Cinci obiecții majore față de ACTA. Ce se întâmplă dacă descarci FILME DE PE NET

Cinci obiecții majore față de ACTA. Ce se întâmplă dacă descarci FILME DE PE NET
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 15/05/2012, 22:22

Directorul executiv al „Asociației pentru Tehnologie și Internet” (APTI), Bogdan Manolea a declarat pentru gândul că are cinci obiecții majore față de Tratatul global ACTA, cea mai importantă fiind legată de intruziunea în viața privată sub pretextul combaterii pirateriei pe Internet.

Cele cinci obiecții majore în opinia specialistului Bogdan Manolea privesc următoarele aspecte:

• cetățenii ar putea să fie monitorizați dacă se implementează ACTA,

• cooperarea care va apărea între ISP-iști și proprietarii drepturilor de proprietate intelectuală,

• bariera în calea inovației,

• prevederile vagi ale tratatului

• secretomania existentă în jurul redactării sale.

Ce se întâmplă cu cei care descarcă ilegal de pe Internet filme sau muzică în scop personal

„Pe segmentul ăsta nu apare nimic în plus”, a declarat pentru gândul Manolea. Acesta atrage totuși atenția asupra faptului că tratatul nu definește clar ce înseamnă încălcarea dreptului de autor la scară comercială.

„S-ar putea tu ca utilizator să nu pățești nimic, dar un site care nu face altceva decât să indexeze torenți să fie încadrat la această categorie, chiar dacă el nu face profit. Dacă citim textul în mod corect, pentru utilizatorul individual nu ar trebui să se schimbe ceva„, susține directorul executiv APTI.

Potrivit acestuia, în toate documentele internaționale trebuie să se facă o distincție între utilizatorul care folosește ce a piratat în scop personal și cel care le folosește în scop comercial.

„Distincția aceasta nu s-a făcut de către Comisia Europeană, nu s-a specificat acest lucru. Versiunea finală a ACTA vorbește despre scară comercială, dar definiția pe care o dă scării comerciale poate fi extrem de largă în special la nivelul utilizării pe Internet. ACTA nu vorbește de utilizatori individuali. Orice site de pe Internet poate fi considerat o încălcare la scară comercială a dreptului de autor”, a menționat Manolea.

Datele personale pot fi obținute mai ușor

După implementarea ACTA vor putea exista acorduri private între furnizorul de servicii de internet (ISP) și proprietarul de drepturi de proprietate intelectuală, fără a mai fi nevoiți să meargă la instanța de judecată pentru a afla cine este în spatele unui IP.

„Titularul de drepturi de autor ar putea avea acces la datele personale ale utilizatorului respectiv. Adică în loc să meargă în instanță să obțină aceste date, ar putea să le obțină direct de la furnizorul de servicii de internet printr-o colaborare”, a subliniat Bogdan Manolea.

El a explicat că în momentul de față titularul dreptului de proprietate intelectuală are două căi pe care le poate folosi împotriva „piraților”: pe cale civilă sau pe cale penală. În ambele situații este nevoie de filtrul procurorului sau al instanței de judecată.

„După ACTA, dar precizez că textul este interpretabil, prin această colaborare între ISP – titularii de drepturi, ISP-iștii să dea direct titularilor de drepturi datele tale personale și să te trezești cu un proces civil pentru încălcarea de drepturi de autor”, a afirmat Manolea.

El a dat exemplu Irlandei unde o mare firmă s-a dus la furnizorii de Internet și i-a obligat să dea informații despre utilizatori pentru combaterea pirateriei.

ACTA – intruziune în viața privată

„Pentru ca furnizorul de Internet să identifice în mod exact cine descarcă un anumit material el trebuie să se uite în fiecare material trimis de tine. A te uita în fiecare pachet de informații înseamnă intruziune în viața privată pentru că practic el îți monitorizează tot traficul”, a declarat pentru gândul directorul executiv al APTI.

ACTA – negociat în secret

Una dintre problemele tratatului global privind combaterea pirateriei și a contrafacerilor este legată și de modul în care a fost redactat.

„A fost o problemă majoră de transparență. Eu știu de el din 2007, pentru prima dată CE a spus că vrea să facă un tratat contrafacere. Când s-a cerut din partea societății civile documentele care sunt puse în discuție s-a refuzat. Tratatul a fost negociat de reprezentanții proprietarii drepturilor de autor și autoritățile guvernamentale”, a subliniat Bogdan Manolea.

Exagerările ACTA – Nu putem vorbi despre cenzura Internetului

Directorul Executiv al ATI a prognozat că după implementarea ACTA pirateria pe Internet nu va scădea. El susține că nu se poate vorbi despre cenzura Internetului în cazul ACTA, fiind vorba despre „o exagerare”.

„În România avem trei legi care cer ISP-istului să blocheze site-uri, asta este cenzură”, a dezvăluit specialistul.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...