Cine sunt speculatorii care ar putea ataca leul. Care sunt șansele unui nou atac

Cine sunt speculatorii care ar putea ataca leul.  Care sunt șansele unui nou atac
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 19:46

România va împrumuta bani de la FMI, prin noul acord, de 3,6miliarde de dolari, doar în situații excepționale. Una dintreacestea, după cum a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ar fiun atac speculativ împotriva leului, în urma căruia rezervelevalutare ale băncii centrale ar scădea considerabil. „Un atacasupra monedei naționale declanșat de o criză din regiune,concretizat într-o pierdere masivă de rezervă valutară și decredibilitate”, a exemplificat guvernatorul. În ceea ce priveșteposibilitatea unui nou atac, unii economiști susțin că acesta esteposibil, mai ales datorită faptului că leul este în continuaresupraevaluat față de puterea efectivă a economiei locale. „Poateface obiectul unui astfel de atac pentru că este supraapreciat,pentru că este loc de cădere, pentru că leul este reprezentantulbreaz al unei economii care se prăbușește”, a declarat pentrugândul analistul economic Ilie Șerbănescu.

Atacul din 2008

Cel mai recent atac speculativ asupra leului din ultimii ani,care a fost confirmat chiar de către guvernator, a fost cel care aavut loc în octombrie 2008, când o serie de bănci, elvețiene șiamericane, printre care JP Morgan și Goldman Sachs, după cum s-avehiculat în presă, au încercat prăbușirea leului pariind împotrivalui. În doar o săptămână cursul a urcat de la 3,67 la 3,98 leipentru un euro, respectiv o depreciere de 8,4% în doar cinciședințe de tranzacționare. Băncile au fost însă doar cele care auexecutat comanda. Banii aparțineau unor fonduri de investiții,printre ele numărându-se și un fond de pensii din Slovacia șiCehia, care a acționat printr-o bancă din Londra. Practic,investitorii speculativi își fixează un curs, mai mare în cazul defață, și renunță la toți leii deținuți cumpărând valută pe care seangajează să o plătească în lei. În momentul în care sumele suntfoarte mari cursul va crește.
În ciuda anunțului oficial al BNR privind atacul din octombrie2008, nu toți sunt convinși că prăbușirea leului în acea perioadăs-a datorat speculatorilor.
„Atunci a avut loc o închidere masivă de poziții în România. Adicăunii investitori au vândut cât de repede au putut tot ceea ce aveauaici, de la acțiuni la bursă la titluri de stat și proprietățiimobiliare. Când iese un asemenea val de valută este evident cămoneda se depreciază”, ne-a declarat un dealer. El a precizat căpeste această ieșire de capital s-a suprapus și contextul economicde atunci dar și „pregătirile” pentru anul electoral. „Lehman a datfaliment, toată planeta știa că va veni criza. La București s-aumărit pensiile, s-au promis majorări salariale de 50% la profesoriși totul era roz. Evident că unii investitori au văzut loc dedepreciere la leu în aceste condiții și au pariat corespunzător”,spune dealerul.

„Obligat” să se aprecieze

Leul a fost „atacat” și anul trecut, dar „în oglindă”, după cumexplica atunci Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNRMugur Isărescu, respectiv speculatorii au încercat să apreciezeleul „cu forța”. La începutul lui 2010 mai multe bănci străine, maiales din Londra, au pariat sute de milioane de euro pe aprecierealeului până la un curs de 4 lei/euro sau mai mic, ceea ce a dus laaprecierea monedei naționale.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...