Ce trebuie să faci DACĂ ȚI SE CERE CNP-UL LA RECENSĂMÂNT

Ce trebuie să faci DACĂ ȚI SE CERE CNP-UL LA RECENSĂMÂNT
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 23/04/2012, 19:42

Declararea CNP-ului la recensământ nu e obligatorie. O spune purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, după ce în primele trei zile românii cărora le-au bătut la ușă recenzorii au fost nevoiți să-și declare CNP-ul. Și asta pentru că așa prevede legea privind efectuarea recensământului. Pasul înapoi făcut de autorități vine în urma dezbaterii susținute pe marginea confidențialității datelor personale, dar și a refuzului multor persoane recenzate de a-și divulga codul numeric personal. Prin urmare, dacă ți se cere CNP-ul la recensământ, poți refuza să-l dezvălui recenzorului, fără a risca o amendă.

„Nimeni nu este obligat să-și spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu dorește să o facă. Oricine poate și va fi recenzat chiar și absența acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancțiune”, a declarat astăzi Vladimir Alexandrescu, citat de Mediafax. El a precizat că până acum nu a fost aplicată nicio amendă în cazul celor care au refuzat să răspundă întrebărilor recenzorilor.

„Nu am dat nicio amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanți, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri”, a spus Alexandrescu.

Obligativitatea declarării CNP-ului la recensământ ar fi fost o premieră, introducerea unei prevederi legale exprese în acest sens fiind făcută printr-o modificare anul acesta. Pe lângă scopul statistic, autoritățile au explicat că se urmărea și reparerea erorile de sistem care au făcut ca un singur cod numeric personal să fie identic, în unele cazuri, pentru două persoane.

„Statistica CNP-urilor este gestionată de Institutul Național de Statistică (INS). Totuși, există situații în care s-au dublat mai multe coduri de identificare, însă sunt cazuri izolate, la noi nefiind probleme deosebite în acest sens”, a declarat, pentru gândul, Gabriela Perde, purtător de cuvânt al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Garanția confidențialității, relativă

Cu toate acestea, garanția păstrării confidențialității datelor personale consta doar într-o amendă contravențională de până la 5.000 de lei pentru recenzorii care divulgă datele culese și în asigurările INS că acestea vor fi anonimizate. De precizat că numărul recenzorilor trece de 100.000 la nivelul întregii țări.

Vergil Voineagu, șeful Institutului Național de Statistică, a declarat, pentru Ziarul Financiar, că furnizarea CNP este necesară pentru a ști data și locul nașterii, iar datele sunt prelucrate strict statistic. „Noi doar agregăm datele pentru a furniza statistici. Identitatea se pierde în acest proces”, a spus el.

Obligativitatea declarării CNP a fost introdusă în acest an printr-o modificare la ordonanța de urgență privind efectuarea recensământului. Mai mult, aceasta a fost adoptată recent și de Parlament cu votul partidelor la putere, opoziția exprimându-și dezacordul. Obligația declarării datelor personale a fost justificată de comisia de de administrație care a depus amendamentul prin faptul că la recensământul de probă s-a înregistrat o rată mare de non-răspuns.

Legea a fost modificată anul acesta

Până acum, legea nu instituia faptul că persoanele sunt obligate să-și declare CNP-ul la recensământ. În lipsa unei prevederi legale exprese, dezvăluirea codului numeric personal, în scopul prelucrării, putea fi refuzată pe motiv că legea 677/2001, referitoare la protecția datelor personale, prevede consimțământul persoanei în cauză. Problema a fost rezolvată însă prin ordonanța din acest an, care a introdus în actul normativ prevederea lipsă, respectiv „obligația persoanelor să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea formularelor de recensământ datele prevăzute în programul de recensământ”. De asemenea, prelucrarea datelor a fost expres prevăzută și ea în lege.

Ce prevedea legea până acum

OG 36/2007
Art. 2 La recensământ, persoanele prevăzute la art. 3 au obligația de a furniza, pe propria răspundere, informații corecte și complete.
Art. 12. În vederea asigurării exhaustivității înregistrării persoanelor și a calității datelor, la recensământ sunt înregistrate și utilizate codul numeric personal, precum și etnia, religia și limba maternă, prin libera declarație a persoanelor intervievate, în condițiile respectării prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificarile și completările ulterioare.

Ce modificări s-au făcut

Legea 170/2011 de aprobare a ordonanței 34/2011 pentru modificarea și completarea OG 36/2007
Art. 2. (1)Persoanele prevăzute la art. 3 sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ, datele și informațiile prevăzute în programul de recensământ.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea contravențională a celor vinovați.»”
ART. 12. În vederea asigurării exhaustivității înregistrarii persoanelor și a calității datelor, la recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum și etnia, religia și limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare.”

Art. 12 1 Instituțiile implicate în efectuarea recensământului colaborează în vederea punerii la dispoziție, în condițiile legii, a tuturor datelor și informațiilor necesare pentru realizarea scopurilor prevăzute la art. 11 si 12, cu excepția celor referitoare la etnie, religie și limba maternă, care se prelucrează cu consimtamântul expres al persoanelor intervievate sau al reprezentanților legali ai acestora.”

(Antonio Glodeanu)

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Directorul Pfizer aruncă bomba! Compania a luat decizia. Se va întâmpla anul viitor
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...