Comisarul european Viviane Reding: Termenul „rom” nu înseamnă România

Redactor:
Mihaela Stoica
Comisarul european Viviane Reding: Termenul „rom” nu înseamnă România
Comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat că termenul "rom" nu înseamnă România

Comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat că termenul „rom” nu înseamnă România, potrivit Agerpres.

Afirmația a fost făcută la prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, care a avut loc marți la Bruxelles.

Vicepreședintele Comisiei Europene a răspuns unei intervenții a primarului comunei constănțene Cumpăna, Mariana Gâju, președinte al Asociației Comunelor din România, care a arătat că această localitate este una eterogenă, fiind compusă în cea mai mare parte din români alături de care locuiesc turci, tătari și romi.

Primarul român a arătat că țara noastră nu trebuie să devină o țintă a Uniunii Europene din acest punct de vedere, fiind necesară respectarea principiului liberei circulații pentru toți cetățenii europeni pentru a putea munci și depăși criza economică prezentă în toată Uniunea Europeană. Edilul a subliniat că numele de ‘rom’ nu vine de la români și că romii există atât în România, cât și în celelalte state europene.

„Da, aveți dreptate, prieteni români, rom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (…) Avem cu toții răspundere”, a subliniat comisarul european.

Potrivit acestuia, cetățenii romi au mulți copii, ceea ce înseamnă că există o parte a populației care crește.

„Dacă acești copii nu merg la școală, următoarea generație de politicieni care vor sta în această sală vor vorbi despre aceeași problemă, motiv pentru care rog toate statele membre să aibă planuri de acțiune pentru romi”, a completat Viviane Reding.

Aceasta a remarcat că dezbaterile de gen privind populația romă durează de peste trei ani.

Viviane Reding a mai spus că a primit foarte multe scrisori din partea diverșilor primari, în primul rând din Franța, care s-au plâns de comunitățile de romi.

Inchide