• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

„Chiorul, Piticul, Blonda și referendumul”. Un reportaj VIDEO din Consiliul Municipal al Capitalei

Referendumul pentru Legea Capitalei va avea loc pe 26 iunie și va avea două întrebări. Aceasta este decizia finală luată, luni, de Consiliul General al Municipiului București

Referendumul pentru Legea Capitalei va avea loc pe 26 iunie șiva avea două întrebări. Aceasta este decizia finală luată, luni, deConsiliul General al Municipiului București. Întrebările la carevor trebui să răspundă bucureștenii sunt:

1. Vă doriți o Capitală cu șapte administrațiicontrolată de 217 consilieri aleși pe liste de partid ?
2. Vă doriți ca și consilierii locali să fie aleși uninominal lafel ca și primarii de sector ?

Întrebările votate de majoritatea consilierilor PDL și PNG austârnit imediat protestele consilierilor din alianța USL. „Suntmanipulatoare și lipsite de logică. Sunt tendențioase”, „Neretragem de la ședință ca să se vadă cum împart baniibucureștenilor pe întrebări fără sens și fără logică,” au afirmataceștia.

PDL non combat – USL agresivitate verbală

Încă de la începutul ședinței , cele două tabere PDL și USL auadoptat poziții diferite. Prima, de non combat, reușind să-șiimpună întrebările pentru referendum, cea de a doua, deagresivitate verbală. La mijloc a fost prins primarul general,Sorin Oprescu. Aflați în minoritate, consilierii USL au afirmat că”totul este o mascaradă” care ar trebui să se numească „Chiorul,Piticul, Blonda și referendumul”, „Traian Băsescu a îmbătrânit șiuită ce spune. Într-o zi la prânz ne spune că nu trebuie să maifacem referendum, seara spune că trebuie să ținem cont dereferendumul din 2009. Încearcă să adopte acte normative în forță”,a spus consilierul municipal PSD Adrian Popescu. Învinși numeric,consilierii USL le-au strigat celor de la PDL că nu vor mai câștigala viitoarele alegeri, le-au amintit de contractele pe bani publiciși de oamenii pe care i-au racolat. „Noi am făcut publicecontractele, la sectorul 3 sunt la secret”, „Onțanu este untrădător care a plecat pentru bani și putere” sau „Cât a fost laPSD domnul consilier Voicu, acest traseist politic, îi înjura pecei de la PDL și-i făcea nenorociți”, au fost câteva din replicilecare s-au spus de la microfon sau țipate din sală. Din contră, ceide la PDL le-au amintit că „nu noi am vrut referendum ci USL. L-amvotat ca să nu se spună că nu vrem să consultăm bucureștenii” și auexplicat cât de benefică va fi viitoarea Lege a Capitalei pentruadministrația locală.

Prefectul Atănăsoaei: „Gândiți-vă ce faceți luni dupăreferendum”

Încă de la începutul ședinței, prefectul Capitalei, MihaiAtănăsoaei, a atras atenția consilierilor municipali că”referendumul este consultativ, fără consecințe juridice.Gândiți-vă ce faceți luni după referendum. Trebuie să spunemadevărul. Se face pe bani publici”. Viceprimarul general alCapitalei și lider al consilierilor PDL, Mircea Raicu, a explicatcă rezultatul referendumului va fi important doar pentruparlamentarii care vor vota legea. El a afirmat că în urma unuisondaj de opinie doar 12, maxim 15 la sută dintre bucureșteni s-auarătat interesați de viitoarea Lege a Capitalei, procent care celmai probabil va reflecta și prezența la urne.

Sorin Oprescu: referendumul costă 1.3 milioane deeuro

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spune că înurmătoarea perioadă va porni o campanie intensă de informare abucureștenilor. El s-a arătat un susținător al referendumului pemotiv că asta înseamnă democrație. „Democrația e scumpă, dictaturae ieftină. Referendumul va costa aproximativ 1,3 milioane de euro.S-a aprobat 2,5 milioane de euro ca să avem pentru cheltuielineprevăzute. Referendumul a fost dorit de toate partidele și aînceput cu o campanie costisitoare. Sunt întrebări care parformulate tendențios. Eu sunt la mijloc, într-un conflict politiccare îmi este străin”, a declarat Sorin Oprescu. Acesta a maiafirmat că referendumul „este o repetiție cu costume pentruviitoarele alegeri locale” iar eșecul acestuia trebuie asumat decei care nu vor scoate oamenii la vot.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR 1, căreferendumul din Capitală este o bătălie politică, care nu va ducenicăieri, dar că se vor cheltui bani.”Eu cred că va trebui să fieun singur Consiliu, care să numească șase primari de sectoare.Consiliul General să distribuie bani funcție de prioritățile lanivelul Capitalei”, a declarat Traian Băsescu.
În București vor fi 1.222 de secții de votare pentru referendum,iar la vot sunt așteptate 1.790.229 de persoane care au acestdrept, anunță Prefectura Capitalei.

Inchide