CONFERINȚA MAS. INTERVIU George Ciamba: Este foarte important să păstrăm securitatea așa cum este

Publicat: 16/04/2019, 19:15

Redăm integral interviul:

MEDIAFAX: Ați declarat anul trecut că parteneriatul strategic NATO- Uniunea Europeană este un subiect de interes pentru președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Ce pași au fost făcuți, în cele peste 3 luni de până acum, în acest sens?

George Ciamba: Noi întotdeauna am fost de acord, ca poziție națională, și asta am încercat să facem și ca Președinție, ca să existe un proces de complementaritate între Uniunea Europeană și NATO, adică să facă fiecare ce știe să facă mai bine. Noi avem nevoie de o întărire a Uniunii Europene în zona de industrie de apărare. De exemplu, în zona de cercetare fundamentală e foarte bine că România este unul dintre membrii care au constituit PESCO și în același timp unul dintre membrii care își dorește să avem o dimensiune a bugetului Uniunii Europene, care să se reflecte într-un buget pentru industria de apărare. În același timp, realitatea din teren este aceea pe care o știm cu toții, securitatea asigurată de NATO este foarte importantă mai ales în momentele în care există amenințări de securitate și România trăiește într-o vecinătate care nu este chiar atât de ușoară și are în proximititate alte amenințări care vin dinspre Marea Neagră. Este foarte important să păstrăm securitatea așa cum este și să nu diminuăm în niciun fel valența de disuasiune pe care o are Alianța Nord Atlantică.

MEDIAFAX: Cum se împacă armata europeană cu Alianța NATO?

George Ciamba: Este un concept bun la început. Nu este un concept foarte nou. Exista și înainte sub acele grupuri de bătălie care puneau împreună forțe militare din mai multe țări membre ale Uniunii Europene, nu este ceva care este structurat și care are aceeași organizare sau forță precum NATO, ci este doar o idee unei evoluții într-un anumit sens și bineînțeles aceasta este o evoluție care din punctul nostru de vedere ar avea sens numai în cazul în care ar exista un dezangajament al SUA în Europa. Din punct de vedere al flancului estic și din punct de vedere al României, noi nu am constatat un dezangajament. Din contră, am putea spune că avem un angajament sporit al Statelor Unite în ultimii ani și inclusiv îl vedem și în ceea ce se întâmplă la Deveselu, în Polonia, deci nu este în niciun caz vorba despre o dezangajare care să justifice crearea unei capabilități militare care să fie la nivelul Uniunii Europene.

MEDIAFAX: NATO și Uniunea Europeană. Sunt două instituții complementare sau putem vorbi despre o competiție în anumite domenii, cum ar fi cel militar?

George Ciamba: În multe locuri, UE face lucrurile mai bine, în altele NATO le face mai bine și de fapt asta este ideea de la început. Să nu uităm că totuși au o geneză destul de comună și că au fost organizații care au scopuri total diferite, adică NATO este o organizație de cooperare interguvernamentală, în timp ce Uniunea Europeană este o organizație de integrare, este un loc unde trebuie să adopți toate regulile, nu este o cooperare între guverne, cum e cazul NATO în care păstrează dimensiunea națională mult mai prezentă. Să nu uităm faptul că sfârșitul Războiului Rece, căderea Zidului Berlinului au fost posibile datorită faptului că nu a fost o competiție, ci a fost o complementaritate.

MEDIAFAX: Cum se înțelege Brexit-ul cu NATO și care ar fi efectele?

George Ciamba: Noi având această relație specială de securitate cu Marea Britanie, pentru noi e o pierdere plecarea Marii Britanie din UE deoarece în multe subiecte noi eram foarte apropiați în gândire, inclusiv în modul în care percepem amenințările care vin de la Răsărit. Și din punctul acesta de vedere trebuie să recunoaștem că o plecare a Marii Britanii din politica europeană de securitate și apărare comună este o pierdere din punctul nostru de vedere. Noi sperăm ca acest proces încheiat să compensăm printr-o relație de parteneriat strategic Cu Marea Britanie. De altfel, Marea Britanie a spus în repetate rânduri că părăsește UE, dar nu părăsește Europa și securitatea Europei rămâne la fel de importantă ca și până acum și că este în continuare pe deplin angajată și aduce o contribuție militară. Am văzut lucrurile acestea și în schimbul de fregate din Marea Neagră, deci din punct de vedere al NATO nu se schimbă nimic. În plus, suntem gata să avem un parteneriat strategic cu Marea Britanie, după ce statutul e clar definit, adică după plecarea, sperăm, ordonată din UE.

Ministrul Afacerilor Europene a participat la conferința pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării și Securității a organizat marți Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitații de marcă la eveniment numărându-se experti în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles „Chuck” WaldFost locțiitor al comandantului forțelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost atașat militar în Orientul Mijlociu).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?