Cele mai originale LIBRĂRII din lume. Cum au fost transformate bisericile dominicane și fabricile de mănuși în magazine de cărți. GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 23/04/2012, 21:59

Cândva au fost catedrale gotice, biserici dominicane, fabrici demănuși, teatre sau mori de măcinat. Preluate de oameni cu idei, aufost transformate în librării apreciate de iubitorii de cărți,scrie revista www.salon.com. Nu este un clasament alcelor mai inedite librării din lume, ci o prezentare a unor spațiide cultură, recomandate de cititorii publicației.

1. O asemenea librărie este Daunt Books, poateunul dintre cele mai frumoase magazine de orice fel dinLondra. Dincolo de frumusețea locului, librăriaiese în evidență prin modul în care sunt aranjate cărțile, perafturi lungi de stejar, nu după autor, ci după țară. Este genul deloc liniștit în care poți petrece o după-amiază întreagă, răsfoindcărțile preferate.

2. Clădirea în care se află librăria John Kingdin Detroit nu a fost un reper cultural în viațaorașului din secolul trecut. Fosta fabrică de mănuși din anii ’40se laudă astăzi cu una dintre cele mai mari și ciudate colecții decărți din America de Nord. Practic, este un labirint de cinci etajeplin cu cărți vechi și rare, care se întinde de la podea până întavan. De ce să vii aici? Pentru că poți găsi cărți dispărute demult timp de pe piață. Sau pentru plăcerea de a te pierde lapropriu în acest depozit ticsit de cărți.

3. O altă librărie care merită vizitată este SelexyzDominicanen din Maastricht, Olanda, fostăreședință a călugărilor dominicani, în secolul al XVIII-lea. Dupărestaurarea din 2006, interiorul bisericii a fost reamenajatîntr-un mod foarte ingenios. Arhitecții au construit trei etajedespărțite prin pasarele, pline de rafturi. Vizitatorii care vor săîncerce senzații tari pot să urce până la ultimul etaj și săprivească în jos. Vor ameți la propriu. După aceea pot să comandeun pahar cu vin.

4. El Ateneo Grand Splendid este cea mai marelibrărie din America de Sud, amenajată în clădirea unui fost teatrudin Buenos Aires, Argentina. Actuala librărie apăstrat ceva din atmosfera vechiului teatru din secolul al XIX-lea,de la cortina de catifea maro la frunzele aurii care decoreazăbalcoanele. Au dispărut însă scaunele. În locul lor se află rafturicu cărți, fotolii și canapele comode pentru cititori, spații delectură și chiar o zonă de joacă pentru copii.

5. „Cărți de care nu ai nevoie într-un loc pe care nu-lgăsești”. Este sloganul librăriei BookmillMontague din Massachusetts, o fostă moarăașezată pe malul râului Sawmill. Pe lângă faptul că este loculideal pentru o lectură liniștită, Bookmill găzduiește spectacole,proiecții de filme și alte evenimente culturale.

6. Librăria Lello din Porto,Portugalia, este considerată una din primele trei cele maifrumoase librării din lume. Fațada clădirii este decorată în stilneogotic, interiorul este din lemn sculptat iar plafonul este dinvitralii. Vizitatorii nu vor aprecia însă adevărata frumusețe aacestui loc până nu vor urca pe scara răsucită care ajunge până laetajul al doilea.

7. Jimobocho este un adevărat oraș al cărților,situat în Tokyo. De fapt, nu este o librărie, ci ozonă culturală care găzduiește edituri, librării și tot felul demagazine. Locul este renumit și prin faptul că aici se află unadintre cele mai mari densități de cărți și cititori din lume.Vizitatorii pot savura cele mai rafinate feluri de mâncarejaponeză, în restaurantele ascunse printre magazine.

8. Shakespeare and Company este o librăriesituată în arondismentul 5 din Paris. Holurilemici și înguste inspiră curiozitate, poate chiar teamă printreclienții săi. „Să nu fii neprimitor cu străinii, ca nu cumva să fieîngeri deghizați”, este motto-ul librăriei pariziene. ScriitoriiAllen Ginsberg și Henry Miller se numără printre foștii cliențicelebri ai librăriei.

9. Anticariatul Argosy este situat înManhattan, New York. Funcționează din 1925 iar deatunci a strâns adevărate colecții de cărți, hărți și autografe,bine conservate. Anticariatul se întinde pe șase etaje, fiecaredintre ele un adevărat muzeu, unde vizitatorii pot găsi edițiileprinceps ale unor cărți renumite.

10. Cel mai important magazin al lanțului de librăriiEslite din Taiwan este situat înTaipei, districtul Xinyi. Aici se află nu maipuțin de un milion de cărți. Eslite se dorește a fi mai degrabă ofereastră către lumea culturală, decât un simplu magazin decărți.

11. Powell’s Books din Portland,Oregon, se autointitulează cea mai mare librărieindependentă din lume, conținând atât cărți vechi, cât și exemplarenoi. Ocupă un bloc întreg în districtul Pearl din centrul orașuluiPortland și se întinde pe o suprafață de peste 68.000 de metripătrați.

12. Piața de cărți Azbakia dinCairo. Luați metroul până la Ataba, un cartieraflat în mijlocul unor piețe aglomerate, de unde puteți cumpărachiar și chiuvete. Imediat ajungeți în piața de cărți Sour ElAzbakia. Veți da peste o mulțime de barăci de lemn vopsite în alb,pline cu cărți de toate formele și dimensiunile.

13. Muzeul cărții se află în orașul spaniolUruena, situat în regiunea Castilla. Aici vețiputea afla detalii despre cum au evoluat cărțile de-a lungultimpului, începând cu perioada scribilor până la presa modernă.

14. Librăria City Lights din SanFrancisco – un adevărat monument al literaturii. Aici vețigăsi opere ale scriitorilor americani și din întreaga lume.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Revine carantina de noapte din acest weekend! Marele oraş afectat de restricţie
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Unde poți încerca preparate pe bază de carne din porc artificial, din toamna asta
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Ce i se pregătește președintelui României. Se întâmplă...
Persoana din umbră care o ajută pe Monica Gabor. Columbeanu va vărsa lacrimi amare: „Tânăr...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...