COPIII CARE MOR AȘTEPTÂND. De ce stă închisă la „Marie Curie” o secție de chirurgie cardiacă în valoare de 3,5 milioane de euro

Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 18/11/2012, 18:09

În timp ce secția de cardiochirurgie de la Marie Curie stă nefolosită de un an de zile, copiii românilor mor pe capete. Cinci dintre ei s-au stins în primele opt săptămâni ale anului la București, iar soarta altor 14 nou-născuți de la spitalul „Sfânta Maria” din Iași este critică. Bebelușii cu malformații cardiace grave ar putea muri în următoarele zile dacă nu sunt operați în țară sau dacă nu ajung urgent la o clinică din străinătate.

Situația este absurdă în condițiile în care în București, la spitalul „Marie Curie”, există de mai bine de un an un departament de cardiochirurgie pediatrică ce stă cu lacăt pe ușă, pentru că, deși pacienți există, nu sunt medici angajați aici. Între timp, mor copiii pentru că nu toți au bani să ajungă la operații în Italia, în Germania sau la Viena.

Cât costă statul român fiecare copil trimis în străinătate cu formularul E 112

Situația devine și mai absurdă în condițiile în care pentru fiecare copil operat în străinătate cu formularul E 112 statul român plătește 20.000 de euro. La „Marie Curie” însă, o secție de 3,5 milioane de euro, din care 1,7 milioane de euro au venit de la Ministerul Sănătății, în care acești copii ar putea fi salvați, stă închisă pentru că nu sunt bani și nici medici care să lucreze în ea.

Sala de cardiochirurgie pediatrică de la Spitalul Marie Curie a fost înființată, la inițiativa asociației Inima Copiilor, cu bani din donații, dar și cu sprijinul Ministerului Sănătății

„Noi am primit pe hârtie ceea ce trebuie, dar structura este aceeași, adică nefuncțională”, explică pentru gândul medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la „Marie Curie” și unul dintre susținătorii proiectului înființării acestui departament de Chirurgie Cardiacă.

Anul trecut erau blocate posturile, iar acum nu le ocupă nimeni. Schema de personal, aprobată de Ministerul Sănătății și ulterior extinsă, în septembrie 2011, la 70 de persoane, a rămas doar o schemă. „Încă nu s-au angajat asistentele și medicii pentru care ne luptăm”, spune Cîrstoveanu.

La cine e răspunsul: la spital, la Sănătate sau la Finanțe

„A fost o ordonanță de guvern aprobată de primul ministru pentru ocuparea posturilor necesare pornirii centrului, au început câteva angajări, dar asistentele angajate ocupă posturile libere din spital, din alte secții. Așa că, la ora actuală despre cât din schema de personal este acoperită nu putem vorbi. Sunt doi cardiologi angajați și un pediatru care face a doua specialitate cardiologie, iar la posturile de medic ATI nu s-a prezentat nimeni la concurs”, afirmă doctorul Cîrstoveanu.

Ca oamenii să fie angajați e nevoie ca spitalul și Ministerul Sănătății să-și dea acordul. În ecuație intervine și Ministerul de Finanțe care nu a bugetat posturile pentru centru. „Noi primim banii pentru anul în curs în mod istoric, adică după ceea ce s-a întâmplat anul trecut în spital, ca indicatori. Așa că, nu e buget pentru o activitate medicală suplimentară”, explică pentru gândul doctorul Cătălin Cîrstoveanu. „Numai guvernul poate face acest lucru, sau dacă nu e de acord cu aceasta, Ministerul Sănătății decide ce activități medicale sunt de interes național să se desfășoare în spital, în același buget”.

Laboratorul de cateterism de la „Marie Curie” este dotat cu singurul angiograf biplan din țară. Aparatul, care a costat 1 milion de euro, a fost cumpărat cu bani de la Ministerul Sănătății

O sută de copii bolnavi de inimă au ajuns la tratament în 2011 în străinătate

În timp ce sectia este închisă, numai anul trecut sute de bebeluși au fost trimiși în spitale din străintăte, o sută dintre ei doar la spitalul din Bad Oeynhausen, unde operează dr. Eugen Săndica. Pentru fiecare copil în parte, statul a decontat în medie 20.000 de euro. Medicul Cîrstoveanu a dus personal anul acesta șase copii în Germania și Italia.

Două saloane de terapie intensivă ale departamentului de cardiochirugie de la „Marie Curie” își așteaptă pacienții

Transportul nu se decontează de statul român, spune doctorul. „Eu mă urc cu ei în avioanele comerciale , când părinții au bani să cumpere biletele de avion și asta e. Mai complicat e când copilul e intubat și e în stare gravă. Un transport medical costă 15.000 de euro cu companii străine, și cu SMURD, când se poate, în jur de 7.000 de euro. Uneori fundații sau persoane care vor să rămână anonime se gândesc la viața acestor copii și îi ajută”.

Atunci când nu e în avion transportând copii la medicul Eugen Săndica în Germania, ori la Messa, în Italia, doctorul Cîrstoveanu face memorii la Ministerul Sănătății: pentru deschiderea secției și pentru acreditarea și angajarea medicilor români care lucrează în străinătate, dar care vor să revină în România: Anca Mandache, specializată în Franța în chirurgie cardiacă pediatrică, Șerban Stoica – medic primar în Bristol, cardiochirurg pediatru și a lui Cătălin Badiu, de la Herz Zentrum Munchen.

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la „Marie Curie”

„Este dorință”, spune Cătălin Cîrstoveanu, „dar deocamdată nu am reușit să urnim lucrurile. Sperăm să o facem, știu și eu, poate anul ăsta”.

20.000 de copii au murit în România pentru că nu au avut unde să fie operați

Anual, în România se nasc 1.500 de copii cu probleme la inimă. Majoritatea ar putea avea o viață normală, dacă sunt operați, unii dintre ei, în primele zile de la naștere. La noi în țară sunt opt centre unde se fac operații pe cord și numai două unde medicii pot opera și copii. Este vorba de spitalul din Târgu Mureș, în care se operează între 200 și 400 de copii anual, prea puțin ca toți copiii să fie salvați la timp, și de Cluj, unde numărul copiilor operați este mai mic.

Sala de preanestezie a secției închise de la „Marie Curie”

„Nici ei nu mai pot primi”, spune pentru gândul conf. dr. Constantin Iordache, șeful Clinicii Pediatrie I de la Spitalul de Urgență „Sf. Maria” din Iași. „Doar noi le trimitem 3 – 4 copii pe lună și nu mai fac față. Nu avem în țară unde să-i operăm”, mai spune Iordache, care are în secție opt copii în stare critică, iar alți alți șase bebeluși în familii.

Clinica la care lucrează primește bolnavi din opt județe. „Încercăm să-i trimitem într-un centru românesc, dar unde?”, se întreabă specialistul: „Sunt convins că țara este săracă, dar trebuie găsită o soluție pentru copiii cu malformații cardiace. Ar fi vital să se deschidă odată secția de la „Marie Curie”.

În România, în ultimii 20 de ani au murit 20.000 de copii cu malformații cardiace.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...