Cine sunt cei doi șefi din PC care „au luat-o pe ulei” când au văzut banii europeni. „Vorbim de un câștig de 4-5 milioane de euro în doar cinci secunde”

Cine sunt cei doi șefi din PC care „au luat-o pe ulei când au văzut banii europeni. „Vorbim de un câștig de 4-5 milioane de euro în doar cinci secunde
Publicat: 14/08/2013, 18:22
Actualizat: 29/07/2014, 19:39

Procurorii DNA i-au reținut pe directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, și pe Mugur George Voinea, membru PC și director al unei firme, și cer miercuri Tribunalului București arestarea lor preventivă pentru fapte de corupție.

Potrivit procurorilor, schema era simplă: Pană (oficial guvernamental, membru al Partidului Conservator) avea la dispoziție 16 milioane de euro fonduri europene iar Voinea (om de afaceri, membru al Partidului Conservator) avea ulei de vânzare; Pană i-a atribuit contractul lui Voinea, în schimbul unui comision de 10 la sută; uleiul vândut de Voinea era mai scump decât în supermarket și el trebuia să ajungă sub formă de ajutor de stat persoanelor nevoiașe din România.

Schema i-a șocat și pe jucătorii din domeniul alimentar. De pildă, Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, a declarat, miercuri dimineața, pentru gândul, că afacerea Pană-Voinea este străvezie. „Prețul unui litru de ulei era mai mare decât în hipermarket. Am aflat asta de la alte firme care au participat la licitație și au pierdut. Vorbim de un cîștig de 4-5 milioane de euro in 5 secunde”.

Aurel Pană, director general adjunct APIA

DNA propune arestarea pe 29 de zile

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, Aurel Pană, director general adjunct al APIA și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reținut pentru luare de mită și trafic de influență, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Cei doi urmează să fie prezentați miercuri instanței Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, a precizat DNA, într-un comunicat de presă.

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relația cu reprezentanțele diplomatice, iar Aurel Pană este secretar executiv.

Comision de peste 10 la sută la un contract de 16 milioane de euro

Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai – august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al APIA și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiționat atribuirea contractelor de achiziție de ulei, unei anumite societăți comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum și de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziție publică este de aproximativ 16 milioane de euro.

„Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societății comerciale care depusese oferte la licitația organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât și prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei înțelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport și servicii de consultanță în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plățile urmau a fi efectuate în baza unor operațiuni fictive”, potrivit procurorilor .

DNA a precizat că, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma să primească de la societatea câștigătoare a licitației organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezintă, susțin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, susține DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societății câștigătoare a licitației a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Aurel Pană.

Ulei pentru săraci

Licitația organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziție de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanțare europeană, precizează DNA.

În baza acestui program, APIA le plătește societăților comerciale selectate prin licitație valoarea ajutoarelor alimentare și cheltuielile de transport necesare derulării planului.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, marți, percheziții la sediul APIA, potrivit unor surse judiciare.

Catalin Lupasteanu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...