Combinația caniculă-ploaie: un nou val de țânțari „urbani” se pregătește să apară în România. Plus: medicii, alertați de explozia de mușcături de căpușe și muște

Combinația caniculă-ploaie: un nou val de țânțari urbani se pregătește să apară în România. Plus: medicii, alertați de explozia de mușcături de căpușe și muște
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 02:42

Niciodată nu am avut o explozie de țânțari și de căpușe ca varaaceasta. Din cauza caniculei și a ploilor, insectele s-au înmulțitde două ori mai repede și au mușcat mult mai rău decât în alți ani.Au dovedit-o sutele de bolnavi ajunși la Urgență în toată țara,după ce au fost înțepați până la sânge.

Căpușele au băgat boala Lyme în 242 de români, iar alți 130 aufăcut febră butunoasă, arată Ministerul Sănătății. Boala Lyme estecea mai gravă dintre cele transmise de căpușe, nu se vindecă și semai numește și „boala cu 1.000 de fețe”.

Pe lângă asta, în ultimele luni, bucureștenii au înroșittelefoanele firmelor de deratizare, să mai reclame în plus, cohorteîntregi de muște „rele” și cuiburi de purici la subsol de bloc.Rezultatele au fost de scurtă durată, căci după tratamente,insectele au reapărut. Specialiștii în deratizări spun că ar ficazul să ne obișnuim, căci de acum încolo o să tot avem așaceva.

Miercuri, prima zi de toamnă: ploaie șimaxime de 24 de grade Celsius

A apărut „țânțarul urban”, rezistent peste iarnă, șicare se naște la subsol de blocuri

Dar de ce se înmulțesc țânțarii atât de repede pe caniculă? Dr.Klaus Fabritius, specialist în artropode vectoare, cooptat înașa-numitul „comandament anti-țânțari” al primăriei și Guvernului,ne-a explicat: „Căldura crește temperatura apei, iar țânțarii îșidepun ouăle în apă, în bălți stătute. În mod natural, cu cât apa emai caldă, cu atât ouăle se dezvoltă mai repede. De pildă, când efoarte cald, o nouă generație de țânțari apare la 10 – 14 zile.Altfel, la temperaturi normale, noua generație ar apărea cu osăptămână mai târziu. Ajunge și apa stătută dintr-o cutie deconservă, sau apa dintr-un cauciuc aruncat, pentru a se dezvoltaacolo sute de larve de țânțari. De aceea, combinația caniculă șiploaie este nefastă, căci ajută dezvoltarea și reproducerea rapidăa țânțarilor”.

Față de căpușă, care se reproduce numai la cald, iar iarna stăîn letargie, țânțarul este activ tot anul, chiar și iarna. A apărutchiar așa-numitul „țânțar urban” care se naște în bălțile dinsubsolurile blocurilor, iar cuibul reușește să se reproducă astfelîncât să treacă iarna cu bine. Rezultatul: ne putem aștepta să avemîn continuare o „populație de țânțari foarte activă”, adaugă Dr.Klaus Fabritius

„În acest moment, de exemplu, vremea nu e favorabilă pentrudezvoltarea țânțarilor, căci temperaturile sunt ridicate, darvremea este uscată, fără ploi”, mai spune specialistul.

Bătălia pierdută cu țânțărimea: 18 capcane prin parcuriși 270 de „soldați”, zilnic

Primăria deja a pierdut războiul cu țânțarii, vara aceasta, dupăce a plătit pentru deratizare peste 2,5 milioane de euro.

Motivul? „Făceam tratamente cu substanțe în parcuri și, peste ojumătate de oră, venea furtuna și spăla tot. Substanțele sepulverizau în aer, de la înălțime și rămâneau o vreme în suspensie,în aer, până cădeau pe frunze, pe flori, omorând țânțarii. Altedăți ploua pe cartiere: plecam într-o zi să deratizăm, într-un locera soare, iar în altul ploua. De aceea, a fost un an foarte,foarte dificil pentru noi. Alternanța aceasta, caniculă-furtunăne-a stricat treaba. Totuși, reușita noastră este că nu am mai avutnici un caz de meningo-encefalită, boală transmisă de țânțari. În’96, de pildă, când încă nu activam, în România au existat circa900 de astfel de cazuri”, ne-a explicat Andrei Leca, șeful firmeide deratizare 3d România, cea cu care Primăria Generală arecontract să facă deratizări.

Dar, ca să scăpăm de țânțari, nu e suficient numai ca Primăriasă facă eforturi, zice el; ar trebui ca și oamenii, în gospodărie,să fie atenți să schimbe mai des apa din butoaie și alterecipiente. „Imaginați-vă un fund de pahar cu 50 de grame de apăneschimbată în el. În a șaptea zi, deja ies de acolo sute dețânțari”, adaugă Andrei Leca.

Altfel, degeaba tot face primăria deratizări zilnice, cu ditamaiarmata de 270 de oameni. De la jumătatea lui iunie și până lasfârșitul lui iulie s-au cam spetit degeaba – ba chiar au pus înparcuri 18 capcane de monitorizare a țânțarilor. Au descoperit,așa, armate întregi de chironomide, un fel de țânțari, dar care sehrănesc cu plante, nu cu sânge. Sunt enervante fiindcă îți intră înochi.

„Sunt mii, zeci de mii de maidanezi în București. Cinestă să-i caute pe toți de căpușe?”

Pentru stârpirea căpușelor, Primăria Generală n-a avut nici untratament anul acesta. Așa că au invadat parcurile, purtate decâini, chiar și pe trupul copiilor mici. Căpușele încep să-șidepună ouăle numai când temperatura trece de 8-9 grade celsius; cucât e mai cald, cu atât se reproduc mai repede și mai mult.

„Își depun ouăle pe firul de iarbă. Acolo așteaptă o gazdă, daruna nu e suficientă, ci trebuie să facă schimb. Când sunt mici,stau pe animale mici, când cresc, se mută pe corpuri mai mari. Cândsunt peste 30 de grade afară, ele acumulează circa 22 de grade timpde o oră”, spune Dr. Klaus Fabritius.

Celor mușcați de căpușe le recomandă astfel: să le scoată dinpiele cu o pensetă, să nu le zdrobească și nici să nu le apeseputernic, căci le poate injecta întreg conținutul direct în piele.Sau să încerce să le facă să se retragă singure, apropiind de eleun obiect foarte cald, de peste 36 de grade. Andrei Leca este depărere că singura modalitate de a scăpa de căpușe este să rezolvămproblema câinilor vagabonzi: „Sunt mii, zeci de mii de maidanezi.Cine stă să-i caute pe toți de căpușe?”. Altfel, și alții aucăpușele lor: America și Europa au suprafețe întregi cunoscute cafiind locuite de căpușe, Ungaria se pregătește de a doua invazie,iar Letonia chiar a interzis accesul în unele păduri dejainvadate.

CITEȘTEȘI

Vremea duminică: Averse, vânt șitemperaturi cu 10 – 12 grade maimici!

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
IATĂ care sunt RESTRICȚIILE începând de ASTĂZI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
ȘOC TOTAL despre PFIZER: Este răsturnare totală de situație! Este timpul ca oamenii să-și dea...
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021