Ce vor să facă primarii de sector ai Capitalei cu câinii maidanezi. Cuțu-Cuțu atacă legea la Curtea Constituțională

Redactor:
Maria Manoliu
Ce vor să facă primarii de sector ai Capitalei cu câinii maidanezi. Cuțu-Cuțu atacă legea la Curtea Constituțională
La nivelul Capitalei, reprezentanții autorităților publice locale așteaptă apariția noii legi și o hotărâre din partea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru a decide ce vor face cu câinii maidanezi

La nivelul Capitalei, reprezentanții autorităților publice locale așteaptă apariția noii legi și o hotărâre din partea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) pentru a decide ce vor face cu câinii maidanezi. Directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, Robert Lorentz crede că noua legislație nu va putea fi aplicată decât la jumătatea anului viitor.

ASPA continuă sterilizare- norma 100 de cățele gestante pe săptămână

Directorul ASPA, Robert Lorentz, a declarat pentru gândul că noua lege va putea fi aplicată abia la jumătatea anului viitor. „În România sunt peste 3.360 de localități cu primării. Doar în marile orașe există servicii specializate pentru gestionarea populației canine. Ca legea să poată fi aplicată, mai întâi trebuie aprobate hotărâri prin care se înființează serviciile specializate, apoi trebuie aprobate organigramele și în final bugetele. La Capitală bugetul se aprobă cel mai devreme în luna martie. În jurul Bucureștiului, la Giurgiu sau Slobozia, nu există astfel de servicii iar bugetele aprobate sunt zero. Dacă Bucureștiul aplică mai devreme legea, toți câinii din jur vor fi aduși la noi”, ne-a declarat Lorentz.

El a apreciat că în București sunt 50.000 de câini fără stăpân iar până la sfârșitul acestei săptămâni are de sterilizat 100 de cățele gestante. „50.000 de câini maidanezi cred că este numărul corect. Apreciem că acum sunt 5.000 de cățele gestante iar dacă CGMB se va pronunța pentru eutanasiere atunci nu vom mai putea steriliza nici una. Iubitorii de animale le vor ascunde în garaje, subsoluri de bloc sau boxe”, a adăugat Lorentz.

Chiliman și Onțanu sterilizează și adună câinii în adăposturi

Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului 1, a declarat pentru gândul că „instituția nu dorește să comenteze în nici un fel noul act normativ. De patru ani am înființat un adăpost pentru câini care are o capacitate de 700 de locuri. Am înființat și Poliția Animalelor, ca un serviciu complementar, și am sterilizat 5.000 de câini fără stăpân. Ne vom continua activitatea ca și până acum”.

La nivelul Primăriei sectorului 2 funcționează deocamdată doar adăpostul de câini de la Tânganul, care are o capacitate de 500 de locuri. De la începutul anului au fost sterilizate gratuit 4.000 de animale, câini și pisici. În martie 2012, primăria va da în folosință un nou adăpost, în Butimanu. Acesta va avea o capacitate de 500 de locuri.

Primarul sectorului2, Neculai Onțanu susține că este pentru sterilizarea câinilor comunitari și cazarea lor în adăposturi în măsura locurilor și fondurilor disponibile.

Piedone „Acum am competență doar să adun rahatul câinilor de pe străzi”

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat pentru gândul că noua lege va fi aplicată după voința cetățenilor. „Deocamdată nu am competențe decât să adun rahatul câinilor de pe străzi. Am să fac un referendum adevărat, am să întreb toți președinții de asociații de proprietari ce vor să facem cu câinii. Dacă nu voi avea competențe în gestionarea câinilor fără stăpân voi da votul cetățenilor celor competenți. Dacă voi avea competențe voi strânge câinii după care îi predau celor abilitați să se ocupe de ei”, ne-a declarat el.

Sectorul 5 așteaptă promulgarea legii și hotărârea CGMB

Reprezentanții Primăriei sectorului 5 au declarat pentru gândul că în acest moment nu au nici un fel de competențe în gestionarea problemei câinilor fără stăpân. Ei așteaptă ca noua legislație să intre în vigoare și o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București prin care să afle ce au de făcut.

Războiul semnăturilor – Cuțu-Cuțu atacă la Curtea Constituțională

Potrivit site-ului Organizației PDL București, până pe data de 13 noiembrie 200.000 de bucureșteni au semnat pentru „Bucureștiul fără maidanezi”. Deputatul PDL Ștefan Pirpiliu a explicat că ONG-urile se opun legii din cauză că „le-ar lăsat fără obiectul de activitate și fără susținere din partea celor care au diverse interese politice sau de altă natură”.

La rândul său, președintele Organizației Cuțu-Cuțu, Marcela Pâslă, a declarat pentru gândul că „s-au strâns 22.000 de semnături pentru continuarea campaniei de sterilizare și împotriva eutanasierii. Vom ataca legea la Curtea Constituțională prin deputații care au votat împotriva legii. Considerăm că există multe articole care încalcă Constituția”.

Inchide