Cetățeanul Isărescu, deghizat în Cuza, umilit de funcționara de la ghișeu

Cetățeanul Isărescu, deghizat în Cuza, umilit de funcționara de la ghișeu
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 27/05/2012, 17:22

Cetățeanul Isărescu este un mic om de afaceri, are probleme cândmerge să-și plătească taxele și își face griji în privința pensiei.În rolul de „simplu cetățean”, guvernatorul BNR are experiențetraumatizante. Acum o săptămână, aflat într-o vizită la Craiova,guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a întâlnit cu oamenii deafaceri locali, cărora le-a povestit cum s-a deghizat „precum Cuza”și a fost umilit la ghișee de funcționare.

„Le-am întrebat: ce faceți acolo? Și mi-au răspuns: Da’ ce teinteresează pe dumneata? Uite că mă interesează!” a povestitguvernatorul. Isărescu s-a arătat foarte nemulțumit de faptul că unproducător de vin trebuie declare cantitatea de vin produsă pesoiuri. „La ce le-o trebui nu știu. Ca și cum, dacă se introduceacciza, va fi una diferită pe soiuri de vin. Dacă asta nu ebirocrație, nu știu cum să o numesc”. Isărescu este un producătorde vinuri recunoscut în branșă, iar vinurile sale produse laDrăgășani, din soiul Crâmpoșie, sunt cerute de restaurantelescumpe.

În București, singurul hotel care distribuie vinul cu eticheta”Casa Isărescu” este Plaza Hotel. Recent, șeful băncii centrale apovestit pentru Gândul ce condițiia impus restaurantului: „Le-am zis să nu-l expună. Și să îlservească rece i-am rugat, așa cum scrie pe etichetă”. Vinul produsde guvernatorul BNR mai poate fi degustat și la Arte & Vino, osticlă putând fi cumpărată cu prețuri cuprinse între 30 și 85 delei.

În aceeași haină de „simplu cetățean”, Isărescu spune că îșiface griji pentru pensia pe care o va primi în momentul în care seva retrage din activitate, mai ales că România nu are un sistemprin care pensionarii să își ia pensia din contribuțiile lor. „Ogenerație plătește pensia altei generații, și atunci trebuie să tepreocupi în primul rând să existe locuri de muncă (…) Și eu, caremă apropii de pensie, sunt îngrijorat dacă văd că, de exemplu,vorbind metaforic, copiii mei nu vor mai avea de lucru cum trebuieîn România, că nu au cum să îmi plătească pensia”, a spus ieriguvernatorul BNR, cu ocazia unui seminar pe teme economice.

Doar un român din 200 le-ar da lefuri mai marifuncționarilor

Experiența lui Mugur Isărescu în fața ghișeului aduce îndiscuție o problemă de sistem a societății românești. Relațiadintre funcționari și cetățeni este una de ură reciprocă: o spuncel mai sec ultimele sondaje. 40 dintr-o sută de români considerăcă, dintre bugetari, medicii ar trebui să fie în fruntea grilei desalarizare și doar un român din 200 le-ar da lefurile cele maigeneroase funcționarilor publici din ministere. Ceva mai binevăzuți sunt funcționarii publici din primării, cu un vot dintr-osută. Așa relevă un recent sondaj realizat de site-ul de recrutaremyjob.ro, la care au participat peste 6.500 de repondenți.Poziționarea funcționarilor publici în coada grilei de salarizareeste cel mai direct răspuns la întrebarea „Sunteți mulțumit defelul în care sunteți tratat la ghișeu?”

Codul degeaba: nimeni nu-l respectă

Există un Cod de conduită a funcționarilor publici, aprobat prinlege, la începutul lui 2004. Există degeaba, după cum recunoaște șiVasile Marica, liderul SedLex – Alianță sindicală a funcționarilorpublici. „Avem o grămadă de legi, problema e că nu se respectă, iarrespectarea legilor ține de educație, nu de știu eu ce măsuripunitive. E greu să controlezi felul în care se respectă Codul deconduită. Nu crede nimeni în așa ceva. Ce faci? Angajezi o armatăde supraveghere pentru atâția funcționari publici? Așa, aș puteazice că e nevoie de un cod al cetățeanului, care să interzicăscuipatul pe jos” Codul de conduită a funcționarilor publici estevag în multe privințe, implicit în formularea sancțiunilor cares-ar aplica celor care îl încalcă. Iar acest fapt se vede dinrezultate.

260 de sancțiuni în 6 luni, jumătate mustrări, jumătatecontestate cu succes

Conform ultimului raport semestrial al Agenției Naționale aFuncționarilor Publici (ANFP), în primele 6 luni din 2009,comisiile de disciplină instituite la nivelul autorităților publiceau aplicat doar 260 de sancțiuni, dintre care mai bine de jumătate(143) sunt mustrări scrise și numai 15 destituiri. Statistica aratăcă aproximativ jumătate dintre cei vizați contestă în instanțăsancțiunea și marea majoritate (10 din 11) au câștig de cauză. Deșise recunoaște că mare parte a reclamațiilor primite de autoritățilepublice vizează comportamentul inadecvat al funcționarilor înrelația cu cetățenii, nici măcar una dintre sancțiuni nu se referăla acest aspect, ci la altele, ținând de „bucătăria internă” aunității respective: obligația de a îndeplini îndatoririle deserviciu la termenele stabilite; obligația de a fi prezent laserviciu în timpul programului de lucru etc.

Teoria chibritului…de conduită etică

În aceste condiții, autorii nenominalizați ai raportului ANFPîși permit să filosofeze pe seama condiției ingrate afuncționarului public din România, prigonit prin „politici eticepunitive”, spre deosebire de funcționarul public occidental, căruiai se oferă condiții mai bune de muncă pentru a performa.

„De asemenea, în majoritatea sta­telor, leadership-ul politicoferă exemplul personal de conduită funcționarilor publici”, maipunctează documentul ANFP. Ca să se dea consistență raportuluialtfel subțire în date concrete, filosofia condiției funcționaruluipublic este însoțită și de o radiografie a corectitudinii înexprimare atunci când se vorbește de cei chemați să aplice legea:”Din punct de vedere terminologic, termenul utilizat în Codul deconduită a funcționarilor publici, respectiv cel de „funcționarpublic cu atribuții de consiliere etică și respectarea normelor deconduită”, deși corect, este prea lung pentru a fi utilizat în modcurent.

Termenul utilizat în Ordinul nr. 4500/2008 al PreședinteluiANFP, res­pectiv cel de „consilier etic” nu este adecvat din punctde vedere al sensului. Termenul propus a fi utilizat este:”consilier de etică”, definit ca funcționar public desemnat pentruconsiliere etică și monitorizarea respectării normelor de conduită.Termenul de consilier de etică nu trebuie înțeles ca denumind ofuncție publică, ci ca set de atribuții specifice – de consiliereetică și conexe consilierii etice – pe care funcționarul publicdesemnat le îndeplinește”. În final, autorii raportului fac și omică descoperire: „A fost identificată următoarea problemă -comunicarea dintre funcționarii publici și beneficiarii serviciuluipublic nu este eficientă”.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Noi restricții din 10 decembrie. E obligatoriu până pe 8 ianuarie. Decizie de ultimă oră
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...