Circa 250 de persoane, la primul miting autorizat din acest an față de gazele de șist, la Pungești

Circa 250 de persoane, la primul miting autorizat din acest an față de gazele de șist, la Pungești
Publicat: 19/01/2014, 16:29

Aproximativ 250 de persoane au participat, duminică, la Pungești, la un miting împotriva explorării și exploatării gazelor de șist, aceasta fiind prima acțiune de protest din acest an care s-a desfășurat cu autorizație, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 250 de localnici s-au adunat, duminică după-amiază, pe un teren privat din satul Armășoaia, aflat la aproximativ doi kilometri de perimetrul deținut de Chevon în comuna Pungești, pentru a manifesta împotriva explorării și exploatării gazelor de șist în zonă.

În plus, manifestanții, localnici, dar și activiști de mediu, unii din Iași, Bârlad, Vaslui, Brașov și București, au scandat lozinci și împotriva primarului în funcție, Mircea Vlas,ă care a închiriat terenul către compania Chevron, dar și împotriva guvernanților: „Refuz, rezist gazelor de șist”, „Jos primarul”, „Uniți salvăm toată România” și „Jos Guvernul”.

Protestatarii au fost supravegheați de aproximativ 400 de jandarmi.

„Acesta este primul miting autorizat pe care îl desfășurăm în acest an în zona comunei Pungești. Din fericire, a fost o manifestație pașnică, fără incidente, în care am avut o bună colaborare cu Jandarmeria”, a declarat corespondentului MEDIAFAX unul dintre liderii protestatarilor, Constantin Pîslaru.

Potrivit acestuia, în zonă vor fi organizate și alte mitinguri de protest, în acest sens fiind purtate discuții cu reprezentanții Jandarmeriei pentru asigurarea unui perimetru în care oamenii să poată protesta.

Mitingul s-a încheiat după două ore.

Aproape 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie anul trecut, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Poliția Vaslui a constituit o „zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

La 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi și localnicii din Pungești au avut loc și în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist la Siliștea-Pungești. Mai mulți protestatari au acuzat atunci că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului