„Cea mai dură propunere” din noile legi ale justiției. Danileț: Ne întoarcem înainte de 2005

Redactor:
Maria Bîrnaure
Detalii în articol

Danileț a scris pe pagina sa de Facebook că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției i se pare cea mai dură propunere și că, personal, nu vrea să fie un magistrat posibil anchetat de Inspecția Ministrului. 

„Propunerea MJ, acum câteva minute: Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției. Mi se pare cea mai dură propunere.
Inspecția Judiciară era la MJ până în 2005, apoi a fost la CSM până în 2012, după care a devenit instituție independentă. Acum se dorește să se revină la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecția Ministrului”, a scris judecătorul.

În prezent, instituția Inspecției Judiciare se află în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că una dintre propunerile din noul pachet de legi ale justiției vizează trecerea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistarturii la Ministerul Justiției.

„Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției. În multe țări, Inspecția Judiciară este la Ministerul Justiției, repectând deplina independență, autonomie, pe care o are. Nu intră sub coordonarea, sub conducerea factorului politic. Există și o soluție mai radicală, de a autonomiza, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM să îi facă regulamentul de organizare, să-i stabilească și să aprobe rapoartele, ca după aia ei să se ducă la corpul de magistrați, procurori. Dacă avem în România 7.000 de magistrați, avem 70 de membri la Inspecția Judiciară. Faceți proporția. Ei au un rol foarte important”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ca reacție, Inspecția Judiciară a transmis că  apreciază intenția ministrului Justiției, Tudorel Toader, de consolidare a independenței IJ față de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Apreciem intenția ministrului Justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției Judiciare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare.

Inchide