB”vor să pună mâna pe toate resursele financiare ale administrațieipublice a Capitalei.

Piedone vrea copaci de banii pentrureferendum

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declaratpentru gândul că ar preferacopaci în locul unui „pseudoreferendum”. ” Dacă tot nu vor să ținăreferendumul, atunci să-mi dea copaci de banii cu care se organiza.Măcar se alege sectorul cu ceva durabil. Eu am obosit să mai ținritmul cu un pseudoreferendum. Cu sau fără voia noastră,Parlamentul oricum va decide soarta Bucureștiului. Mă voi supunelegilor României”, a declarat Cristian Popescu Piedone, primarulsectorului 4 și membru al alianței USL.

Oprescu nurenunță la referendum

In urmanegocierilor purtate cu liderii partidelor politice reprezentate în Consiliul General alMunicipiului București, primarul general, Sorin Oprescu, a declaratcă în nici un caz nu va renunța la organizarea referendumului. „Nuvoi renunța să consult bucureștenii pe o lege atât de importantăcum este Legea Capitalei. Mă bucur că PDL a găsit maturitatea sărenunțe la cele șapte întrebări sifilitico-fantastice”, a spusSorin Oprescu. După aproximativ trei ore de negocieri, Oprescu aprecizat că s-a ajuns la o înțelegere privind numărul de întrebăricare vor fi puse la referendum. Acestea vor fi două și vor reflectaesența legii. Luni, în ședința „de îndată” convocată de SorinOprescu, atât consilierii PDL cât și cei USL vor veni cu propriileîntrebări. Mai mult, PDL ar lua în calcul inclusive posibilitatea anulăriireferendumului, la baza acestei propuneri aflându-se un sondaj deopinie din care reiese că doar 12 la sută dintre bucureșteni ar fiinteresați de Legea Capitalei.

Atănăsoaei: „Referendumul e consultativ, fără finalitatejuridică”

„Votul la referendumul pentru Legea Capitalei este consultativ,fără finalitate juridică. Potrivit legislației, referendumul ar fitrebuit convocat doar dacă se modificau limitele administrativeteritoriale ale Bucureștiului. Cum acest lucru nu se întâmplă,vorbim despre o lege administrativă care nu are nevoie deconsultarea populației”, a declarat, pentru gândul,prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei. Prefectul a mai precizat că,dacă va intra în dezbaterea Parlamentului, nu există nicio garanțiecă Legea Capitalei nu va fi modificată și că va fi aprobată.

Inchide