Cenaclul Flacăra la Cimitirul Bellu: cum a ajuns Adrian Păunescu direct la marii clasici GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 23/04/2012, 21:41

Când cortegiul funerar a intrat pe poarta Cimitirului Bellu,miile de oameni strânși în curte încă dis-de-dimineață au începutsă scandeze cu câte o mână ridicată în aer: „Păunescuu, Păunescuu”.Se întrebaseră până atunci de ce anume au asamblat organizatoriiscena aceea mortură în fața bisericii, cu multe coroane împrejur,atipică pentru un astfel de moment. Au aflat de ce imediat cum s-aterminat scurta slujbă oficiată de cei nouă preoți. Căci acolo, îndirect, la căpătâiul lui Adrian Păunescu, urma să se țină o mostrăde cenaclu Flacăra, nu cu chitară și muzică, ci cu discursuri și cupoezii de adio.

Apoi, timp de câteva ore, lucrurile au arătat așa: în față, pescenă, sicriul poetului cu familia alături, în stânga, perfectaliniați, soldații din Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul, încostumul lor de protocol, la dreapta – mulțimea strânsă în jurulAleii Scriitorilor, unde poetul urma să odihnească la câțiva metride Mihai Eminescu. Și, tot pe scenă, chiar lângă sicriu, colegi aipoetului vorbind mulțimii la microfon.

C. V. Tudor: la Cenaclul Flacăra oamenii se strecurauprin siste­mele de ventilație ale sălilor

Primul vorbitor a fost Mihai Cimpoi, președintele UniuniiScriitorilor din Basarabia: „Adrian Păunescu este membru de onoarea Academiei de Științe a Republicii Moldova, gest pe care ar fitrebuit să-l facă și Academia Română”. Gheorghe Duca, președinteleAcademiei de Științe Moldova și-a amintit că, pe vremea cenacluluiFlacăra, „mii și mii de basarabeni alergau luni după-amiază dupăprogram ca să asculte transmisiunea spectacolelor Flacăra de laradio”. Lui Varujan Vosganian i s-a oprit microfonul tocmai cânddepăna o poveste despre cum a ajutat Adrian Păunescu un tânăr să-șirecapete vederea, în tinerețe. Înainte de asta, apucase să aducă”un omagiu din partea breslei scriitorilor din România” și săamintească faptul că, rezumată într-un cuvânt personalitatea luiAdrian Păunescu, acesta ar fi „justițiar”.
Corneliu Vadim Tudor a ținut un discurs lung de mai bine de 30 deminute, amintind că Mircea Eliade l-a numit pe Adrian Păunescu „unfoarte important poet al românilor” și că, fizic, seamănă cuHemingway și cu Victor Hugo. Apoi, într-un acces de entuziasm, asfătuit mulțimea să-și amintească de participarea la acestefuneralii, așa cum au făcut în trecut, cu siguranță, și cei care auparticipat la funeraliile lui Mihai Eminescu. Din anii de glorie aicenaclului Flacăra, C. V. Tudor și-a amintit cum, uneori, oameniise strecurau înăuntru la spectacole prin sistemele de ventilațieale sălilor. La final, tribunul a recitat o poezie proprie dedicatălui Adrian Păunescu și scrisă de dimineață special pentru acestmoment.

Victor Socaciu a spus că va încerca să reînvie cenaclul Flacărala o dată sta­bilită, unde să se cânte melodiile vechi și să serecite aceleași versuri. „De aceea, pe coroana depusă am scris: voiține Flacăra aprinsă. Îți promit, boss!”, a mai spus solistul. Apoia explicat că așa obișnuiau cei tineri de la Flacăra să îi spunăliderului lor, „boss”. Spre final, istoricul Dan Berindei apovestit la microfon că, atunci când vorbea, Adrian Păunescu”semăna cu un tribun reînviat de la ’48”, iar scriitorul NicolaeDabija și poetul sârb Adam Puslojic au citit și ei câte o poezieproprie de adio.

O stradă din Chișinău ar putea purta numelepoetului

După discursuri, sicriul a fost coborât de pe scenă, în sunet defanfară și valuri de aplauze. Cu tricolorul așezat deasupra șicopleșit de flori, a alunecat încet pe lângă persoanele publice cuochelari și paltoane negre. Au fost acolo Adrian Năstase, VictorPonta, Lavinia Șandru, Mircea Vintilă, Nicolae Badea, GheorgheGheorghiu, generalul Mircea Chelaru și mulți alții.
Cortegiul a intrat pe Aleea Scriitorilor, croindu-și cu greu drumprin mulțime și oprindu-se din loc în loc să se dea lumea la oparte. S-a oprit în „cartierul” marilor clasici, la câțiva metri deMihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Ion Luca Caragiale, George Coșbucși George Călinescu. Toți cinci în linie dreaptă, Adrian Păunescuun pic mai în spate. Încă o slujbă scurtă și iar fanfara, înșiratăpe o alee, pe aproape jumă cele trei salve de tun lumea a prins dinnou a lăcrima. Apoi, cimitirul a început să răsune de”Deșteaptă-te, române!”. Fără să-i îndemne nimeni, fără să se fipregătit dinainte, miile de oameni strânși ciorchine pe alei cântauimnul. Prezent la București, primarul Chiși­năului, DorinChirtoacă, a spus că este posibil să boteze o stradă din Chișinăudupă numele poetului.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...