Cernavodă, locul 50 în lume în clasamentul siguranței. Șefii centralei se tem mai mult de scandalul mediatic

Cernavodă, locul 50 în lume în clasamentul siguranței. Șefii centralei se tem mai mult de scandalul mediatic
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:00

Centrala nucleară de la Cernavodă ocupă locul 15 între toatecentralele nucleare din lume și locul 1 între centralele de tipCANDU, din punct de vedere al randamentului de exploatare exprimatprin așa-numitul factor de capacitate, a declarat ieri, într-oconferință de presă organizată la Cernavodă, directorul decentrală, dr.ing. Marian Șerban. Din punct de vedere al siguranțeide exploatare, centrala de la Cernavodă ar fi între primele 50 dinlume. Există 443 de reactoare în peste 250 de centrale nuclearefurnizoare de energie electrică, răspândite preponderent în SUA,Europa, Rusia, China și Japonia.
Factorul de capacitate determină productivitatea unei centralenucleare, în raport cu capacitatea pentru care a fost proiectată.Împreună, reactoarele 1 și 2 au funcționat, în media anului 2010,la 94% din capacitate, iar reactorul 1 a produs chiar puțin pestecapacitate. „Pe plan mondial, factorul de capacitate este optzeciși ceva la sută, iar media centralelor nucleare din SUA este de 90la sută”, a precizat Șerban.
Directorul CNE Cernavodă, dr.ing. Ionel Bucur, a declarat că, înurma verificărilor efectuate anul trecut, de 21 de specialiști aiWorld Association of Nuclear Operators (WANO), majoritateaamericani, s-a stabilit că centrala de la Cernavodă se află întreprimele 50 de centrale nucleare din punct de vedere al siguranțeide exploatare și pe locul 3 între centralele de tip CANDU.

Cernavodă este la 2 m peste nivelul maxim cunoscut alDunării

Conducerea CNE dă asigurări că niciun cataclism previzibil nupoate periclita buna funcționare a centralei nucleare, care estepregătită pentru situații de urgență, datorită proiectării șirealizării solide, mecanismelor de siguranță și personalului decalitate. „Suntem o companie de stat, dar funcționăm pe principiileunei multinaționale”, spune Șerban. „Chiar dacă este proiectată săreziste la cutremure de magnitudine 8 pe scara Mercalli, nuRichter, așa cum s-a spus, robustețea centralei este asigurată șila cutremure mai mari. Ați văzut că, în Japonia, nu cutremurul afost cel care a produs avarierea generatoarelor, ci valul tsunamicare a urmat cutremurului. La noi, un tsunami este exclus, iarpoziția centralei este la 2 metri peste nivelul maxim cunoscut alDunării”, a completat Bucur.
Scara Mercalli conține 12 gradații, împărțind cutremurele înfuncție de efectele lor. Un cutremur de gradul 8 este definit cadestructiv: „Casele se deplasează pe fundațiile lor, pereții ușorisunt aruncați în afară, unii pereți de cărămidă seprăbușesc”.
Anterior, Vajda Borbala, președintele Comisiei Naționale pentruControlul Activităților Nucleare (CNCAN), a declarat, pentrugândul, că centrala de la Cernavodă este proiectată să reziste unuicutremur cu magnitudinea 8 pe scara Richter. Acesta este echivalatunui cutremur de magnitudinea XI pe scara Mercalli – întredezastruos și catastrofic: „Puține clădiri din cărămidă rămân înpicioare. Sunt distruse poduri. Șinele de cale ferată sunt îndoiteputernic”.
Președintele Traian Băsescu a declarat marți seara, într-oconferință de presă, că s-a consultat cu directorul Institutuluipentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, care l-a asigurat căcentrala de la Cernavodă este în siguranță, în cazul unui cutremur.”Am toate informațiile care indică faptul că la Cernavodă centralaeste sigură. Am discutat cu domnul Mărmureanu cu privire lariscurile seismice și fiind în Dobrogea, deci pe celălalt mal alDunării decât Vrancea, cutremurele au și un amortizor până la celedouă reactoare nucleare”, a declarat Traian Băsescu.

CNE: Centrala de la Cernavodă, mai sigură ca aceea de laFukushima

Într-un material pus la dispoziția presei, conducerea CNEexplică de ce este mai sigură centrala de la Cernavodă, încomparație cu centrala de la Fukushima: „avem o centrală robustă detip CANDU 6, care utilizează drept combustibil nuclear uraniunatural, neîmbogățit. Răcirea se face cu apă grea în circuitînchis, prezentând diferențe majore de tehnologie față de centralade la Fukushima Daiichi, care folosește uraniu îmbogățit și răceștecombustibilul cu apă ușoară, producând abur radioactiv direct înreactor”. În cazul tehnologiei CANDU „cantitatea de energiepotențială înmagazinată în reactor este cu mult mai mică decât încelelalte tipuri de reactoare răcite cu apă ușoară, deoareceîncărcarea combustibilului se face săptămânal, față de celelaltetipuri de reactoare, încărcate anual”. La Cernavodă există orezervă de 450 de tone de apă grea pentru răcire în vasulreactorului, iar chesonul reactorului conține aproximativ 500 detone de apă normală, care poate asigura răcirea timp de 6 ore, încazul unei avarii care ar împiedica răcirea normală. În afara celor500 de tone de apă din cheson mai există o rezervă, de 2.000 detone de apă, astfel că, în total, răcirea cu apă normală ar puteafi asigurată timp de 15 ore, considerate suficiente pentrurezolvarea oricărei avarii.
La Fukushima, repararea generatoarelor și punerea în funcțiune apompelor de apă, cu ajutorul cărora s-a putut rezolva problemarăcirii reactoarelor, s-a realizat după mai multe zile de luptădisperată cu efectele tsunamiului. Dar, susține Bucur, laCernavodă, rezervoarele de combustibil pentru propriile generatoarede electricitate sunt bine adăpostite și nu ar fi periclitate încazul, puțin probabil, al unei inundații. Generatoarele și-audovedit eficiența în două rânduri (aprilie 2008, decembrie 2009),când centrala a fost decuplată de la rețeaua energetică naționalăîn urma unor furtuni violente.
Incinta CNE este realizată la o cotă superioară de 15,8 față denivelul Mării Negre și cu 2m față de nivelul maxim teoretic alapelor Dunării, cu revenire o dată la 10.000 de ani.
În cazul unui cutremur, reactoarele de la Cernavodă se opresc șisunt răcite oricum – în cazul pierderii sursei normale de răcire,aceasta poate fi realizată chiar și în absența oricărei surse deenergie electrică (prin termosifonare – circulația naturală aapei), radioactivitatea fiind reținută în interiorul camereireactorului.
Operarea centralei în caz de cutremur se face din Camera de comandăsecundară (SCA), o structură special proiectată și construităpentru această situație, rezistentă la un cutremur violent (de 8 șipeste 8 pe scara Mercalli).
Conducerea CNE consideră că „în urma evenimentelor de la Fukushimanu se pot formula acțiuni imediate de implementat la CNECernavodă”. Totuși, „au fost inițiate activități de verificarepreventivă suplimentară a prevederilor existente”.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT MORTAL la intrare în GALEȘU: 2 BĂRBAȚI au DECEDAT
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Sub pericolul dezastrului. Mare atenție, români! Următoarele 48 de ore sunt critice
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...