Clienții sunt PĂCĂLIȚI în continuare: Patru unități de alimentație publică din zece folosesc grăsimi hidrogenate

Clienții sunt PĂCĂLIȚI în continuare: Patru unități de alimentație publică din zece folosesc grăsimi hidrogenate
Publicat: 26/03/2019, 18:24

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA) au reluat, în anul 2019, acțiunile de control începute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hihrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu. Acțiunile de control desfășurate în perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, atât în Municipiul București cât și în toate municipiile reședința de județ, au urmărit în principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.

Au fost verificate 708 unități, din care 233 patiserii, 157 cofetarii (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare.

Principalele nereguli constatate: prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor că având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt etc; dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare, informandu-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântâna, cașcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.

Că urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 1.782.000 lei; 177 sancțiuni cu avertisment; confiscare/distrugere produse neconforme (creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, unt, produse semipreparate); ordonanța de suspendare a activității pentru 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranță alimentelor; interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării sau remedierii deficiențelor.

Substituirea produselor lactate cu specialități de grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor crează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înșelarea și în detrimentul consumatorilor;

Menționam, însă, că, în urmă verificărilor din perioadă 21 ianuarie – 08 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparație cu anul 2018, când procentul a fost de 74%.

Foto: Pixabay

În Municipiul București au fost controlate 93 de unități, constatându-se că 33 dintre acestea (35%) utilizau grăsimi hidrogenate și etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC și ANSVSA aplicând amenzi în valoare de 296.000 lei.

Județele în care au fost aplicate cele mai mari sancțiuni de către comisarii ANPC și ANSVSA, sunt: Bistrița (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) și Bihor (104.000 lei). La polul opus se află județele Albă (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) și Călărași unde nu au fost aplicate sancțiuni.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Cum arată Loredana Chivu, după operația care a nenorocit-o! Dezvăluirile șocante ale asistentei TV
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SOC TOTAL! Theo Rose în filme pentru adulți??? I-a lasat pe toti MUȚI: „O sa...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Raluca Pastramă lovitură uriaşă după divorţul de Pepe. Uluitor ce se întâmplă acum în viaţa...
Avertisment al Chinei pentru G7: Zilele în care grupurile „mici” de ţări decideau soarta lumii...
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Previziune sumbră a unui medic cardiolog în cazul Eriksen: „A murit pentru câteva minute”
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Eliminare surpriză la Survivor România. A început să plângă după anunțul lui Daniel Pavel
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Boala care lovește crunt femeile din România! Este un ucigaș lent
DEZASTRU MONDIAL. Forța a 15 bombe atomice a distrus locul
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...