CNCD s-a autosesizat în cazul declarațiilor lui Puiu Hașotti despre homosexuali

CNCD s-a autosesizat în cazul declarațiilor lui Puiu Hașotti despre homosexuali
Publicat: 23/04/2013, 20:49
Actualizat: 29/09/2018, 05:28

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în cazul declarațiilor făcute de senatorul Puiu Hașotti privind homosexualii, urmând să stabilească dacă acesta a săvârșit o faptă de discriminare, într-o viitoare ședință a Colegiului director.

Președintele CNCD Csaba Asztalos a precizat pentru MEDIAFAX că senatorului Puiu Hașotti îi va fi trimisă o citație, acesta putându-se prezenta la audieri sau având posibilitatea să trimită un punct de vedere scris la consiliu.

Ulterior, Colegiul director va discuta acest caz pentru a stabili dacă senatorul se face vinovat de discriminare, caz în care poate primi un avertisment sau poate fi sancționat cu amendă contravențională de la 1.000 la 100.000 de lei.

Asztalos nu a putut spune, deocamdată, când ar putea avea loc audierile și când s-ar putea lua o decizia, termenul legal de soluționare a unei sesizări fiind de trei luni.

CNCD nu a primit vreo sesizare pe care să o poată lua în considerare privind declarațiile lui Hașotti, autosesizarea făcându-se la inițiativa unuia din cei nouă membri ai Colegiului director, conform regulamentului.

Puiu Hașotti a făcut o serie de afirmații despre homosexuali în contextul în care comenta anunțul făcut de deputatul Remus Cernea, în 12 aprilie, privind inițierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali și între persoanele de același sex.

Liderul senatorilor PNL spunea, în acest context, că nu are „absolut nimic” să le reproșez homosexualilor, pe care îi consideră „doar niște oameni bolnavi”.

„Domnul deputat Remus Cernea se dovedește un extravagant, ca să folosesc un cuvânt liniștit. Eu nu am absolut nimic să le reproșez homosexualilor, îi consider doar niște oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relație naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio șansă”, declara Puiu Hașotti pentru Știrile ProTV, întrebat despre inițiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de același sex.

Ulterior, Puiu Hașotii a precizat că reacțiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie înțelese „în sens strict patologic”, el arătând că demersul său a fost unul politic. Hașotii a arătat că a dat prea multă atenție inițiativelor lui Cernea, care nu au șanse să fie adoptate de Parlament.

Asociația Accept a emis un comunicat, pe 15 aprilie, în care cerea CNCD și Partidului Național Liberal „sancționarea neîntârziată” a lui Puiu Hașotti pentru declarația acestuia privind homosexualii, însă CNCD nu a înregistrat până în prezent vreo sesizare a ONG-ului.

În schimb, până la data de 15 aprilie, fuseseră primite de către CNCD trei sesizări de la persoane fizice privind declarațiile lui Hașotti, însă acestea nu aveau semnături olografe, neputând fi luate astfel în considerare, potrivit reprezentanților consiliului.

Parlamentul European s-a arătat îngrijorat că declarațiile senatorului Puiu Hașotti ar putea duce la o creștere a discriminării persoanelor homosexuale, solicitând președintelui CNDC, într-o scrisoare obținută de MEDIAFAX, investigarea „declarațiilor calomnioase” precum și un răspuns public și convigător.

Potrivit unor surse oficiale, Csaba Asztalos a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, o scrisoare semnată de mai mulți membri ai Parlamentului European.

„Fiind senator și fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijorați că afirmațiile domnului Hașotti ar putea trece drept indiscutabile și ar putea duce la o creștere a discriminarii și posibil la violență împotriva persoanelor homosexuale, bisexuale și transsexuale” se arată în scrisoarea obținută de MEDIAFAX.

Semnatarii scrisorii transmise de Parlamentul European își arată speranța că CNCD, în calitate de organism principal în România care are ca obiectiv sprijinirea valorilor privind respectarea minorităților, drepturile omului și nediscriminarea, va investiga „declarațiile calomnioase”.

„Ca organism principal în România care are misiunea de a sprijini valorile privind respectarea minorităților, drepturile omului și nediscriminarea – inclusiv în contextul legislației europene – sperăm că CNCD va investiga aceste declarații calomnioase și le va răspunde public și convingător (…). Sperăm că veți primi aceste îngrijorări cu deschidere și că le veți da curs”, se mai arată în documentul citat.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Avem imaginile incriminatoare! Zmărăndescu a încălcat regulamentul Survivor și ar putea fi eliminat
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
EXPLOZIE de CAZURI de INFECTARE cu COVID, la CONSTANȚA
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Traian Băsescu pune toată Europa pe jar! E fabulos ce-a putut să facă. Nimeni nu...
Doliu în lumea filmului! Un nume uriaș ne-a părăsit. Va fi de neuitat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...